Nico & Vinz scoren derde Noorse nummer 1-hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Nico & Vinz scoren derde Noorse nummer 1-hit

Voor de derde keer in de geschiedenis staat er een artiest uit Noorwegen op nummer 1 in de Mega Top 50. Het zijn Nico & Vinz die met ‘Am I Wrong’ stijgen naar de bovenste positie in de lijst.

Een week geleden braken The Common Linnets nog een record in de Mega Top 50 door vier weken op nummer 1 te staan met ‘Calm After The Storm’. Nooit eerder hield een Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival het zo lang vol aan kop van de lijst. Als er nog een vijfde week bij was gekomen, dan hadden Ilse DeLange en Waylon het langst op nummer 1 gestaan van alle Songfestival-hits. Maar helaas voor hen, dat record gaat aan hun neus voorbij.
Nico & Vinz nemen deze week namelijk de koppositie in de Mega Top 50 met hun ‘Am I Wrong’. Acht weken geleden kwamen ze binnen in de lijst op nummer 44, waarna een snelle opmars naar de top volgde. Nadat ‘Am I Wrong’ een week geleden al omhoog ging van 4 naar 2, zet de stijging zich deze week verder door en klimt de track deze week zelfs door naar de hoogste positie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nico & Vinz

Nico & Vinz heten voluit Nicolay Sereba en Vincent Dery. Ze komen uit Noorwegen; Nico uit het pittoreske Holmlia en Vinz uit het altijd gezellige Begge. Ze zijn allebei geboren in 1990. Het duo zingt al sinds 2009 samen, maar de eerste vier jaar onder de naam Envy. Pas in januari van dit jaar zijn ze van de groepsnaam afgestapt en profileren ze zich onder hun voornamen. Het levert hen meteen ook een dikke wereldwijde hit op.
De Mega Top 50 bezorgt Nico & Vinz de tweede internationale nummer 1-hit voor ‘Am I Wrong’. Oostenrijk ging Nederland voor. Opvallend genoeg bleef ‘Am I Wrong’ in de Scandinavische landen op 2 steken: zowel in Noorwegen als in de buurlanden Zweden en Denemarken was de tweede plek de hoogste notering voor Nico & Vinz. Verder bereikte ‘Am I Wrong’ de derde plek in Duitsland en Luxemburg, de vijfde plaats in Finland en Australïë, een zesde plaats in de Billboard Hot 100 in Amerika en een nummer 7-notering in Zwitserland en Nieuw-Zeeland.

Noorse hits

Nico & Vinz zijn de twintigste act uit Noorwegen die een hit scoren in de Mega Top 50 of diens voorgangers. De Noorse reeks begon ruim veertig jaar geleden met de (toen nog) kleine Anita Hegerland; zij zong in 1971 het duet ‘Schön Ist Es Auf Der Welt Zu Sein’ samen met Roy Black. Anita is inmiddels al jaren gelukkig getrouwd met Mike Oldfield.
Met Nico & Vinz heeft de Mega Top 50 voor de derde keer een Noorse nummer 1. In november 1985 was de groep A-Ha de eerste Noorse lijstaanvoerder: ‘Take On Me’ stond toen één weekje bovenaan. Ook één weekje aan kop ging in mei 2009 ‘Beggin'’ van Madcon. In hun eerste week op 1 zijn Nico & Vinz dus meteen de langstgenoteerde Noorse nummer 1-act.

Zomerhit?

De zomer is nog niet eens officieel begonnen maar toch is het speculeren over de zomerhit van 2014 alweer van start gegaan. Wij hebben een lijst gemaakt met de grootste kanshebbers met daarin ook 'Am I Wrong' van Nico & Vinz. Niet alleen in Nederland wordt 'Am I Wrong' getipt, ook het grote Amerikaanse muziekblad Billboard ziet de Noorse hit als een grote kanshebber. Benieuwd naar meer potentiële zomerhits voor 2014? Bekijk hier de hele lijst.
Ster advertentie
Ster advertentie