Nielson: “Goed dat ik er door poliep uit moest”

  1. Nieuwschevron right
  2. Nielson: “Goed dat ik er door poliep uit moest”

Het zijn roerige tijden voor Nielson. De zanger kreeg in januari te maken met een poliep op z’n stembanden en moest na een operatie rust nemen. Inmiddels heeft hij zijn comeback gemaakt en scoort hij met ‘Hoe’, een duet met Miss Montreal, zijn grootste hit in de Mega Top 50. Een gesprek met de 23-jarige Dordrechter.

Meedoen aan talentenjachten

Een jaar geleden maakten we kennis met Nielson door De beste singer-songwriter van Nederland. Hij won het tv-programma niet, maar brak dankzij alle aandacht wel door met de hit ‘Beauty & De Brains’. “Ik was toen al een tijdje bezig met het maken van muziek. Mijn producer vertelde me dat er een talentenjacht aan zou komen die misschien wel wat voor mij zou zijn. Ik ben altijd een beetje huiverig voor talentenjachten, maar toen ik wat dingen las over De beste singer-songwriter wist ik dat het anders was. Je kunt je eigen ding doen, bepaalt zelf hoe je eruit ziet, wat je zingt…”
Aan andere talentenjachten als X-Factor en The Voice Of Holland zou hij niet zo snel mee doen. “Dat is altijd een ‘no go’ geweest voor mij. Niet zozeer omdat ik het slechte programma’s vind, maar ik denk dat dat meer is voor mensen die heel goed kunnen zingen, maar nog niet weten wat ze met hun talent willen doen. Daarom krijg je in die programma’s meer coaching. De beste singer-songwriter is voor mensen die al weten wat ze willen en een plan hebben.”

Aandacht

Net als Maaike Ouboter nu kwam Nielson met ‘Beauty & De Brains’ opeens in het middelpunt van de belangstelling te staan. “Dat was echt bizar. Nog voordat mijn auditie op televisie afgelopen was, ontplofte mijn telefoon en mijn social media. Ik was toen al een aantal jaar bezig om iets te bereiken met muziek en door één liedje werd dat opeens allemaal werkelijkheid. Ik sloeg steil achterover.”

Druk

Nielson stond dus in één klap op de kaart. ‘Beauty & De Brains’ kwam tot nummer 7 in de Mega Top 50, een prestatie die misschien moeilijk te evenaren valt en een zekere druk meegeeft. “Dat is wel waarom ik voor mijn tweede single ‘Zo Kan Het Dus Ook’ zoveel mogelijk probeerde om de druk weg te halen. Ik ben de studio ingegaan en er waren een paar liedjes die mijn producer en ik heel leuk vinden. Een paar daarvan hebben we opgenomen en uitgewerkt. Maar natuurlijk ben je er wel mee bezig. Als je eenmaal aan het succes geproefd heb, wil je wel meer meemaken.”
De tweede single ‘Zo Kan Het Dus Ook’ presteerde minder, iets dat ook te maken had met de poliep die in januari 2013 werd geconstateerd bij Nielson. “Ik moest er even uit en kon daardoor helemaal geen promotie doen.” Tijdens de revalidatie ontstond er wel enige stress. “Ik wist dat ik een kans zou krijgen om terug te komen, maar die moest wel lukken. Toen werd ik onzeker, gelukkig kwam het uiteindelijk allemaal goed.”

Poliep

De poliep was heel vervelend voor Nielson, maar het zorgde er ook voor dat hij zich kon bewust kon worden van wat hij allemaal had meegemaakt. “Vanaf ‘Beauty & De Brains’ was de trein gaan rollen en als je dat nog nooit hebt meegemaakt dan besef je niet wat er allemaal aan de hand is. Ik wist ook helemaal niet dat zoveel mensen het liedje meezongen. Ik denk dat het uiteindelijk wel goed is geweest dat ik er drie maanden uit moest. Er zijn dagen geweest dat ik op YouTube terugkeek wat ik allemaal meemaakte en toen kwam het pas binnen.”

Debuutalbum

Op dit moment brengt Nielson veel tijd in de studio door om te werken aan zijn debuutalbum. “Het wordt een hele vrolijke Nederlandse popplaat want ik ben een vrolijke jongen die vrolijke dingen meemaakt.” Aan liedjes heeft Nielson geen gebrek. “Ik heb met de mensen om mij heen afgesproken dat we alle liedjes opnemen die ik heb liggen. Dat zijn er nogal wat, een stuk of 50 denk ik. Daar ga ik allemaal demo’s van maken zodat ik goed kan luisteren wat het beste bij mij past. Maar de boodschap van het album is in ieder geval dat we niet zo moeten zeiken in Nederland, want stiekem hebben we het best goed.”
Een Engelstalig liedje van Nielson zit er voorlopig nog niet in. “Ik schrijf wel in het Engels omdat ik ook als songwriter dromen heb, maar die songs zijn niet voor mezelf. Wie weet kan ik liedjes schrijven voor een buitenlandse artiest of voor een Nederlandse die in het Engels zingt. Ik ga nooit Engels zingen omdat mijn uitspraak niet al te best is en ik mijn gevoel beter kan uiten in het Nederlands.” Nielson schrijft trouwens al wel voor andere artiesten. “Er komt wel waarschijnlijk een track van mij op het nieuwe album van Glennis Grace.”

Duetten

Op dit moment scoort Nielson een hele grote hit met ‘Hoe’ waarop ook Miss Montreal te horen is. Hij weet nog niet of er meer duetten van hem komen. “Dat durf ik nog niet te zeggen. Ik vond de samenwerking met Sanne Hans echt te gek, al was het jammer dat we het liedje niet samen schreven. Ik zou nog wel met iemand willen werken waarbij dat wel het geval is. Dat zou Gers Pardoel kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook Guus Meeuwis of iemand anders.”
‘Hoe’ is een ongelofelijk succes en zorgt met een vierde positie in de Mega Top 50 inmiddels voor de grootste hit van zowel Nielson als Miss Montreal. Het duo kreeg donderdag zelfs een gouden plaat voor de track in RTL Boulevard. “Ja, dat was wel echt te gek! Ik wist van tevoren wel dat mensen nieuwsgierig zouden kunnen zijn naar een track van Nielson en Miss Montreal, maar dit succes had ik niet verwacht. Het publiek kan ook keihard zijn want als mensen je liedje leuk vinden dan word je gedownload en anders niet. Die gouden plaat is fantastisch en voor mij ook een hele geruststelling.”

Toekomst

Als het aan Nielson ligt dan zijn we voorlopig nog niet van hem af. “Ik ben momenteel heel hard aan het vechten om een gevestigde naam te worden in de Nederlandse popmuziek. Het is een droom van mij dat ik een lange carrière heb waar ik van kan leven en eten. Als ik één specifiek iets moet noemen dan zou ik graag een keer een groot stadion vullen. Het is misschien ambitieus, maar het lijkt me te gek als mensen naar een grote zaal komen om met mij mee te zingen. Of het gaat lukken is een tweede.”
Joost Strootman
producer Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie