Nieuwe namen voor Festival De Beschaving!

  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe namen voor Festival De Beschaving!

Festival deBeschaving verwelkomt Indian Askin op hoofdpodium en doet onderzoek naar smartphone-verslaving

Op zaterdag 2 juli vindt festival deBeschaving plaats in de Botanische Tuinen van Utrecht. Opvallend dit jaar is het uitgebreide wetenschapsprogramma met bekende sprekers als Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Ruben Terlou en Wilfried de Jong. Ook het muziekprogramma is uitgebreid met een aantal sterke toevoegingen. Zojuist bevestigd zijn o.a. Indian Askin, Hidden Charms, Graham Candy en COPPERSKY. Eerder werden al de headliners Jett Rebel, Dotan, SKIP&DIE en My Baby aangekondigd.

Serious Talent
deBeschaving biedt naast de grote namen ook ruimte voor nieuwe bands, daarom staan ontdekkingen als Hidden Charms, Graham Candy, Yakumo Orchestra en The T.S. Eliot Appreciation Society op het open air stage. Het 3FM Serious Talent Stage krijgt inmiddels vorm met bevestigde artiesten als Blupaint, Amber Gomaa, The Yukon Club, Radio Eliza en LAKSHMI, de komende maanden wordt dit programma nog verder uitgebreid.

Festivalbreed experiment
In samenwerking met de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht staat op deBeschaving ook een inspirerend kennisprogramma. Tijdens het festival doen de wetenschappers dit jaar voor het eerst onderzoek naar smartphone-verslaving, waarbij alle bezoekers worden uitgenodigd om mee te doen aan een offline experiment om uit te vinden hoe sterk de bezoekers naar hun telefoon verlangen. De Botanische Tuinen zijn straks opgedeeld in vijf verschillende area’s, plus een exclusieve offline area die alleen toegankelijk is met een telefoon in vliegtuigstand. Een aantal highlights uit het wetenschapsprogramma: Psychiater dr. Christiaan Vinkers onderzoekt of we kunnen voorspellen wie door stress psychische klachten ontwikkelt en wie niet. Internist dr. Karin Gerritsen werkt aan een draagbare kunstnier en stamcelbioloog prof. Niels Geijsen ontwikkelde een manier om genetische fouten in stamcellen te repareren, terwijl ethicus dr. Annelien Bredenoord pleit voor behoedzaamheid bij het ingrijpen in genen. Aardwetenschapper dr. Arwen Deuss doet onderzoek naar trillingen, historica dr. Fenneke Sysling vertelt over de drang naar data, hoe ver gaat dit terug en geven getallen ons identiteit? Ontwikkelingspsycholoog prof. Bram Orobio de Castro onderzoekt het ontstaan van narcisme en sociaal psycholoog prof. Naomi Ellemers legt uit dat het glazen plafond in stand blijft door het ‘Queen Bee-effect’.

Zevende editie deBeschaving in groen decor Botanische Tuinen
Festival deBeschaving is een Festival Universalis met muziek, een creatief veldprogramma en de laatste wetenschappelijke inzichten. deBeschaving wil de nieuwsgierigheid van bezoekers prikkelen, voeden en faciliteren. Nieuwsgierig gedrag wordt beloond, en daarom vind je in alle hoekjes van de tuin creatief veldprogramma, geheime feestjes en obscure biologische voedselkarretjes. In de bloeiende Botanische Tuinen betrekken creatieve geesten en knappe koppen de bezoekers bij speelse experimenten en live wetenschappelijk onderzoek. Op de podia spelen internationale bands naast lokale grootheden uit allerlei genres. Indie-pop, rock of elektronische muziek, op deBeschaving kan het allemaal. Grote Nederlandse namen staan op zaterdag 2 juli naast veelbelovende internationale bands in de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park. De bloeiende tuin vormt het groene decor van het festival en heeft een oppervlakte van ruim 7 hectare. De tuinen zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. Het is de zesde keer dat deBeschaving plaats vindt in de Botanische Tuinen op de Uithof.

Ook KX Radio zal weer uitzenden vanaf het festivalterrein!

Ster advertentie
Ster advertentie