Halen The Common Linnets de Songfestival-finale?

  1. Nieuwschevron right
  2. Halen The Common Linnets de Songfestival-finale?

Een nummer één-hit in de Mega Top 50 hebben ze al, een gouden plaat hebben ze al, nu nog een finaleplaats op het Eurovisie Songfestival. Ilse DeLange en Waylon, ofwel The Common Linnets, treden op dinsdag in het strijdperk tijdens de eerste halve finale voor het Eurovisie Songfestival.

‘Calm After The Storm’ komt als veertiende van de zestien halve finalisten voorbij en voor Ilse en Waylon is het de kunst om bij de eerste tien te eindigen. Als dat lukt, dan is Nederland voor het tweede achtereenvolgende jaar in de Europese finale vertegenwoordigd. De veertiende startplek is al vast een gunstige loting; artiesten die achteraan in het veld starten zitten nog vers in het geheugen wanneer er gestemd gaat worden.
Concurrentie krijgen The Common Linnets onder meer van een Lets recept om cake te bakken, een IJslandse punkpopband en twee Russische winnaressen van het Junior Songfestival. Nog een geluk dat Oostenrijk pas in de tweede halve finale aantreedt, anders hadden The Common Linnets ook nog een travestiet met een baard moeten verslaan…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland presteert matig

Dat Nederlanders niet bepaald helden zijn in Eurovisie-halve finales, dat zal intussen wel bekend zijn. Slechts twee van de tien deelnames aan de halve finale resulteerden voor ons in een finaleplaats. Dat lukte in het eerste jaar dat er een halve finale werd georganiseerd (in 2004 met ‘Without You’ van Re-union) en in het afgelopen jaar (met ‘Birds’ van Anouk). Ons slagingspercentage is dus met 20% redelijk bar, maar er zijn landen die er belabberder aan toe zijn. Zo wist Polen tot nu toe maar één van de zeven halve-finaledeelnames om te zetten in een finaleplaats en Bulgarije zelfs slechts één van de negen.
Helemaal triest was de serie van Andorra; dat land nam vanaf 2004 zes keer achter elkaar deel aan de halve finale, wist zich nimmer voor de finale te kwalificeren. Het land hield het in 2010 uit arren moede maar voor gezien en heeft nooit meer deelgenomen. Ook in Tsjechië was het één groot tranendal: pas in 2007 nam het land voor het eerst deel aan het Songfestival en prompt eindigde het land als allerlaatste in de semifinale. In 2008 werd een nieuwe poging gewaagd en nu werd Tsjechië één na laatste. Een derde poging in 2009 werd opnieuw een debacle: Tsjechië werd wederom allerlaatste en heeft vervolgens nooit meer een inzending afgevaardigd.

Landen met 100%-score

Daartegenover staan ook juist zeer succesvolle halve-finalisten. Oekraïne is daar het beste voorbeeld van: in zijn acht halve finales wist het land zich elke keer te plaatsen voor de grote finale. Die 100%-score in de halve finale is er ook voor Bosnië-Herzegovina, Griekenland en Roemenië (die ieder 7 uit 7 haalden), Rusland (6 uit 6) en Azerbeidzjan (5 uit 5).
Maar de echte mazzelaars zijn natuurlijk de landen die al in de finale staan zonder dat daar een halve finale voor nodig is. Zes landen mogen de halve finale overslaan. Dat zijn de winnaar van vorig jaar, Denemarken, en de vijf landen die een grote financiële bijdrage leveren aan de Eurovisie-uitzending: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië.

Bookmakers

Maar gelukkig: resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Hoeveel kans hebben The Common Linnets in hun halve finale? Als we de Deense krant Berlingsken moeten geloven, dan is ‘Calm After The Storm’ de beste van alle 37 deelnemers. Da’s fijn om te horen, maar we kopen er nog even niets voor.
Kijken we naar de bookmakers, dan zien ook zij een finaleplaats voor Nederland wel zitten. Volgens de bookies eindigen we als negende in de halve finale, wat net genoeg zou zijn voor een deelname aan de Eurovisie-finale. In de race naar de eindoverwinning staan The Common Linnets bij de bookmakers echter slechts op plaats 25 genoteerd. De favoriet bij de wedkantoren is Armenië, gevolgd door Zweden en Denemarken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Common Linnets in de Mega Top 50

Hoe het ook af gaat lopen in Denemarken voor Waylon en Ilse, in de Mega Top 50 is in ieder geval de buit al binnen. Vlak na de uitverkiezing van ‘Calm After The Storm’ voor het Songfestival bereikte de track de bovenste plek in de hitlijst. Dat succes was echter maar van korte duur; een week later was ‘Calm After The Storm’ al weer naar plaats 13 gezakt. Inmiddels zijn the Common Linnets al afgezakt naar de 48e plaats in de Mega Top 50. Maar dat kan zomaar gaan veranderen deze week: als Ilse en Waylon de finale bereiken zien we ‘Calm After The Storm’ zeker weer terugstijgen.
En een goede klassering in de finale zou zomaar een nieuwe verrassing in de Mega Top 50 kunnen gaan opleveren. Kijk maar naar Anouk, precies een jaar geleden: na haar uitverkiezing voor de halve finale kwam ‘Birds’ op de eerste plek in de Mega Top 50 terecht en na haar fraaie top 10-notering op het Eurovisie Songfestival werden daar, twee maanden later, nog eens twee weken op de eerste plaats aan vast geplakt. Maar goed, eerst maar eens die halve finale overleven. We hebben goede hoop; tussen alle popdeuntjes en Eurovisie-niemendalletjes is de countryballad ‘Calm After The Storm’ in ieder geval een opvallende deelnemer.

Prestaties Nederland in halve finale

2004 Re-union: ‘Without You’ (6e plaats halve finale, 20e plaats finale)
2005 Glennis Grace: ‘My Impossible Dream’ (14e plaats halve finale)
2006 Treble: ‘Amambanda’ (20e plaats halve finale)
2007 Edsilia Rombley: ‘On Top Of The World’ (21e plaats halve finale)
2008 Hind: ‘Your Heart Belongs To Me’ (13e plaats halve finale)
2009 De Toppers: ‘Shine’ (17e plaats halve finale)
2010 Sieneke: ‘Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)’ (14e plaats halve finale)
2011 3Js: ‘Never Alone’ (19e plaats halve finale)
2012 Joan Franka: ‘You And Me’ (15e plaats halve finale)
2013 Anouk: ‘Birds’ (6e plaats halve finale, 9e plaats finale)

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

WAT DENK JIJ; HALEN THE COMMON LINNETS DE FINALE OF NIET? REAGEER!

Ster advertentie
Ster advertentie