'Happy' van Pharrell na 55 weken uit Mega Top 50

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Happy' van Pharrell na 55 weken uit Mega Top 50

Kan het wel, een Mega Top 50 zonder 'Happy' van Pharrell Williams? Jawel hoor! Na 55 weken heeft de single eindelijk de lijst verlaten.

10 augustus 2013, dat was de datum waarop 'Happy' van Pharrell Williams binnenkwam in de Mega Top 50. De track maakte z'n debuut op de 18de plek, op een moment dat er ook twee andere hits van de zanger en producer hoog in de lijst stonden. De ene was 'Blurred Lines', een samenwerking met Robin Thicke en T.I., en de ander 'Get Lucky' van Daft Punk.

Niet bedoeld als single

'Happy' was destijds helemaal niet officieel uit als single. De track stond op de soundtrack van de film Despicable Me 2 en daar zou het in principe bij blijven. Echter, 3FM's hoofd muziek Basyl de Groot had het liedje meegenomen op vakantie, met een hit bij zijn kinderen tot gevolg. Toen de DJ's van 3FM begin augustus 2013 weinig keuze hadden voor de Megahit, kwam De Groot met 'Happy' op de proppen. De track werd Megahit en kreeg die week voldoende downloads en streams voor een binnenkomst in de Mega Top 50.

Het duurde twee maanden voordat 'Happy' op nummer 1 terecht kwam. In die tijd waren alle Nederlandse radiostations het liedje gaan draaien en gebruikte luchtvaartmaatschappij Transavia de track in hun commercial. Het bleek het laatste zetje dat 'Happy' nodig had om een nummer 1-hit te kunnen worden. Vijf weken lang was het de populairste track van Nederland.

Records in de lijst

Na ruim een jaar is 'Happy' dus eindelijk uit de Mega Top 50. De song is uitgegroeid tot een internationale hit met een videoclip die liefst 24 uur duurde, een unicum. Ook in onze lijst zette 'Happy' een paar aardige records neer. Sinds vorige week is het de single die het het langste volhield in de Mega Top 50. Met de 55 weken van 'Happy' werd de 'Kabouterdans' van Kabouter Plop met 54 weken verslagen.

Eerder werd het al de langste top 10-hit in de lijst. 33 weken lang behoorde 'Happy' tot de populairste tien, een flinke verbetering ten opzichte van de 27 weken van 'Somebody That I Used To Know' van Gotye & Kimbra. 'Happy' is daarnaast de oudste plaat die naar de top 10 toe stijgt; in z'n 37e noteringsweek klom hij nog eens van 12 naar 6. Het is een verbetering van de prestatie van 'Zelfs Je Naam Is Mooi' van Henk Westbroek, die in z'n 29e week terugklom van 13 naar 10.

Aller tijden

Als je een aller tijden-lijst op basis van top 50-punten zou samenstellen, dan zou Pharrell Williams daar ruim aan kop gaan. De 2062 punten van 'Happy' zijn er behoorlijk wat meer dan de 1782 punten van 'Somebody That I Used To Know'. Echter, om een goede vergelijking te kunnen maken tussen alle lijsten vanaf 1962, en om alleen de écht grote hits eruit te pikken, hebben we in het verleden alleen de punten geteld die in de top 10 werden gescoord. Op basis daarvan moet Pharrell Williams het met een tweede plek doen, 234 punten voor Gotye & Kimbra tegenover 218 punten voor Pharrell.

In de 55 weken van 'Happy' bracht Pharrell Williams nog twee andere singles uit. Opvallend genoeg verdwenen beide tracks eerder uit de Mega Top 50 dan 'Happy'. 'Marilyn Monroe' kwam op 8 maart 2014 binnen en verdween op 19 juli 2014, 'Come Get It Bae' debuteerde op 31 mei 2014 en verdween op 12 juli 2014. Zes weken lang stonden ze met z'n drieën in de Mega Top 50, maar dat is geen record. Onder andere Koos Alberts presteerde in het verleden hetzelfde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie