Deze week 15 jaar geleden: de hitlijst van 20 sep. 1997

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week 15 jaar geleden: de hitlijst van 20 sep. 1997

We gaan deze week vijftien jaar terug in de tijd. Op 20 september 1997 komen we een opmerkelijke debutante tegen in de Mega Top 100 (inderdaad: de lijst is dan nog twee keer zo lang als nu). Op een bescheiden 94e plek debuteert ene Anouk met ‘Nobody’s wife’. Inmiddels is zij uitgegroeid tot het grootste rockfenomeen van Nederland.

Wie goed oplet, kent Anouk Teeuwe al van een jaartje eerder. In oktober 1996 staat haar debuutsingle ‘Mood indigo’ een paar weken in de Mega Tip 30 (want inderdaad: in 1996 is de Mega Top50 nog net zo lang als tegenwoordig, alleen wordt ie dan nog wel aangevuld met een tiplijst). ‘Mood indigo’ flopt echter en van Anouk lijken we nooit meer iets te gaan horen.

Voordat ze bekend werd zingt de Haagse Anouk in de bruiloften- en partijenband Shotgun Wedding. Haar man en manager Edwin Jansen (die je wellicht nog kent als vierde jurylid in de eerste serie van Idols) brengt haar in contact met zanger Barry Hay van Golden Earring. Hay en medebandlid George Kooymans produceren samen Anouks debuutalbum ‘Together alone’. Daarop staat ook Anouks tweede single, ‘Nobody’s wife’, dat ze samen schrijft met Bart van Veen, die vanaf dan haar vaste muzikale partner zal worden. In tegenstelling tot ‘Mood indigo’ blijkt ‘Nobody’s wife’ wél aan te slaan!

In eerste instantie ziet het er trouwens nog niet naar uit dat ‘Nobody’s wife’ zo’n grote hit gaat worden. Na een binnenkomst op #94 klimt de plaat rustig naar 70, 62, 55 en 45. Pas eind oktober komt de vaart erin, wanneer de single doorstijgt naar #22. De week daarop staat Anouk ineens in de top 10 en vindt ze zichzelf terug op plaats #8. Daarna klimt ze naar #3, om uiteindelijk vier weken lang de tweede plaats te bezetten. Vervolgens wordt de terugweg ingezet, maar pas na 41 weken, eind juni 1998, verlaat ‘Nobody’s wife’ de Mega Top 100. Op dat moment is het langstgenoteerde plaat die ooit in de Mega-lijst genoteerd heeft gestaan.

De triomf van Anouk zou pas echt overweldigend geweest zijn wanneer Anouk met ‘Nobody’s wife’ de #1-positie in de Mega Top 100 had weten te bereiken. Dat haalt ze echter net niet; ze wordt daar vier weken lang van afgehouden door nota bene een artiest uit Kameroen. Wes staat met ‘Alane’ de hele maand november boven Anouk genoteerd.

‘Nobody’s wife’ is voor Anouk het begin van een lange en succesvolle carrière. Inmiddels heeft ze al 32 hits achter haar naam staan. En haar #1-hit heeft ze inmiddels ook te pakken, al moest ze daar lang op wachten: pas bij de 25e poging was het raak. In september 2009, dus twaalf jaar na haar hitparadedebuut, klimt Anouk naar de top met ‘3 days in a row’, om daar maar liefst zes weken te bivakkeren. Daaraan voorafgaand komt ze wel vier keer tot plaats #2; naast ‘Nobody’s wife’ is dat met ‘Girl’, ‘Lost’ en ‘Good God’.

En aan het succes van Anouk kan komend voorjaar een nieuwe dimensie worden toegevoegd: ze gaat voor ons in 2013 het Eurovisie Songfestival winnen! Anouk zegt zelf: “Volgens mij heb ik hier een killersong klaarliggen!”

Bekijk de lijst van 20 september 1997

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie