Caro Emerald: “Bezig met doorbreken in Amerika"

  1. Nieuwschevron right
  2. Caro Emerald: “Bezig met doorbreken in Amerika"

Caro Emerald presteerde afgelopen week iets unieks, want de Amsterdamse kwam met haar nieuwe cd The Shocking Miss Emerald binnen op #1 in de albumlijst van Nederland en Groot-Brittannië. Tussen alle hectiek in spraken wij met haar over het opnemen van The Shocking Miss Emerald, het ongelofelijke succes in binnen- en buitenland en haar droom om door te breken in Amerika.

Het begon voor Caro Emerald allemaal in de zomer van 2009. Ze had de demo ingezongen van ‘Back It Up’, een liedje dat eigenlijk voor een andere zangeres bedoeld was. Caro deed het echter zo goed dat zij haar versie mocht uitbrengen. Ze werd 3FM Serious Talent en kwam met ‘Back It Up’ op #8 terecht in de Mega Top 50. Het grote succes kwam met de single ‘A Night Like This’ die zeven weken op #1 stond.
‘Back It Up’ en ‘A Night Like This’ waren afkomstig van Caro’s debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor. De cd stond maar liefst 30 weken bovenaan in de Album Top 100 en brak daarmee verschillende records. Ze had niet alleen in Nederland succes, want de cd haalde ook de top 10 in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Groot-Brittannië en Zwitserland.

Werken aan het tweede album

Op een gegeven moment ontkwam ze er niet meer aan en moest Caro Emerald toch echt beginnen aan haar tweede album. “Er was niet heel veel tijd om na te denken over wat ik nou wilde. Eigenlijk ben ik gewoon maar begonnen met het schrijven van liedjes met mijn vaste team. We hadden geen druk en wilden geen strakke deadlines, zodat we konden werken aan een mooi album. Het scheelt ook dat ik samen met mijn producers mijn platenlabel Grandmono Records heb, waardoor we alles in eigen hand kunnen houden en de muziek meer centraal staat.”

Zenuwen

Zenuwachtig was ze niet, totdat haar album af was. “Toen ik de cd in mijn handen had, was ik zo trots! Ik heb het gedraaid, en nog een keer, en nog een keer. Ik voelde me zo blij, tot een dag daarna opeens de twijfel toesloeg. Ik dacht: ‘Oh jee, nu gaat iedereen er wat van vinden, en mensen gaan me heel anders beoordelen’.” Sowieso heeft ze grote moeite met het lezen van commentaar op haar werk. “Daarvoor ben ik net iets te bang. Ik lees recensies bijna nooit, zo eng vind ik het. Meestal vraag ik aan iemand van kantoor of ik een artikel wel of niet zal lezen. Ik kan me er enorm door laten imponeren.”
Tijdens het opnemen van The Shocking Miss Emerald was ze niet bezig met het evenaren van het succes van Deleted Scenes From The Cutting Room Floor. “Je kunt heel erg bezig zijn met statistieken, maar mijn enige doel is dat mensen de plaat mooi vinden. Natuurlijk doen getalletjes ertoe want als je bepaalde doelen niet haalt dan voelt het zeker voor de buitenwacht als een mislukking, alleen het gaat erom dat mensen gelukkig zijn met mijn album, of dat er nou 5, 100 of 100.000 zijn.”

Bovenaan in Nederland en Groot-Brittannië

In de eerste week na de release van The Shocking Miss Emerald ging het in ieder geval heel erg goed met het album, want zowel in Nederland als Groot-Brittannië was het het best verkochte album. Vooral het succes in Groot-Brittannië was een enorme verrassing. “Ik heb nooit ook maar een seconde gedacht dat ik op nummer 1 binnen zou kunnen komen. Op woensdag kreeg ik een sms’je dat de kans heel groot was dat we die week bovenaan zouden staan. Ik durfde het nog niet te vieren, want het was nog niet definitief. Op zondagochtend kreeg ik te horen dat het echt zo was en het duurde een paar uur voordat ik het besefte, maar uiteindelijk heb ik er een fles champagne op genomen.”
Dat Caro Emerald populair was in Groot-Brittannië kon ze de afgelopen tijd al goed merken. “Al mijn concerten in dat land zijn tot nu toe uitverkocht geweest en dat is mijn beleving van succes. Als ik ergens kom dan staan mensen te wachten voor mijn hotel en zingen fans mijn liedjes mee. Ongelofelijk.”

Dromen

Het succes voor Caro Emerald was de afgelopen tijd zo groot dat ze een tijdje helemaal geen dromen meer had. “Ik wist het echt even niet meer, gek hè? In maart stond ik in de Royal Albert Hall in Londen en dat was voor mij het summum. Ik wist niet wat me overkwam. Ik dacht aan het kleine meisje dat ik was en die uitgegroeide tot een grote popster waar iedereen voor juichte. Ik vond het echt de mooiste avond van mijn leven. Ik wist niet meer wat ik na moest streven.”
Inmiddels heeft ze een nieuw doel voor zichzelf gesteld. “Ik ben nu bezig in Amerika. Mensen hebben er lang over gespeculeerd of ik het wel of niet zou doen, maar ja dus. Het is misschien een onmogelijk project, dat besef ik ook, maar het gaat wel heel goed. Ik heb het gevoel dat daar toch wat mogelijk is. Hoe ik het precies ga aanpakken weet ik niet, maar ik denk dat ik er nog wel naartoe ga dit jaar.”
Joost Strootman
producer Mega Top 50

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie