Jett Rebel met eerste van drie albums in top 10

  1. Nieuwschevron right
  2. Jett Rebel met eerste van drie albums in top 10

Truck, het eerste van drie nieuwe albums van Jett Rebel komt binnen op zesde plaats van de Album Top 100, die voor de derde week aangevoerd wordt door Blackstar van David Bowie.

Truck is het eerste van drie albums dat Jett Rebel dit jaar uitbrengt. Over Truck zegt Jelte Steven Tuinstra, zoals hij in het echt heet: “Op dit album heb ik precies gedaan wat ik wilde doen. Dat is de enige drijfveer geweest.” Truck is een album met 27 tracks (!), die hij inspeelde op een 4-sporen cassette-deck, en afmixte in een poppodium in Bergen op Zoom, dus zonder computers.
Inspiratie putte Jelte uit muziek uit de jaren ’60, van The Beatles, the Beach Boys en psychedelische popgroepen. “En mocht je er plezier aan hebben, verwacht alsjeblieft niet dat mijn volgende album ook maar ergens hetzelfde zal klinken. En mocht je dit album niks vinden, misschien vind je de volgende dan wél tof”, aldus Jelte in het begeleidende boekje. Enfin, Jett Rebel komt met het eerste deel van de trilogie binnen op plek zes in de Album Top 100.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#4 Frank Boeijen: Land Van Belofte

Tien keer bereikten albums van Frank Boeijen de top tien. Vijf met zijn groep, vijf solo. Hoogste plaats: een tweede in 1987 voor Welkom In Utopia van de Frank Boeijen Groep. Solo kwam hij niet hoger dan de zesde plaats, in 2001 met Heden. Met Land Van Belofte, in totaal zijn 27e album, lukt het hem om daar bovenuit te komen, want het komt binnen op de vierde plaats. Boeijen nam het album op in de Brusselse ICP studio’s en Lakeside Studio in Loosdrecht. Aan het album werkten Guus Meeuwis, Daniël Lohues, Stevie Ann, Nol Havens en Paul de Munnik mee.

#9 Steven Wilson:

Albums met uitsluitend nummers in de titel zijn er divers. Denk maar aan 1999 en 3121, beide van Prince. Of 1 van Brigitte Kaandorp. En niet te vergeten 19, 21 en 25 van Adele. Maar een gebroken getal, dat hadden we nog niet eerder gezien, en dus heeft de Britse muzikant met zijn album de primeur. De titel is niet willekeurig gekozen, maar een tussendoortje, na Hand. Cannot. Erase (#2 in 2015) en zijn nog te verschijnen vijfde album.
Op staan vijf nummers die zijn vorige albums niet hebben gehaald, vier van Hand. Cannot. Erase en één van The Raven That Refused To Sing (uit 2013). Het zesde nummer op is zijn versie van ‘Don’t Hate Me’ van Porcupine Tree uit 1998. De basis voor dat nummer ligt in een opname gemaakt tijdens zijn recente Europese tournee.

#16 Ismo: Nu Of Nooit

Een jaar geleden stond de EP De Waarheid van rapper Ismo (= Ismael Houllich uit Breda) een week op de 42e plaats. Daarna ging hij direct aan de gang met zijn debuutalbum Nu Of Nooit, dat deze week binnenkomt op de 16e plaats. Aan het album werkten Sevn Alias, MocroManiac, Kempi, Lijpe,Safi, Spreej, Boef en D-Double mee.

#21 Lucinda Williams: The Ghosts Of Highway 20

De I-20 is een weg van 190 mijl, die loopt van Texas naar Georgia. Deze Highway 20 vormde de inspiratie voor The Ghosts Of Highway 20, het twaalfde album van de Amerikaanse blues en folkzangeres Lucinda Williams. Op het album staan twee covers: ‘Factory’ van Bruce Springsteen en ‘House Of Earth’ van Woody Guthrie.

#23 Suede: Night Thoughts

De stem van Tom Ogden, zanger van ‘Charlemagne’, de 3FM Megahit afgelopen week van de Britse band Blossoms, deed ons denken aan die van Brett Anderson, zanger van Suede. In de jaren ’90 maakte deze Britse indieband furore. In 2003 was de koek op, maar in 2010 pakte de band de draad weer op. In 2013 verscheen het album Bloodsports, dat bij ons tot #65 kwam. Night Thoughts, het zevende album, doet het op #23 stukken beter.

#24 Tindersticks: The Waiting Room

The Waiting Room, het elfde studioalbum van de Britse alternatieve band Tindersticks komt binnen op de 24e plaats en is daarmee het best genoteerde album van de vijf die bij ons een notering kregen. Het scheelt slechts één plekje met The Something Rain dat in 2012 tot de 25e plaats reikte.

#25 Megadeth: Dystopia

Op Dystopia, het vijftiende album van de Amerikaanse metalband Megadeth, zijn voor het eerst drummer Shawn Drover en gitarist Chris Broderick niet meer te horen. Daarvoor in de plaats kwamen Chris Adler, drummer van Lamb of God en Kiko Loureiro, gitarist bij Angra. De vaste kern van Megadeth wordt nog steeds gevormd door zanger Dave Mustaine (die in 1983 na zijn vertrek uit Metallica, de band oprichtte en basgitarist David Ellefson.

#26 Wesley Klein: Onderweg

Dit weekend is de ontknoping van de zesde editie van The Voice of Holland. Tevens is het dit weekend zes jaar geleden dat Wesley Klein, winnaar werd van een andere talentenjacht, Popstars. Sindsdien bracht hij diverse singles en albums uit. Bij de presentatie vorige week van Onderweg, zijn derde album, vroeg Wesley zijn vriendin Nelly, met wie hij twee kinderen heeft, ten huwelijk.

#39 Savages: Adore Life

Na Silence Yourself (#75 in 2013), is Adore Life het tweede album van Savages, de post-punk revival band uit Londen. De muziek van de liedjes schreven Ay?e Hassan (bas), Fay Milton (drums), Gemma Thompson (gitar) en Jehnny Beth (zang) zelf. Beth was ook verantwoordelijk voor de teksten die gaan over verandering en de macht om te veranderen.

#85 Abbath: Abbath

Nog geen jaar oud is de Noorse metalband Abbath. De leden, zanger/gitarist Abbath Doom Occulta (echte naam: Olve Eikemo), van de band Immortal en basgitarist/drummer King Ov Hell (= Tom Cato Visnes), van God Seed, staken in april 2015 de muzikale koppen bij elkaar en begonnen Abbath. Ze rekruteerden nog enkele muzikanten en namen het album Abbath op.

#87 Elske DeWall: Velvet Soldier

De nummers van Velvet Soldier, het derde album van Elske DeWall uit het Friese Veenwouden, klinken live. Dat is niet vreemd, want tijdens de opnames in de Wisseloord Studios in Hilversum, waren zo’n 100 mensen aanwezig. Naast de single ‘Black Water’ staat er ook een duet op met Ed Struijlaart, ‘One Day’, waarvoor ze het idee kreeg in de nachttrein in Thailand. Haar pasgeboren zoon Herre, bracht inspiratie voor het nummer 'Hercules'.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie