Max Martin: van metalzanger tot hitproducer

  1. Nieuwschevron right
  2. Max Martin: van metalzanger tot hitproducer

Zet een popradiostation ergens ter wereld op en de kans is groot dat je binnen een half uur een productie van Max Martin hoort. Een profiel van de Zweed die achter de successen zat van Britney Spears, Backstreet Boys, Pink en de huidige nummer 1 in de Mega Top 50.

Zanger van It’s Alive

42 jaar geleden werd Karl Martin Sandberg geboren. Hij groeide op in Stenhamra, een voorstad van de Zweedse hoofdstad Stockholm. In zijn jeugd kreeg hij steeds meer interesse in muziek, wat er uiteindelijk tot leidde dat hij in 1985 frontman werd van de glam metalband It’s Alive. Hij stopte met high school om zich volledig op de muziek te kunnen concentreren. Hij deed dat trouwens niet onder zijn eigen naam, maar als Martin White.
Het harde werken van It’s Alive werd beloond, want de band mocht meedoen aan Zweedse rockcompetities en ze verdienden geld als huisband van een discotheek op Cyprus. Uiteindelijk kregen ze een platencontract bij Cheiron Studios, het label van Denniz PoP die een remix maakte voor It's Alive. De ontmoeting met Denniz PoP zou het leven van Max Martin ingrijpend veranderen, alleen op een andere manier dan hij eerst dacht. Aan zijn periode als zanger van It’s Alive kwam al snel een einde en dat had alles te maken met het feit dat Martin geïnteresseerd was geraakt in het produceren van tracks.

Onder de vleugels van Denniz PoP

In eerste instantie wist Max Martin helemaal niets van muziekproductie. In een interview zou hij in 2001 zeggen: “Ik wist niet eens wat een producer deed. Ik heb twee jaar dag en nacht doorgebracht in de studio om te leren wat er in vredesnaam allemaal gebeurde.” De kneepjes van het vak werden hem bijgebracht door Denniz PoP, een Zweed die in de jaren ’90 één van de belangrijkste producers ter wereld was. Hij was bijvoorbeeld het muzikale brein achter Ace Of Base.
Dag Krister Volle, zoals Denniz PoP in het echt heette, betrok Max Martin bij steeds meer albums. Zo deden ze samen het tweede album The Bridge van Ace Of Base, waarvan wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren werden verkocht. Ook werkten ze samen aan muziek voor 3T, Army Of Lovers en Leila K. Er stroomde veel geld binnen, maar het ging pas echt los in 1995. Platenlabel Zomba tekende een contract met Cheiron Studios waardoor veel van hun artiesten hun muziek in Zweden zouden laten maken. Onder hen bevonden zich de Backstreet Boys.

Wereldwijd succes met de Backstreet Boys

Het eerste album van de boyband, dat simpelweg Backstreet Boys heette, werd door Denniz PoP en Max Martin gemaakt. Die laatste schreef onder andere de track ‘Quit Playing Games (With My Heart)’, dat uit zou groeien tot een gigantische hit. In één klap stonden de Backstreet Boys op de kaart, ook in Amerika waar de cd een jaar later werd uitgebracht dan in Europa. In 1997 was Martin verantwoordelijk voor ‘Show Me Love’ van Robyn, een top 10-hit in Amerika. Het zorgde ervoor dat veel artiesten de weg naar Zweden vonden. Onder andere Five, Bryan Adams en Jessica Folcker klopten bij Cheiron Studios aan.

Dood van Denniz PoP

Er kwam zoveel geld binnen dat Denniz PoP de rest van zijn leven niet meer hoefde te werken. Tijd om zijn geld op te maken, kreeg hij echt niet. Op 30 oktober 1998 overleed hij aan maagkanker, wat zorgde voor schokreacties in de muziekwereld. De video van ‘Show Me The Meaning Of Being Lonely’ werd door de Backstreet Boys opgedragen aan hem en in het dankwoord van Britney Spears tijdens de MTV Video Music Awards van 1999 stond ze uitgebreid bij de dood van Denniz PoP stil.
Tijdens de ziekte van Denniz PoP nam Max Martin steeds meer van zijn werkzaamheden over. Zo gebeurde het dat ook Britney Spears naar Zweden werd gestuurd om eens met Martin wat muziek te schrijven. De eerste ontmoeting verliep uitermate stroef. Spears begreep niet waarom ze samen moest werken met een langharige man in een leren broek. Haar team moedigde haar aan om door te zetten en dat wierp z’n vruchten af, want Max Martin schreef voor haar de wereldwijde nummer 1-hits ‘Baby One More Time’ en ‘Oops…! I Did It Again’.
Door de dood van PoP was Max Martin de grote man geworden bij Cheiron Studios. Hij was op zoek naar een muzikale partner en vond die uiteindelijk in Rami Yacoub, een Palestijns/Zweedse man. Tot 2008 zouden Martin en Yacoub een hecht team vormen. Yacoub wilde zijn eigen weg inslaan en koos uiteindelijk voor een eigen studio in Los Angeles. Momenteel werkt Max Martin veel samen met Lukasz Gottwald, een Amerikaan die zich Dr. Luke noemt.

Vele successen in de zeroes

De jaren ’90 eindigden voor Max Martin met een ongekend hoge bankrekening. Zo kreeg hij naar verluid in één jaar 150 miljoen dollar bijgeschreven van Zomba wegens royalty’s voor onder andere Britney Spears, de Backstreet Boys en Five. Ondanks dat Martin kon gaan genieten van een lang, rijk en gelukkig leven op een tropisch eiland, koos hij ervoor om door te gaan in de muziek. Het aantal artiesten waarmee hij samenwerkte in de jaren 2000 is ongekend. Tientallen zangers, zangeressen en bands klopten bij hem aan.
Critici waren van mening dat Max Martin zich halverwege de zeroes opnieuw uitvond. Hij stapte af van de Cheiron sound waar hij samen met Denniz PoP groot mee was geworden en creëerde met behulp van Lukasz Gottwald een nieuw geluid. Hij legde zich toe op popmuziek met een rocksausje, zoals te horen was aan Kelly Clarkson, wiens carrière hij mede lanceerde. Voor haar produceerde hij ‘Since U Been Gone’ en ‘Behind These Hazel Eyes’. Ook zat hij achter de knoppen bij verschillende grote hits van Pink, zoals ‘Who Knew’, ‘U + Ur Hand’, ‘So What’, ‘I Don’t Believe You’, ‘Please Don’t Leave Me’, ‘Raise Your Glass’ en ‘Fucking Perfect’.
Een andere dame die haar succes mede aan Max Martin heeft te danken is Katy Perry. Ze vloog vanaf 2006 meerdere malen naar Zweden en kwam telkens terug met een stapel hits. Perry’s doorbraak ‘I Kissed A Girl’ nam ze op met Martin, net als ‘Hot N Cold’, ‘California Gurls’, ‘Teenage Dream’, ‘Last Friday Night (T.G.I.F.)’, ‘The One That Got Away’ en ‘E.T.’. Ook de huidige nummer 1 uit de Mega Top 50, ‘Roar’, was een samenwerking tussen Katy Perry en Max Martin.

De studio van Max Martin

De plek waar het allemaal gebeurt tegenwoordig ligt in hartje Stockholm: de Maratone Studios. In januari 2001 opende Max Martin het complex samen met Tom Talomaa als opvolger van de Cheiron Studios. Voor Maratone zijn drie producers aan het werk; naast Max Martin ook Alexandra en Shellback. Ze hebben de beschikking over twee grote studio’s om hun tracks op te nemen met de meest moderne apparatuur.
Opvallend is dat in de studio’s onder andere geluisterd kan worden hoe een liedje klinkt op belangrijke radiostations als Z100 uit New York en BBC Radio 1 uit Groot-Brittannië. Max Martin heeft een kastje met dezelfde ‘processing’ als die zenders. Elk radiostation maakt gebruik van processing om muziek beter te laten klinken, de reden waarom dezelfde song op 3FM heel anders kan klinken dan op Radio Veronica. Martin kan dus nog voordat het liedje op de radio gedraaid wordt, horen dat een hi-hat op Z100 net niet goed klinkt en dat aanpassen.
Maratone beschikt over een team songwriters dat exclusief voor hen liedjes maakt. Regelmatig wordt het resultaat naast elkaar gelegd en bepaald welke tracks het beste zijn. Uiteraard zijn de beste liedjes het meeste geld waard en die worden dan ook aangeboden aan artiesten die het kunnen betalen. Daardoor komen topsongs dus sneller terecht bij Katy Perry dan bij een onbekend iemand.

Privéleven

Waar over het werk van Max Martin boeken vol zijn te schrijven, geldt dat niet voor zijn privéleven. Volgens verhalen is hij een workaholic die het liefste aan het werk is in de studio. Corné Klijn, ex-presentator van de Mega Top 50 en tegenwoordig DJ op Radio 2 en Radio 6, dineerde een keer met hem. Het was eind jaren '90, in de tijd dat Martin net succes had met Britney Spears. Klijn omschrijft Max Martin als 'een hele aardige man' waar hij een hele leuke avond mee heeft gehad.
Naar het schijnt heeft Martin zo'n 250 miljoen dollar op de bankrekening. Hij probeert alles wat hij buiten het werk doet, zoveel mogelijk uit de schijnwerpers te houden. Sowieso houdt hij er niet van om in de aandacht te staan, al ontkomt hij er soms niet aan. Zo hield hij eerder dit jaar een toespraak toen de Backstreet Boys toetraden tot de Hollywood Walk Of Fame.

Max Martin in de Mega Top 50

Het is voor Max Martin geen bijzonderheid meer om in de Mega Top 50 te staan, want al 79 van zijn producties kwamen in de lijst terecht. Vijf daarvan behaalden de nummer 1-positie: 'Baby One More Time' en 'Oops...! I Did It Again' van Britney Spears, 'I Want It That Way' van Backstreet Boys, 'It's My Life' van Bon Jovi en sinds deze week ook 'Roar' van Katy Perry. Hieronder vind je alle Mega Top 50-hits waar Max Martin ooit verantwoordelijk voor was.
*NSYNC - I want you back 22 1997
*NSYNC - I'll never stop 28 2000
*NSYNC - It's gonna be me 30 2000
*NSYNC - Tearin' up my heart 31 1997
3T - I need you 5 1996
3T feat. Herbie - Gotta be you 33 1997
Ace Of Base - Beautiful life 27 1996
Ace Of Base - Lucky love 16 1995
Adam Lambert - Whataya want from me 8 2010
Backstreet Boys - As long as you love me 5 1997
Backstreet Boys - Everybody (Backstreet's back) 5 1997
Backstreet Boys - I want it that way 1 1999
Backstreet Boys - Larger than life 6 1999
Backstreet Boys - Quit playin' games (with my heart) 7 1996
Backstreet Boys - Shape of my heart 3 2000
Backstreet Boys - Show me the meaning of being lonely 2 2000
Backstreet Boys - The call 9 2001
Backstreet Boys - The one 21 2000
Backstreet Boys - We've got it goin' on 5 1995
Bon Jovi - Everyday 6 2002
Bon Jovi - It's my life 1 2000
Bon Jovi - It's my life 2003 16 2004
Britney Spears - (You drive me) crazy 2 1999
Britney Spears - Baby one more time 1 1999
Britney Spears - Hold it against me 10 2011
Britney Spears - I'm not a girl, not yet a woman 9 2002
Britney Spears - Lucky 4 2000
Britney Spears - Oops!...I did it again 1 2000
Britney Spears - Overprotected 12 2002
Britney Spears - Stronger 12 2000
Bryan Adams - Cloud #9 62 1999
Carly Rae Jepsen - Tonight I'm gettin' over you 32 2013
Carolina Liar - Show me what I'm looking for 14 2009
Celine Dion - That's the way it is 7 1999
E-Type - Angels crying 45 1998
E-Type - Here I go again 72 1999
E-Type - This is the way 26 1995
Five - Slam dunk (da funk) 22 1998
Five - Until the time is through 16 1998
Herbie - Right type of mood 10 1995
Ivar Oosterloo - Hit me baby one more time 33 2012
Jessica - How will I know (who you are) 6 1998
Jessica (als Jessica Folker) - Tell me what you like 61 1998
Jessie J - Domino 17 2011
Katy Perry - Hot 'n cold 3 2008
Katy Perry - I kissed a girl 2 2008
Katy Perry - Last Friday night (T.G.I.F.) 5 2011
Katy Perry - Part of me 28 2012
Katy Perry - Roar 1 2013
Katy Perry - Teenage dream 7 2010
Katy Perry - The one that got away 26 2011
Katy Perry - Wide awake 25 2012
Katy Perry feat. Kanye West - E.T. 28 2011
Katy Perry feat. Snoop Dogg - California gurls 2 2010
Kelly Clarkson - Behind these hazel eyes 5 2005
Kelly Clarkson - My life would suck without you 6 2009
Kelly Clarkson - Since U been gone 3 2005
Maroon 5 - Daylight 15 2013
Maroon 5 - One more night 10 2012
P!nk - F**kin' perfect 6 2011
P!nk - Please don't leave me 22 2009
P!nk - Raise your glass 4 2010
P!nk - So what 7 2008
P!nk - U + UR hand 21 2006
P!nk - Who knew 18 2006
Rednex - Wish you were here 26 1995
Robyn - Do you know (what it takes) 82 1997
Robyn - Show me love 27 1998
Solid Harmonie - I wanna love you 30 1998
Solid Harmonie - I want you to want me 4 1998
Solid Harmonie - I'll be there for you 9 1997
Solid Harmonie - To love once again 46 1998
Taio Cruz - Dynamite 3 2010
Taylor Swift - I knew you were trouble 12 2013
Taylor Swift - We are never ever getting back together 12 2012
Usher - Scream 23 2012
Usher feat. Pitbull - DJ got us fallin' in love 6 2010
Westlife - When you're looking like that 23 2001
Will.I.Am feat. Eva Simons - This is love 2 2012
Joost Strootman (met medewerking van Finbar van der Veen)
producer Mega Top 50
Ster advertentie
Ster advertentie