MT50 Flashback: Eerste #1-hit voor The Beatles

  1. Nieuwschevron right
  2. MT50 Flashback: Eerste #1-hit voor The Beatles

Elke groep moet ergens beginnen en voor de populairste groep uit de popgeschiedenis begon het op 1 februari 1964: toen scoorden the Beatles met ‘I want to hold your hand’ hun eerste nummer één-hit in Nederland.

Aanvankelijk was Nederland nog niet erg onder de indruk van dat groepje uit Liverpool. We komen the Beatles voor het eerst in de Mega-lijsten tegen op 14 december 1963. In de top 10 die we dan hebben staat het kwartet met ‘She loves you’ één weekje genoteerd, om vervolgens al weer te verdwijnen. Daarna komt de single nog een paar keer terug. Begin januari 1964 wordt met een zevende plek de hoogste positie bereikt. Dat gaat met de opvolger wel anders. ‘I want to hold your hand’ heeft wel even een aanloopje nodig. Op 4 januari 1964 komt de single onderaan binnen in de Mega Top 10. Vier weken later echter, vandaag exact 49 jaar geleden, klimt de single via de plaatsen 7, 5 en 3 door naar de nummer één-plek.

‘I want to hold your hand’ zal het maar liefst zeven weken volhouden aan de top. Zelfs in maart staat de single nog op 1 genoteerd. The Beatles zullen een hele serie records gaan neerzetten. Zo zullen ze drie nummer één-hits achter elkaar gaan scoren, zonder tussenkomst van een andere plaat. Ze zullen met drie platen de hele top 3 bezet gaan houden. Ze zullen met een album in de singlelijst genoteerd komen te staan (in de jaren ’60 kan alles!) en daar zelfs de tweede plaats mee bereiken. En ze zullen maar liefst 22 nummer één-hits gaan scoren in slechts zes jaar tijd.

Franstaligen

‘I want to hold your hand’ staat in 1964 op de eerste plek ingeklemd tussen twee Franstalige nummer één-hits. The Beatles nemen de bovenste plek over van ‘Pour moi la vie va commençer’ van het Franse idool Johnny Hallyday. Na zeven weken worden the Fab four van de troon gestoten door een Franstalige Italiaanse Belg, Adamo. Met de tango ‘Vous permettez, monsieur’ staat hij vervolgens maar liefst elf weken bovenaan en scoort de hit van het jaar. Maar the Beatles laten het er niet bij zitten en keren later in 1964 weer terug op de bovenste plek. In juni gaat ‘Can’t buy me love’ drie weken op kop, in juli is het drie weken de beurt aan ‘Long tall Sally’, die single wordt opgevolgd door vijf weken ‘A hard day’s night’ in augustus en in september volgen nog drie weken voor ‘I should have known better’.

Maar liefst vijf singles van dezelfde groep op #1 in één kalenderjaar! Dat lijkt een onbreekbaar record, maar toch wordt die prestatie het jaar daarop al weer verbeterd. En dat gebeurt door… the Beatles! In 1965 staan ze met maar liefst zes singles op #1. Inderdaad, nog genoeg stof tot schrijven…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie