‘Songs Of Innocence’ elfde #1-album voor U2

  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Songs Of Innocence’ elfde #1-album voor U2

U2 pakt met Songs Of Innocence hun elfde nummer 1 in de Album Top 100. De Ierse band komt deze week nieuw binnen op de eerste plek.

#1 U2: Songs Of Innocence

Songs Of Innocence is het elfde album van de Ierse band U2 dat in ons land de eerste plaats haalt van de Album Top 100. Daarmee staat de band op een gedeelde vijfde plaats, samen met Queen, in het overzicht van meeste #1-albums. Bovenaan staat BZN met negentien (!) #1-noteringen.
Na een maand lang gratis te zijn geweest werd vorige week vrijdag 10 oktober het dertiende studioalbum van U2 uitgebracht. Naast de standaard editie van Songs Of Innocence, die de afgelopen maand wereldwijd zo’n 26 miljoen keer gratis is gedownload, is er ook een luxe editie met een extra cd. Daarop staan tien nummers waaronder zes akoestische versies van de nummers van het album. Die extra cd zal er zeker voor gezorgd hebben dat Songs Of Innocence binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100 en de groep een gouden plak oplevert, want er zijn meer dan 20.000 stuks van besteld.
Hier volgen alle elf #1-albums van U2, met tussen haakjes het aantal weken op #1:
1984: The Unforgettable Fire (1x)
1987: The Joshua Tree (12x)
1988: Rattle And Hum (4x)
1993: Zooropa (2x)
1997: Pop (2x)
1998: The Best Of 1980-1990 (9x)
2000: All That You Can’t Leave Behind (6x)
2002: The Best Of 1990-2000 (2)
2004: How To Dismantle An Atomic Bomb (4x)
2009: No Line On The Horizon (2x)
2014: Songs Of Innocence (1x)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#2 B-brave: De Eerste Date

Het zal ongetwijfeld een gekkenhuis zijn geweest, vorige week zaterdag, tijdens de releaseparty in De Melkweg in Amsterdam van De Eerste Date, het debuutalbum van boyband B-brave. In april en mei hebben de vijf jongens een aantal nummers al gespeeld tijdens hun De Eerste Date Tour.
B-Brave bestaat uit Kaj van der Voort (18), Cassius Verbond (17), Sam Leijten (18), Dioni Gomez-Jurado (16) en Jai Wowor (16). Met uitzondering van Cassius, komen de anderen uit het musicalcircuit. Cassius was achtergronddanser bij Ralf Mackenbach (winnaar Junior Songfestival in 2009). In 2013 deden ze als B-brave mee aan X Factor, waar ze uiteindelijk derde werden. Dit weekend verscheen Runaway, het tweede album van Mainstreet, de andere Nederlandse boyband. Kijken of zij volgende week wel de eerste plaats kunnen pakken!

#4 Rob De Nijs: Nieuwe Ruimte

Op Nieuwe Ruimte, zijn 27e studioalbum, brengt Rob de Nijs een ode aan het leven. De Nijs (71) en twee jaar geleden vader van Julius bij zijn derde vrouw Henriëtte, zegt dat opnieuw vader worden (voor de derde keer) één van zijn beste beslissingen in zijn leven is. Op het album zingt hij naast covers van John Lennon, James Taylor en Charles Aznavour, nieuwe nummers, geschreven door zijn ex Belinda Meuldijk, Hans Vermeulen, Boudewijn de Groot en bandleider Frank Jansen. ‘Eyes Of Blue’ van Mike & The Mechanics werd door Jan Rot vertaald in ‘Bont En Blauw’. Rob zingt het samen met Paul Carrack, die deel uitmaakte van Mike & The Mechanics

#12 You+Me: Rose Ave

De officiële standplaats van You+Me, is Los Angeles. Het duo wordt echter gevormd door de Canadees Dallas Green en de Amerikaanse Alecia Moore. De laatste kennen wij beter onder de naam P!nk. Dallas Green zou je kunnen kennen als zanger/gitarist van de band Alexisonfire of anders City And Colour, waaronder hij muziek opneemt. Op Rose Ave van You+Me, maken beiden een uitstapje van wat ze normaal maken, want het is een folkalbum, met één cover, ‘No Ordinary Love’ van Sade.

#16 Jan Keizer & Anny Schilder: Unforgettable Duets

Unforgettable Duets van Jan Keizer & Anny Schilder is uitgebracht op Vosound Records, het platenlabel van Jan Smit. Keizer & Schilder zongen van 1976 tot 1984 bij BZN. Schilder vertrok, Jan bleef tot het einde in 2007. In 2009 traden Jan & Anny op tijdens de 80e verjaardag van Mies Bouwman en zongen hun eerste hit ‘Mon Amour’. Dat leverde enthousiaste reacties op, waarna ze samen vaker gingen optreden. Sinds 2010 namen ze twee albums op, Together Again (#5 in 2010) en The Two Of Us (#11 in 2013). Op Unforgettable Duets zingen ze nummers die door onder andere Frank & Nancy Sinatra (‘Something Stupid’) en Sheena Easton & Kenny Rodgers (‘We Got Tonight’), groot zijn geworden.

#19 Jessie J: Sweet Talker

Voor Sweet Talker, het derde album van de Britse zangeres Jessie J (voluit Jessica Ellen Cornish), is een batterij producers aangetrokken, waar je U (met een hoofdletter) tegen zegt. Het album kent twaalf nummers en elk nummer is onderhanden genomen door een andere producer. Daaronder zitten bekenden als Diplo en Max Martin. Jessie J zelf heeft zich nog niet aan het produceren gewaagd, maar was wel bij vijf nummers betrokken als songschrijver. Enige hit tot nu toe van het album is ‘Bang Bang’, dat ze opnam met Nicki Minaj en Ariana Grande.

#44 Ella Henderson: Chapter One

De single ‘Ghost’ van de Britse zangeres Ella Henderson wil bij ons nog niet echt potten breken, terwijl het in eigen land de eerste plaats veroverde. Verrassend is dan ook dat haar album Chapter One zo hoog binnenkomt bij ons, op #44. Er zijn dus ook nog mensen die niet alleen op hits afgaan. Chapter One, de titel zegt het al, is het debuutalbum van de 18-jarige Gabirella Michelle ‘Ella’ Henderson, die in 2012 eindigde als zesde in de Britse X Factor. Van de twaalf nummers op het album, schreef ze er … twaalf! Al dan niet met anderen, waaronder Ryan Tedder van OneRepublic.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#46 Lamb: Backspace Unwind

Net als Exodus (zie onder #85), is Lamb een act dat nog maar twee keer eerder een notering scoorde. In 1999 met Fear Of Fours (#61 in 1999) en met What Sound (#65 in 2001). In tegenstelling tot Exodus dat al aan een derde leven bezig is, is Lamb nog maar bezig aan het tweede. Lamb, het duo Andy Barlow (producer) en Lou Rhodes (singer-songwriter), begon in 1996. In 2004 namen beide leden tijd voor soloprojecten, om in 2009 de draad weer samen op te pakken. Backspace Unwind is het zesde album van het duo, en met een 46e plaats het meest succesvol.

#54 Pendragon: Men Who Climb Mountains

De Britse progressieve rockband Pendragon bestaat al sinds 1978, maar wist bij ons nog nooit enig succes te boeken. Natuurlijk wel bij de fans, want die heeft de band van gitarist/zanger Nick Barrett uit Stroud, Gloucestershire zeker. Bij hen en Nick kan de vlag uit, want Pendragon scoort met het tiende studioalbum Men Who Climb Mountains nu ook in Nederland.

#55 Akwasi: Daar Ergens

Hiphopper Akwasi Owusu Ansah (Amsterdam, 6 maart 1988), bracht in 2013 op het Oerol Festival op Terschelling de theatervoorstelling Daar Ergens, waarbij Akwasi teksten van Bram Vermeulen onder handen nam. Zanger/componist/cabaretier Bram Vermeulen overleed op 4 september 2004 in het Italiaamse San Dalmazio aan een hartaanval.
Dit jaar is Vermeulen dus tien jaar dood. Als eerbetoon zijn de nummers uit de voorstelling van een hiphopjasje voorzien door de producers Drummakid & Esco. In april verscheen al het minialbum Daar Ergens met vijf nummers. Nu is er een heel album met 22 nummers, uitgebracht op Neerlands Dope, het label van Akwasi, vernoemd naar het cabaretduo Neerlands Hoop, waar Bram Vermeulen deel van uitmaakte. Aan het album werd meegewerkt door onder andere Sjaak, Typhoon, Jayh, Lange Frans, MC Fit, Giovanca en Charly Luske.

#68 Cecilia Bartoli & Diego Fasolis & I Barocchisti: St. Petersburg

Volgende week zondag, 26 oktober, geeft de Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli, een concert in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Ze treedt die avond op met het barokensemble I Barocchisti onder leiding van Diego Fasolis. Voor haar album en de Europese tournee St Petersburg reisde ze naar St. Petersburg in Rusland en dook ze in de archieven van het Mariinski Theater. Daar stuitte ze op vergeten aria’s uit de 18e eeuw, die ze zingt in het Russisch op het album St. Petersburg.

#85 Exodus: Blood In Blood Out

Bij het schrijven van de albumsnippers, kijken we altijd naar wat een act in het verleden heeft gepresteerd. Bij de Amerikaanse thrash metal band Exodus kwamen we uit in 1987 en 1989, toen de band scoorde met Pleasures Of The Flesh (#72) respectievelijk Fabolous Disaster (#57). Dat het zolang stil is gebleven is wel deels ter verklaren. De band is namelijk al toe aan een derde leven! Het eerste leven duurde van 1980 tot 1993, het tweede van 1997 tot 1998 en het derde leven startte in 2001. Blood In Blood Out is hun tiende album.

#87 Melissa Etheridge: This Is M.E.

Tijdens de jaren 90’s Request week kwam de live versie van ‘Like The Way I Do’ van Melissa Etheridge geregeld langs op 3FM. In de studioversie was het nummer haar eerste hit (#16 in 1989), maar werd in de live versie haar grootste hit (#2 op 6 februari 1993 in de allereerste Mega Top 50). Ze werd van de eerste plaats gehouden door ‘I Will Always Love you’ van Whitney Houston. Een grote contrast was bijna niet denkbaar. Melissa Lou Etheridge, inmiddels 53, maakt nog steeds muziek. Op This Is M.E., haar dertiende studioalbum, trekt ze weer vanouds van leer, want zo is zij.

#95 Frédérique Spigt: The Medicine Show Presents

Frédérique Spigt begon haar carrière als Engelstalige zangeres van de band I’ve Got The Bullets. Nadat ze in 1998 meedeed aan de Nationaal Songfestival met ‘Mijn Hart Kan Dat Niet Aan’ (geschreven door Huub van der Lubbe), bleef ze in het Nederlands zingen. Zes albums nam ze in het Nederlands op, waarvan Engel het verst kwam (#35 in 1999). Op The Medicine Show Presents zingt Frédérique weer in het Engels. ‘Bevrijdend’, verklaarde ze onlangs, want ze heeft het helemaal gehad met het Nederlands. Niet omdat het geen mooie taal zou zijn, maar omdat het zo persoonlijk gebonden is. Dit in tegenstelling tot de Engelse taal waarin ze zich vrijer kan uiten.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl

Ster advertentie
Ster advertentie