Editors voor het eerst op #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Editors voor het eerst op #1 in Album Top 100

Wat Editors met hun eerste drie albums niet lukte, gebeurt met hun nieuwe plaat The Weight Of Your Love wel. Ze staan namelijk voor het eerst op #1 in de Album Top 100!

Editors: The weight of your love (1)

Twee keer eerder haalde Editors de top 10. Met ‘In this light and on this evening’ (#3 in 2009) en ‘An end has a start’ (#2 in 2007). In 2007 werden ze van de eerste plaats gehouden door Michael Bublé met ‘Call me irresponsible’. Deze keer is er niemand meer die hen tegenhoudt en dus scoren ze met ‘The weight of your love’, hun vierde album, de eerste #1-notering. Dit weekend staat Editors op Rock Werchter en in de Gashouder in Amsterdam. In augustus staan ze op Lowlands en twee maanden later, op 24 oktober in het Ziggo Dome in Amsterdam. Tijdens de concerten zullen veel van de nieuwe nummers worden gespeeld.

Rein Mercha: Vol passie & emotie (2)

Op 7 juni leverde de talentenjacht Bloed, Zweet & Tranen, een zoektocht naar een nieuwe volkszanger(er), Jason Bouman als winnaar op. Bouman kreeg 70% van de stemmen, zijn concurrent, Rein Mercha slechts 30%. Mercha, wiens echte naam Richard Dewus luid, komt nu al met een album, ‘Vol passie & emotie’ en staat vlak achter de #1 van Editors.
Mercha zingt niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en in het Sinti, de zigeunertaal. Hij zegt de eerste zanger ter wereld te zijn die nummers heeft opgenomen in het Sinti (dus voor Django Wagner). In 2005 kwam één van zijn dromen uit: een ontmoeting met Kiekko, de oprichter van de Gypsy kings. ‘Vol passie & emotie’ is dus niet zijn eerste album, maar al zijn twaalfde!

Jan Smit: Ich bin da (13)

‘Ich bin da’ is het eerste Duitstalige album van Jan Smit dat in Nederland een notering krijgt. Het album, met onder andere de Duitse versie van zijn #1-hit ‘Stilte in de storm = Sicher durch den Sturm, is begin dit jaar opgenomen in de Tinseltown Studio in Keulen. Het album is tegelijk uitgekomen in Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland. Tot 2005 had Jan Smit (Jantje Smit) veel succes in vooral de Duitstalige landen. Daarna is hij zich meer op Nederland gaan richten en dat heeft hem geen windeieren opgeleverd. Nu richt Jan zich weer op Duitsland, waar hij zo’n 2 miljoen cd’s heeft verkocht.

Hillsong: Live – Glorious ruins (21)

De ene keer brengt de Australische gospelgroep Hillsong een album uit als Hillsong Live en het volgende moment als Hillsong. Andere acts zouden live in de titel noemen, Hillsong dus niet. Na ‘Cornerstone’ (#52 in 2012) is ‘Glorious ruins’, het tweede album onder de naam Hillsong live. Eerder dit jaar verscheen het album ‘United zion’ (#39 in maart) als (je raad het al) Hillsong. Het blijft verwarrend …

UB 40: Collected (61)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Editors (#1) en UB 40 (#61)? Antwoord: van beide Britse bands ligt de basis in Birmingham. U(nemployment)B(enefit)40 is vernoemd naar formulier 40 dat je als werkloze moest invullen. Tot en met het album ‘Twentyfourseven’in 2008, was Ali Campbell de leadzanger. De groep scoorde diverse hits, waaronder vier #1-hits: ‘Red red wine’, ‘Please don’t make me cry’(beide in 1983), het protestnummer ‘Sing our own song’ (1986) en ‘(I can’t help) Falling in love with you’ (1993). Alle vier #1-hits staan op de 3cd-box ‘Collected’, dat inmiddels hun vijfde verzamelaar is. En er zijn nog steeds mensen die de grote hits nog steeds niet hebben …

Big time rush: 24 / seven (94)

Big time rush is geen metalband, maar een Amerikaanse boyband! De band is ontstaan in de gelijknamige tv-comedy, uitgezonden door Nickelodeon. Daarin beginnen vier tieners een boyband. Scott Fellows, die de serie bedacht, heeft goed gekeken naar de serie the Monkees uit de jaren ’60. Ook dat waren vier jongens die een popgroep vormden en diverse hits scoorden als the Monkees. Hits blijven nog uit voor BTR, maar ‘24/seven’ is al wel hun derde album.

André Rieu: Classic album collection (98)

Ter gelegenheid van de kroning, bracht André Rieu & the Johann Strauss Orchestra in april het album ‘Rieu royale’ uit, dat tot #3 kwam. Het was de negende top 10-notering van de ‘koning van de wals’. Vier van de negen albums zitten in de 5cd-box ‘Classic album collection’, dat binnenkomt op #98. Dat zijn ‘Strauss & Co’ (20x #1 in 1994), ‘Wiener Melange’ (8x #1 in 1995), ‘In concert' (#5 in 1996) en ‘Romantic paradise’ (#10 in 2003). De vijfde cd in de box, is ‘Das Jahrtausendfest’, dat in 1999 geen notering kreeg.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie