Boyband Mainstreet nieuw op #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Boyband Mainstreet nieuw op #1 in Album Top 100

Er stonden in het verleden wel eens boybands bovenaan in de Album Top 100, maar nooit eerder was het een Nederlandse. Mainstreet krijgt het nu wel voor elkaar, want met Breaking The Rules komen ze binnen op #1!

Mainstreet: Breaking the rules (1)

‘Bedgeheimen’ van B.E.D. (#57 in 1996), ‘Hittegolf’ van 4 Fun (#36 in 1998) en ‘A different way’ van Men2b (#13 in 2005) gingen hen voor. Maar geen van deze Nederlandse boybands haalde de eerste plaats. Dat lukt Mainstreet wel met het album ‘Breaking the rules’, dat net iets meer verkoopt dan ‘The next day’ van David Bowie.
Qua buitenlandse boybands werden er al wel #1-noteringen gescoord. Denk maar aan 'Nobody Else' en 'Greatest Hits' van Take That, 'Backstreet's Back' en 'Millennium' van Backstreet Boys, 'Where We Belong' van Boyzone en 'Take Me Home' van One Direction. Geen van deze scoorde echter een #1-notering met een debuutalbum. Iets wat Mainstreet wel presteert.

Epica: The phantom agony – expanded edition (8)

Tien jaar nadat de Nederlandse gothicband Epica het debuutalbum ‘The phantom agony’ uitbracht, verschijnt een zogenaamde ‘expanded edition’. Het originele album kwam tot #54, de nieuwe uitgave met 15 bonustracks, waaronder 7 niet eerder uitgebrachte versies en 1 nieuw nummer, komt binnen op #8. Naast de cd-uitgave is er ook een dubbel elpee (vinyl!) van. Epica is het geesteskind van Mark Jansen (gitaar, ex After forever). Daarnaast bestaat de band uit Rob van der Loo (bas), Coen Janssen (toetsen), Ariën van Wessenbeek (drums), Isaac Delahaye (gitaar) en Simone Simons (zangeres). De naam Epicia is gekozen als hommage aan de gelijknamige cd van de band Kamelot uit 2003.

Leonie Meijer: Luister maar (10)

Twee jaar na haar debuut ‘Los’ dat tot #13 kwam, komt Leonie Meijer met de opvolger, ‘Luister maar’. Daarop zingt ze wederom Nederlandstalige nummers. De 11 liedjes schreef ze deels alleen, deels met haar producer Daniel Gibson in Zweden. Maar ook met Han Kooreneef, Roel van Velzen, Nick Schilder, Joost Marsman en Ruth Jacott. Met de laatste twee zingt ze elk een duet: ‘Wacht tot ik bij je ben’ met Marsman en ‘Je stem alleen’ met Jacott. Met dit tweede album zijn we al bijna vergeten dat Leonie in 2011 vierde werd tijdens The voice of Holland.

Stevie Ann: California sounds (27)

In 2005 debuteerde Stevie Ann (= Stéphanie Struijk uit Roggel) met het album ‘Away from here’ dat tot #4 kwam. ‘Daarna volgden de albums ‘Closer to the heart’ (#10 in 2007) en ‘Light up’ (#5 in 2010). Het afgelopen jaar bracht Stevie veel tijd door in Hollywood en Minneapolis. Daar nam ze samen met singer-songwriter Susan Sandberg het album op ‘California sounds’ op, waarop ze een duet zingt met Jonathan Jeremiah in het nummer ‘Believe in love’. ‘Leave me standing there’ werd gebruikt in de film ‘Alles is familie’.

Beans & fatback: With skin attached (33)

‘Beans & Fatback’, het debuutalbum van Beans & Fatback kwam drie jaar geleden tot #66. Opvolger ‘With skin attached’ start 2x zo hoog: op #33. Beans & Fatback is het project van Onno Smit, gitarist/zanger bij Lefties soul connection. Ging het op het debuutalbum nog om muzikanten die meewerkten en als tegenprestatie een lekkere maaltijd van Onno kregen voorgeschoteld. ‘With skin attached’ heeft Onno Smit samen met leadgitarist Paul Willemsen (Supersub) opgenomen.

Charles Bradley: Victim of love (37)

De carrière van de 54-jarige Amerikaanse soulzanger Charles Bradley is voor een deel vergelijkbaar met die van zijn landgenoot Steven Gene Wold. Wold, inmiddels 71, brak in 2011 door als Seasick Steve. Ook Bradley had jarenlang muziek gemaakt voor hij in 2011 werd ontdekt door Gabriel Roth, oprichter van Daptone records. Het leidde al snel tot het album ‘No time for dreaming’ dat tot #64 kwam. Vorig jaar stond hij op Lowlands, waar hij het dak er afspeelde. Het dak zal er maandag niet afgaan, als hij bij Giel langs gaat, maar swingen wordt het zeker met Bradley. ‘Victim of love’, zijn tweede album komt binnen op #37.

Ruben Hein: Hopscotch (48)

Ook Ruben Hein (Nijmegen, 8 juni 1982) komt met zijn tweede album. ‘Hopscotch’ heet het, en het is de opvolger van ‘Loose fit’ uit 2010 dat tot #16 kwam. ‘Hopscotch’ betekent hinkelen, een spelletje met risico’s. Sta je buiten de lijnen, dan ben je af. Binnen de lijnen ben je veilig. Maar om verder te komen, moet je risico's nemen. Op ‘Hopscotch’ is Ruben Hein dan ook een hokje verder gesprongen.

Bonobo: The north borders. (52)

Simon Green is een Britse producer/dj die onder de naam Barakas diverse nummers heeft uitgebracht. Daarnaast treedt hij sinds 1999 op als Bonobo. ‘The north borders.’ is zijn zesde album waarmee hij debuteert op #52.

L’Arpeggiata / Christina Pluhar: Mediterraneo (71)

De relatie tussen L'Arpeggiata en de Oostenrijkse Christina Pluhar, is er eentje van werknemer – werkgever. Pluhar is namelijk leider van het gezelschap van L'Arpeggiata dat een wisselende bezetting kent. Daarnaast is Pluhar bespeler van de teorbe, een soort luit. Op het album ‘Mediterraneo’ neemt ze de luisteraar mee op reis naar de landen rond de Middellandse Zee. Dat betekent onder meer een Griekse tradtional, een Portugese fado, een Napolitaans-Grieks-Spaans lied uit de zestiende eeuw en een Turkse klassieker. Cd aan, ogen dicht, je waant zo rond de Middellandse Zee.

Killswitch engage: Disarm the descent (75)

Vier jaar geleden debuteerde Killswith engage met het gelijknamige album dat een weekje op #77 stond. Killswith engage is een metalband uit Westfield, Massachusetts en bestaat sinds 1999. Zanger Jesse Leach die de groep in 2002 verliet, vanwege een depressie, keerde in 2012 terug op het nest. Net op tijd voor het opnemen van ‘Disarm the descent’, het zesde studioalbum. Wrang alleen voor Howard Jones die hem al die jaren ‘verving’. Hij ruimde het veld even daarvoor, volgens eigen zeggen vanwege medische redenen en omdat hij minder enthousiasme kon opbrengen.

André Rieu: Rieu royale (76)

Onder het motto ‘Walsen voor de koning van de koning der walsen’, brengt André Rieu het album ‘Rieu Royale’ uit, opgenomen met het Johan Strauss Orchestra. Op voorhand heeft de handel al meer dan 25.000 exemplaren van het album besteld. Op ‘Rieu Royale’ staan twaalf walsen, waaronder een speciale versie van ‘Het Wilhelmus’ en het speciaal voor het nieuwe koningspaar, Willem Alexander en Máxima, geschreven ‘Kroningswals’. Voor de Album Top 100 worden echter alleen de daadwerkelijk verkochte exemplaren geteld, en die zorgen voor een notering op #76. We sluiten echter niet uit dat het album volgende week naar #1 stijgt.

Avantasia: The mystery of time (85)

Op ‘The scarecrow’ (#65 in 2008) was er nog sprake van één actnaam: Avantasia. ‘The mystery of time’ wordt echter gepresenteerd als Tobias Samnet’s Avantasia. Avantasia is dan ook al vanaf het begin in 1999, het project van Tobias Samnet, die eigenlijk zanger is van de Duitse metalband Edguy. Avantasia is een soort rockopera, waar telkens andere muzikanten deel van uitmaken. Op ‘The mystery of time’ zijn dat onder anderen Biff Byford (zanger Saxon), Eric Martin (zanger Mr. Big) en Joe Lynn Turner (zanger Rainbow).

Tyler, the creator: Wolf (86)

Tyler Gregory Okonma klinkt al aardig indrukwekkend, maar Tyler, the creator natuurlijk nog meer. En dus koos de Amerikaanse rapper voor die artiestennaam. Daarnaast heeft hij onder de naam Wolf Haley een viertal muziekvideo’s uitgebracht. Dat verklaart dan ook ‘Wolf’, de titel van zijn derde studioalbum, dat hij volledig zelf heeft geproduceerd. Op het album behandelt hij thema’s die variëren van relaties met vrouwen, de afwezigheid van zijn vader, misverstanden over de dood van zijn oma tot de mooie nachtmerrie die roem heet.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl/
Ster advertentie
Ster advertentie