Yellow Claw: “Onze muziek is in opkomst”

  1. Nieuwschevron right
  2. Yellow Claw: “Onze muziek is in opkomst”

Yellow Claw is deze week met de single ‘Thunder’, een samenwerking met The Opposites, de hoogste binnenkomer in de Mega Top 50. Maar wat is Yellow Claw eigenlijk en hoe kijken zij tegen dancemuziek aan? Een gesprek met Leo Roelandschap oftewel Bizzey van Yellow Claw.

Een jaar geleden maakten we kennis in de Mega Top 50 met Yellow Claw. Drie Nederlandse gasten die trap maken, een muziekstroming die hiphop combineert met harde synths en veel effecten. De meest beroemde trapartiest is waarschijnlijk Baauer, die begin dit jaar wereldwijd succes boekte met ‘Harlem Shake’. Maar ook Yellow Claw timmert inmiddels goed aan de weg. Met ‘Krokobil’ en ‘Nooit Meer Slapen’ bereikten ze al de Mega Top 50 en deze week is hun nieuwe single ‘Thunder’ de hoogste binnenkomer in de lijst op #22.

Het ontstaan van Yellow Claw

Wie op internet zoekt naar informatie over Yellow Claw, kan maar moeilijk wat vinden. De groep bestaat uit de DJ’s Nizzle (Nils Rondhuis) en Jim Aasgier (Jim Taihuttu), en MC Bizzey (Leo Roelandschap). Het kwam eigenlijk door Jim Aasgier dat Yellow Claw ontstond, zo vertelt Bizzey. “Ik kende Jim al een tijdje, omdat hij met zijn bedrijf Habbekrats een paar videoclips voor mij had gemaakt toen ik nog solo was. Jim en Nizzle werden veel samen geboekt als DJ, alleen zochten ze er nog een MC bij. Jim dacht aan mij en uiteindelijk besloten we om met z’n drieën verder te gaan.”
Het trio zocht alleen een platform om bekend te worden en dus vroegen ze aan verschillende clubs of ze een avond mochten draaien. Uiteindelijk hapte Jimmy Who in Amsterdam toe. “We konden in de Jimmy een avond krijgen om een feestje te geven en die avond noemden we Yellow Claw Thursday. Mensen wilden ons boeken en toen moesten we een naam hebben. We kozen toen voor Yellow Claw, wat toch wat makkelijk is dan Jim Aasgier, Nizzle en Bizzey.”

Leven naast Yellow Claw

De drie mannen hadden eerst alle drie een eigen carrière, maar die tijden zijn grotendeels voorbij. “Eigenlijk doen we er niet zoveel meer naast. Alleen Jim nog, want die is ook filmmaker en is inmiddels alweer bijna klaar met zijn tweede film. Eerder was dat wel zo en had iedereen solocarrières, maar het gaat nu zo goed met Yellow Claw dat dat ons leven helemaal heeft ingenomen.” Overigens begon Bizzey ooit als breakdancer, maar ook dat behoort tot het verleden. “Het gebeurt alleen nog wel eens als ik dronken bij vrienden thuis ben.”

Bizarre teksten

Jouw bil is een krokobil, hap hap met je krokobil. Het is zomaar een voorbeeld van een opmerkelijke tekst van Yellow Claw. Je zou denken dat de mannen behoorlijk onder invloed zijn als ze muziek maken, maar dat is niet zo. “Als wij in de studio zitten dan zijn we heel erg gefocust, dus het is niet zo dat we dan volop zuipen en aan de drugs zitten. Dat valt hartstikke mee. De tekst van ‘Krokobil’ is bedacht door Mr. Polska, een Pool en een groot liefhebber van wodka. Het zou goed kunnen dat hij het wel in hogere sferen heeft bedacht.”

Nederlandse dance

Nederland blinkt momenteel wereldwijd uit in dance- en trancemuziek van bijvoorbeeld Armin van Buuren, Afrojack, Tiësto en Nicky Romero. Yellow Claw maakt ook dance, maar wel een heel ander soort dan deze DJ’s. “Onze smaak is heel anders en zitten daardoor in een andere hoek dan de trance en de Dutch house sound. Wij hebben meer met het eclectische, de trap, de hardere stijlen zeg maar. Maar we hebben superveel respect voor de anderen en veel van onze vrienden zoals Quintino en Sidney Samson zitten in die scene. Ook hebben we vorige week bijvoorbeeld bij Afrojack & Friends gedraaid waarbij Afrojack nog bij ons in de booth kwam staan.”
Waar Amerika jarenlang een land was waar dance niet aansloeg, verandert dat in rap tempo en dat merkt ook Yellow Claw. “Onze stijl is op dit moment best wel in opkomst in Amerika. Niet zo heel lang geleden waren wij in Miami op de Winter Music Conference en daar zie je dat alle Nederlandse DJ’s rulen, vooral de trace- en electrosound. Maar trap gaat ook goed en we hebben al een remix gemaakt voor Major Lazer die inmiddels door alle DJ’s gedraaid wordt. Ook zaten onlangs in de studio met Flosstradamus, iemand uit onze scene die goed scoort in Amerika.”
Dance is een stroming die altijd in beweging is. Stromingen komen en stromingen gaan. Bizzey denkt dat het er goed uit ziet voor Yellow Claw. “Voor ons is het gunstig dat de electroscene best wel op z’n retour is. In dat straatje worden heel veel dezelfde platen gedraaid en ik heb het gevoel dat mensen het niet meer de hele avond willen horen. Ze hebben liever beetje mumbahton, een beetje trap, een beetje dubstep, van alles gemixt dus. Dat is precies wat wij doen.”

'Het Allermooiste Feestje'

Eén van de singles van Yellow Claw was ‘Het Allermooiste Feestje’. Zelf denkt Bizzey graag terug aan afgelopen Koninginnedag. “Wij stonden op vier verschillende plekken, waaronder het Olympisch Stadion in Amsterdam. Om daar naar binnen te komen moest je een kaartje kopen, waardoor mensen wisten waarvoor ze kwamen. Ze sloten perfect aan op wat wij draaien en het ging echt heel hard los. Mensen gingen compleet uit hun plaat, zonder vechtpartijen. Overigens kreeg ik ook kippenvel eerder die dag in Dordrecht. Ik was er met mijn vriendin en op een gegeven moment dacht ik dat ik migraine kreeg. De betonnen vloer trilde zo hard! Maar het waren 30.000 mensen die uit hun plaat gingen op een track van ons.”

'Thunder'

De huidige hit van Yellow Claw is ‘Thunder’, die zoals gezegd hoog binnenkwam in de Mega Top 50. “Het is elke keer weer heel spannend als je een nieuwe single uitbrengt. Maar wow, binnen op #22 is echt heel hoog! Die jongens van The Opposites gaan natuurlijk ook keihard, dus het is ook aan hen te denken. Maar ik ben echt superblij met alle mensen die onze single kopen en gaan kopen.”
Joost Strootman
producer Mega Top 50

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie