Rockpionier Lou Reed (71) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Rockpionier Lou Reed (71) overleden

De legendarische zanger Lou Reed is op 71-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak van de vroegere frontman en gitarist van The Velvet Underground is nog onbekend, maar in mei onderging hij wel een levertransplantatie.

Na 71 jaar is er een einde gekomen aan het leven van Lou Reed. De New Yorker werd vooral bekend als zanger en frontman van The Velvet Underground, een band die niet uitblonk in commercieel succes maar wel een grote invloed had op de rockmuziek. Hun album The Velvet Underground & Nico uit 1967 wordt door veel muziekcritici als zeer bepalend gezien. Het magazine Rolling Stone, dat de dood van Reed als eerste meldde, noemt het album van The Velvet Underground een even grote mijlpaal in de muziek als Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles en Blonde On Blonde van Bob Dylan.

Lou Reed solo in 1970

In 1970 kwam er een einde aan The Velvet Underground en ging Lou Reed solo verder. In dat jaar scoorde hij meteen zijn enige hit in de Hilversum 3 Top 30, een voorvanger van de Mega Top 50. 'Walk On The Wild Side' kwam destijds tot nummer 15 in de lijst. De single werd veel gedraaid was erg omstreden doordat onderwerpen als drugs, transseksualiteit en orale seks bezongen werden. Een andere bekende track van Reed is 'Perfect Day' uit 1972.

Lou Reed werkte samen met Metallica

De laatste jaren bleef Lou Reed actief als muzikant. In 2007 kwam zijn album Hudson River Wind Meditations uit, dat overigens geen notering in de Amerikaanse of Nederlandse albumlijst wist te bemachtigen. Dat lukte vier jaar later wel met Lulu, een samenwerking tussen Lou Reed en Metallica, die tot nummer 11 kwam in de Nederlandse Album Top 100.

>> Lees op 3voor12: Lou Reed overleden: zijn oeuvre in tien songs

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie