Internationale charts: Asaf Avidan scoort

  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale charts: Asaf Avidan scoort

Nieuw op de website van de Mega Top 50: elke maandag een overzicht van de belangrijkste internationale charts door specialist Arthur Dewaal! Met deze week een nieuwe #1 in de UK en Asaf Avidan die in meerdere landen aan kop gaat.

View on the USA

In de VS staat We Are Never Ever Getting Back Together van Taylor Swift voor de 2e week bovenaan. Dit is te danken aan de uitstekende download cijfers, want in de Airplay chart stijgt het nummer slechts van 18 naar 16. Beiden, zowel verkopen als ook airplay, tellen mee voor de samenstelling van de Hot 100. Aangezien de Airplay nog steeds toeneemt zal Taylor nog wel even bovenaan blijven de komende weken.

De enige echte bedreiging komt vooralsnog van Maroon 5, van 9 naar 4 en de grootste stijger binnen de top 10. Carly Rae Jepsen heeft haar 2e top 10 hit te pakken, dit keer samen met Owl City. Good Time stijgt naar 9 in de Billboard Hot 100.

Onder de top 10 stijgen de Neon Trees van 14 naar 11. Everybody Talks zal volgende week waarschijnlijk de top 10 wel bereiken. Train stijgt met 50 Ways To Say Goodbye stijgt 18 plaatsen naar 34, en is daarmee de snelste stijger in de lijst. De hoogste binnenkomer deze week is voor Muse met Madness. Zij komen binnen op 84. Dit is wel ongewoon laag voor een hoogste new entry in de Hot 100.

Alhoewel Demi Lovato met Give Your Heart A Break deze week slechts stijgt van 18 naar 17, is dit toch een serieuze kandidaat voor de Top 10 de komende weken. Vanaf afgelopen zondag (2 september) is Give Your Heart A Break namelijk de meest gedraaide song op de Amerikaanse radio.

View on the UK

In Engeland zien we deze week wederom een nieuwe koploper. Little Mix komt binnen op nummer 1, en dus zakt Rita Ora na 1 week alweer naar de 2e plaats. Little Mix zijn een meidengroep die in 2011 speciaal werd geformeerd voor de 8e editie van X-Factor, waar zij de eerste groep werden die deze talentenjacht wisten te winnen. Wings is de 2e hit voor Little Mix (de eerste was Cannonball).

Net onder de top 10 vinden we de snelste stijger in de top 100. Lucy Spraggan’s Last Night stijgt van 70 naar 11. Overige nieuw binnenkomers in de top 40, zoals die zondagavond werd uitgezonden op BBC Radio 1: Killer van Fazer (binnen op 17) en Cover Drive met Explode (op 29 van 45). Verder nog een “re-entry” voor R.I.P. van Rita Ora (23). Dus in totaal maar 4 binnenkomers deze week, en dat is niet veel. Volgende week verwacht ik wat meer vuurwerk, en dan zeker ook in de Top 10. Pink met Blow Me is een kandidaat nummer 1, terwijl ook The Script met Hall Of Fame en mogelijks ook nog Ne-Yo met Let Me Love You wel eens in de top 10 kunnen bereiken.

Blik op België

Terwijl ook in België Asaf Avidan met One Day net als bij ons op 1 staat, zien we toch een aantal opvallende verschijningen bovenin de Ultratop 50 die het in de Mega Top 50 of niet goed doen of helemaal nog niet voorkomen. Zo staat Florence + the Machine op 2, terwijl ook Parachute Youth en Jose De Rico in de Top 10. Allemaal nummers die momenteel geen potten breken in Nederland. Jose De Rico scoort nochtans met Rayos De Sol een vette hit overal in Europa, want naast België scoort deze song uiteraard in Spanje (op 3 deze week), maar ook in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk, en zelfs Turkije. Misschien wordt dit wel de volgende ontdekking van de jocks van 3FM of zal die eer dan toch een keer naar anderen gaan.

Binnenkomers deze week in de Ultratop 50 zijn van David Guetta & Sia met She Wolf (21), Maroon 5 – One More Night (38), Shaggy - Girls Just Wanna Have Fun (46), Muse – Madness (48), en de The Opposities met Slapeloze Nachten. Neerlands trots komt deze week binnen op nummer 47 in Vlaanderen. Volgende week mogen we 3M8S verwachten in de Top 50 want Back In September staat op 1 in de Utratip 100. Jawel een Tip lijst die uit maar liefst 100 kandidaten bestaat voor de Ultratop 50.

Blick auf Deutschland

Ook in Duitsland staat Asaf Avidan op 1. In dit land brak het nummer One Day als eerste door en sindsdien is het grote hit in west en midden Europa, inclusief de Mega Top 50. Lykke Li staat nog altijd op 2, en Guattavo Lima op 3. Zowel I Follow Rivers als ook Balada braken in Duitsland in vergelijking met de Mega Top 50 trouwens erg laat door. Lana Del Rey is bij ons een beetje uit beeld, maar dat geldt niet voor onze Oosterburen en andere landen. Summertime Sadness stijgt deze week de top 5 en scoort ook in landen als Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg en zelfs Litouwen en Wit-Rusland. Ook een ander nummer van Lana doet het goed elders in Europa (National Anthem).

Het is ook altijd leuk om een duitstalig product tegen te komen in de Top 10 van Duitsland. Deze week gaat de eer naar Max Herre & Philipp Poisel, die de top 10 bereiken met Wolke 7. De hoogste nieuwe van deze week is Hands In The Air van Timbaland op 40 en die positie is voor Duitsland erg laag te noemen. Volgende week zal dat zeker anders zijn. Xavas met Schau Nicht Mehr Zurück komt bijna zeker binnen in de Top 10. Mogelijks dat David Guetta en Sia met She Wolf (Falling To Pieces) ook de top 10 haalt.

Blik op Europa

Met het heengaan van de European Hot 100, samengesteld door Billboard en vroeger Music & Media is er geen algemeen erkende Europese hitlijst meer. Daarom in deze rubriek aandacht voor Eurochart Top 100, een lijst gebaseerd op hitlijsten van 40 Europese landen. In Europa staat Carly Rae Jepsen nog steeds bovenaan deze week alhoewel Call Me Maybe in de landen van west Europa ondertussen serieus aan het wegzakken is, maar dat geldt ook voor de nummers 2 en 3, beiden ook ex-nummer 1. Will.I.Am stijgt misschien niet spectaculair in de top 10 maar is wel de belangrijkste kandidaat voor de toppositie van volgende week. This Is Love stijgt naar 4, en dat samen met de Nederlandse Eva Simons.

In de bovenste 40 van de lijst van deze week zien we als hoogste binnenkomen: David Guetta & Sia met She Wolf, binnen op 15. In het VK en Ierland is Little Mix met Wings een grote hit deze week, en komt daardoor binnen op 20. Op 40 (van 47) staat Justin Bieber met As Long As You Love Me.

Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts

Ster advertentie
Ster advertentie