Selah Sue eerste solo-Belg met #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Selah Sue eerste solo-Belg met #1 in Album Top 100
Wat haar in 2011 niet lukte, lukt Selah Sue dit keer wel. Reason knalt deze week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.
Ook in eigen land België komt de langverwachte opvolger van haar debuutalbum binnen op de eerste plaats. Reason van Selah Sue is het achttiende album van een Belgische act dat de eerste plaats bereikt van de Nederlandse albumlijst. De eerste was op 28 juli 1979: Souvenir van Griekenland van Francis Goya (Belgische gitarist) en Les Helleniques (voorheen het Griekse Trio Hellenique, dat in de jaren ’60 naar Nederland verhuisde).
Onder die achttien Belgische #1-albums zitten drie acts met vrouwen: K3 (tien keer), Vaya Con Dios (één keer) met frontvrouw Dani Klein en Selah Sue. De voorgaande twee hadden elkaar, Selah Sue doet het in haar eentje, waarmee ze de eerste Belgische solo-zangeres is met een #1-album in ons land.

Achtste album The Prodigy runner-up

Vier wolven flankeren Steve Hackett op de hoes van zijn album Wolflight (zie #49). De Britse formatie The Prodigy koos op The Day Is My Enemy voor een vos. The Prodigy is al actief sinds 1990 en beleefde het grote succes met de hits ‘Out Of Space’ (in 1993) en ‘No Good (Start The Dance)’ (in 1994), beide goed voor een derde plaats. Hun album The Fat Of The Land met de hit ‘Smack My Bitch Up’ (#22) stond in 1997 zelfs vier weken bovenaan. The Day Is My Enemy, het achtste album, refereert aan het Cole Porter nummer ‘All Through The Night’, waarin de zin voorkomt: ‘the day is my enemy, the night my friend’, maar dan gezongen door Ella Fitzgerald.

Jonathan Jeremiah in linkerrijtje

Ere wie ere toekomt. Want het is aan 3FM dj Gerard Ekdom te danken dat de Britse zanger Jonathan Jeremiah in 2010 doorbrak in Nederland. Ekdom kreeg het nummer ‘Lost’ in handen, was meteen verkocht en bleef het draaien. We zijn inmiddels vijf jaar verder en Jonathan Jeremiah (Londen, 1982), met voornamelijk succes in Nederland en België, brengt met Oh Desire zijn vijfde album uit. Fool In Love, zijn eerste album, verscheen in 2009.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overige binnenkomers

#3 Nightwish: Endless Forms Most Beautiful

De voorlaatste albums van de Finse symfonische metalband Nightwish kwamen niet meer boven de 20e positie uit. Ter vergelijking: Dark Passion Play bereikte in 2007 de 5e plek. Met Endless Forms Most Beautiful, het achtste studioalbum, is Nightwish weer helemaal terug. Sterker, met een derde plaats is het hun meest succesvolle album!

#6 Sufjan Stevens: Carrie & Lowell

Carrie & Lowell is het zevende studioalbum van de Amerikaans Sufjan Stevens. Op het album verwerkt hij het verlies van zijn moeder Carrie die eind 2012 overleed. Carrie verliet het gezin toen de kinderen nog maar een jaar oud waren. Vervolgens hertrouwde ze met Lowell, zijn stiefvader, maar ook dat liep niet goed af. Carrie leed aan schizofrenie, was alcoholverslaafd en werd geteisterd door demonen. Niet echt licht verteerbare kost dus, maar wel heel mooi vertolkt.

#7 Frank van Etten: Niet Meer Die Man Van Toen

Frank van Etten, geboren in Stadskanaal en nu wonend in Apeldoorn, zit 12,5 jaar in het vak. Reden dus voor een feestje en dat wordt gevierd met het album Niet Meer Die Man Van Toen, want Frank is verandert door de dood van zijn vader, maar ook de geboorte van zijn derde zoon. Naast zanger is Frank van Etten ook producer, schrijft voor anderen en heeft een eigen platenlabel: I.J.M. records

#19 Wieteke Van Dort: 40 Jaar Tante Lien Met 10 Nieuwe Liedjes

Bij wijze van grap begonnen Willem Nijholt en Wieteke van Dort in de kindertv-serie Oebele Indonesisch te spreken. Niet vreemd, want beide zijn in Indonesië geboren. Daaruit ontstond het typetje Tante Lien, waarmee Wieteke later in De Late Late Lien Show op tv was te zien. In 1997 verscheen het dubbelalbum Wieteke Van Dort 25 jaar Als Tante Lien. Louisa Johanna Theodora van Dort, de echte naam van Wieteke, wordt op 16 mei 72 en treedt nog steeds op als Tante Lien, nu dus al 43 jaar lang. De mooiste liedjes uit die periode staan op de dubbel-cd 40 Jaar Tante Lien Met 10 Nieuwe Liedjes.

#19 Balthazar: Thin Walls

Deze week scoren twee Belgische acts in de Album Top 100. Op #1 is dat Selah Sue met Reason, op #19 Baltazar met Thin Walls. In de Belgische albumlijst staan ze op #1 respectievelijk #2.
Balthazar, afgelopen maandag nog bij De Wereld Draait Door, werd in 2005 opgestart door Jinte Deprez en Maarten Devoldere in de plaats Kortrijk. Daarna kwamen Patricia Vanneste (zang) en Simon Casier (bas) bij de band. Drummer Michiel Balcaen complementeerde de groep. Voor hun eerste twee albums, Applause (2010) en Rats (2012), ontvingen ze in eigen land de Music Industry Award. Thin Walls is het eerste album dat ze niet zelf produceerden, maar overlieten aan Ben Hillier (Depeche Mode, Blur, Elbow).

#20 Buddy Holly: Collected

Op 3 februari 1959 kwam Charles Hardin Holley ofwel de Amerikaanse zanger/gitarist Buddy Holly, om het leven bij een vliegtuigongeluk. De oorzaak zou de onervarenheid zijn van de piloot, die zijn oriëntatie verloor in een sneeuwstorm. Naast Holly, zaten ook Ritchie Valens en J.P. Richardson (The Big Bopper) in het vliegtuig. Daarmee verloor de rock ’n roll in één klap drie van haar zangers, waarmee deze dag de geschiedenis inging als ‘The Day The Music Died’, bezongen in het gelijknamige nummer van Don McLean. 56 jaar later is de muziek van Buddy Holly, bekend van hits als ‘Peggy Sue’ en ‘That’l Be The Day’, nog springlevend, wat blijkt uit de 3-cd Collected, met bijzondere opnames.

#40 José James: Yesterday I Had The Blues – The Music of Billy Holiday

De Amerikaanse zanger José James (37), bekostigde zijn derde album, No Beginning No End, zelf, omdat zijn oude platenmaatschappij van hem een tweede Michael Bublé wilde maken. Het album werd uitgebracht op het vermaarde Blue Note label en was wereldwijd een succes.
Op Yesterday I Had The Blues – The Music of Billy Holiday, zijn vijfde album, brengt José James een eerbetoon aan de blues en jazzzangeres Billie Holiday, geboren op 7 april 1915, aanstaande dinsdag precies 100 jaar geleden. Holiday heeft veel zangers en zangeressen beïnvloed. Toen José James in een moeilijke periode zat, heeft haar muziek hem er doorheen gesleept. Door haar is hij jazz gaan zingen. Haar leven was er een van drank, drugs en verkeerde mannen, ze overleed op 17 juli 1959. Wil je meer van Billie Holiday weten, bekijk dan de film Lady Sings The Blues over haar leven met Diana Ross in de hoofdrol.

#44 Orgel Vreten: Komrad

In het programma De Zwarte Lijst, van zaterdag 21 maart, zat een prachtig item over het hammondorgel. Sven Figee van Sven Hammond en Robin Piso en Thijs Schrijnemakers van Orgel Vreten laten zien en horen waarom ze al jaren een hammondorgel bespelen. Wil je dat begrijpen, kijk het item dan nog eens terug via Uitzending Gemist en luister daarna naar Komrad, het debuut album van Orgel Vreten, waaraan ook nog Benjamin Herman, Anton Goudsmit, Marcel Veenendaal en Arno Bakker bijdragen verleenden.

#45 Red Vultures: Damn Pretty

Red Vultures is een nieuwe Nederlands-Belgische rockband, met als standplaats Hilvarenbeek. Een nieuwe band, maar zeker geen groentjes! Alle vijf leden zijn ervaren muzikanten: Tony de Bruijn (zanger/gitarist) en Patrick de Kok (bassist) komen uit Vals Licht, Daan Janzing (gitarist) zat in My Favorite Scar. Mike Coolen drumde bij Within Temptation en Jarno van Osch bij The Unforgiven. Na twee EP’s komen de heren nu met een heel album Damn Pretty.

#48 Van Halen: Tokyo Dome In Concert

Met hun eerste hit, ‘Runnin’ With The Devil’ (#2 in 1980), was het direct raak voor Edward Lodewijk ‘Eddie’ en Alexander Arthur Van Halen. De broers geboren in Nijmegen, verhuisden in 1962 naar Pasedena, Californië. In 1974 formeerden ze samen met David Lee Roth en Michael Anthony de band Van Halen.
De band heeft diverse bezettingen gekend, zo verliet David Lee Roth Van Halen een aantal keren. Sinds 2007 behoort hij weer tot de vaste kern en is dan ook de zanger op de nummers op het album Tokyo Dome In Concert, opgenomen op 21 juni 2013 in het Tokyo Dome in Tokyo. Naast deze drie leden speelt nog een derde Van Halen in de band: Wolfgang, zoon van Eddie en neef van Alex!

#49 Steve Hackett: Wolflight

Op de hoes van Wolflight, het nieuwe album van de Brit Stephen Richard Hackett, is de muzikant omringd door vier echte wolven. Wellicht in scène gezet, maar Hackett, tot 1977 gitarist bij Genesis, heeft een speciale band met wolven, verbleef er zelfs een tijdje tussen. De meeste nummers van het album schreef Hackett vroeg in de ochtend, vandaar Wolflight.

#53 La Corneille: I Was A Bird

In 2012 won Guy Corneille twee talentenjachten. Op 31 maart de Clash of the Titans en op 7 juni de Utrecht Popprijs. Kort daarna vormde hij met Daan Crone (drums) en Hans Vermunt (toetsen), die hij al van jongs af aan kent, het trio La Corneille. In 2013 wonnen ze samen de Sena Performers Popnl Award en nu twee jaar later verschijnt het debuutalbum I Was A Bird. Michael Prins, winnaar van de tweede De Beste Singer-Songwriter van Nederland, heeft hen gevraagd voor het voorprogramma tijdens zijn clubtour in mei.

#59 Udo Jürgens mit dem Orchester Pepe Lienhard: Das Letzte Concert – Zürich 2014 Live

Op 10 januari kwamen er twee albums van de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens de albumlijst binnen. Niet geheel toevallig, want een kleine maand daarvoor, op 21 december 2014, overleed Udo Jürgen Bockelmann, zoals zijn echte naam luidt, op 80-jarige leeftijd. Veertien dagen daarvoor, op 7 december 2014, trad Jürgens nog op in het Hallenstadion in Zürich. Het optreden maakte deel uit van zijn 25e tournee, dat halverwege was, maar uiteindelijk zijn laatste optreden werd.

#62 Aly & Fila: The Chill Out

In 2013 maakten we voor het eerst kennis met Aly & Fila. Quiet Storm, het tweede album van Aly Amr Fathalah (Aly) en Fadi Wassef Naguib (Fila), beide geboren in 1981 in Egypte, stond een weekje op #17. Vorig jaar kwam het duo met The Other Shore, dat het ook maar een week volhield, op #39. We vrezen dan ook dat The Chill Out, hun vierde album op #62, ook na één week zal zijn verdwenen. Aly & Fila maken trance en zijn geïnspireerd door de Duitser Paul van Dyk.

#74 Sazz Leonore: Reckless Smile

Eind december 2014 werd de 25-jarige Sazz Leonore uitgeroepen tot het Soul & Jazz Talent van Radio 6 bij de Soul & Jazz zender van de publieke omroep waarbij eind december de stekker er uitgaat, omdat er te weinig mensen naar luisteren. Sazz Leonore ontwikkelde van kleins af aan liefde voor jazzmuziek. Reckless Smile is haar debuutalbum.

#79 Death Cab For Cutie: Kintsugi

In 2013 begon de Amerikaanse indieband Death Cab For Cutie aan de opnames van Kintsugi, het achtste studioalbum. Een jaar later vertrok Chris Walla, leadgitarist en één van de oprichters. Walla, die nog wel op alle nummers gitaar speelt, viel het hard om de band na 17 jaar te verlaten, maar kiest (even) voor een onbekende toekomst.

#91 Boz Scaggs: A Fool To Care

Tussen de albums Memphis (in 2013) en Other Roads (in 1988) zit 25 jaar. De Amerikaan Boz Scaggs neemt dus de tijd. Memphis bracht hem weer terug in de hitlijsten en dat leidde al snel tot een nieuw album, A Fool To Care. Scaggs, die in de jaren ’70 succes had met hits als ‘What Can I Say’ (#5) en ‘Lido Shuffle’ (#13), beide in 1977, nam het album in vier dagen op in Nashville op met onder andere Bonnie Raitt en Lucinda Williams.

#92 Ron Sexsmith: Carousel One

De Canadese muzikant Ron Sexsmith (echte naam Ronald Eldon Sexsmith) wordt bewonderd door iedereen, van Paul McCartney tot Chris Martin. Op Carousel One, zijn veertiende album, krijgt hij hulp van de crème de la crème van studiomuzikanten: bassist Bob Glaub (John Lennon, Jackson Browne, Dolly Parton), gitarist Jon Graboff (John Lee Hooker, Dr. John), drummer Don Heffington (Bob Dylan, Emmylou Harris) en keyboardspeler John McGinty (Dixie Chicks, Whiskeytown). Carousel One refereert naar de bagageband op het vliegveld van Los Angeles waar de koffers van de terugvluchten uit Toronto worden afgeleverd.

#95 Ringo Starr: Postcards From Paradise

Postcards From Paradise is het eerste album van Ringo Starr dat sinds 1976 een notering bij ons krijgt. Opvallend, want sindsdien bracht de voormalige Beatles-drummer twaalf albums uit! Meerdere titels passeerden de revue, waaronder Let Love Dead. Uiteindelijk werd het dus Postcards From Paradise, waaraan onder andere Steve Lukather (Toto), Greg Rolie (Santana) en Dave Stewart meewerkten.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie