Armin van Buuren in tweede week naar #1 albumlijst

  1. Nieuwschevron right
  2. Armin van Buuren in tweede week naar #1 albumlijst

Embrace van Armin van Buuren kwam vorige week verrassend op de tweede plek binnen in de Album Top 100. Deze week stijgt hij door naar nummer 1.

Vorige week lukte het hem net niet, maar deze week pakt Armin van Buuren alsnog de eerste plaats met zijn album Embrace. Na Imagine uit 2008 is het zijn tweede #1-album. Op Embrace staat de voormalige 3FM Megahit ‘Heading Up High’. Mede dankzij het succes van deze track, die hij samen maakte met de band Kensington, klimt het album nu door naar de hoogste plek in de Album Tp 100.

James Morrison terug in Album Top 100

Na het album The Awakening uit 2011 werd het stil rond de Britse zanger James Morrison, bekend van hits als ‘You Give Me Something’ en ‘Broken Strings’ feat. Nelly Furtado. Dat was niet zonder reden, want in de afgelopen jaren overleed zijn vader, zijn broer en een neef. Iedereen heeft een uitlaatklep nodig en voor Morrison is dat muziek. In verscheidene nummers op Higher Than Here, zijn vierde studioalbum, zingt hij zijn verdriet van zich af. Hij komt ermee binnen op de vijftiende plek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#9 Gare Du Nord: Stronger!

In 2013 bereikte Collected van Gare Du Nord de 14e plaats. Het album was tevens een afsluiting van een periode waarin Ferdy Lancee en Barend Fransen aan het roer stonden. Lancee stapte uit de showbizz, maar de rest, met onder andere zangeres Dorona Alberti, wilden door. Stronger! is dan ook het eerste album van zeg maar Gare Du Nord 2.0.

#17 Elvis Presley with the Royal Philharmonic Orchestra: If I Can Dream

Gelijk met de documentaire Elvis And Me, waarin actrice Joanna Lumley, Priscilla Presley, de weduwe van Elvis Presley interviewt en zijn Graceland bezoekt, verschijnt het album If I Can Dream. Op het album ‘begeleidt’ the Royal Philharmonic Orchestra Elvis. Volgens Priscilla is het een album dat Elvis altijd wilde maken, werken met een groot orkest. Op ‘Fever’ doet Michael Bublé een postuum duet met Elvis, die op 16 augustus 1977 overleed. Dit jaar staat in het teken van zijn 80e geboortedag. Eerder dit jaar verschenen al diverse verzamelalbums en DVD’s.

#19 Guy Garvey: Courting The Squall

We moeten het nog even wat langer doen met The Take Off And Landing Of Everything, het in 2014 verschenen album van de Britse band Elbow. De reden is dat Guy Garvey, de leadzanger van de band soloaspiraties heeft en Courting The Squall, zijn eerste soloalbum uitbrengt. Die wens had hij al tien jaar, dus al voordat hij in 1997 Elbow begon. Op 29 november komt Garvey voor promotie naar Paradiso in Amsterdam.

#25 Rolling Stones: From The Vault: Live At The Tokyo Dome

Na het album From The Vault: The Marquee Club: Live In 1971 (#23 in juli), verschijnt er opnieuw oud live materiaal van the Rolling Stones, maar dan van recentere datum. Dit keer gaat het om opnames gemaakt tijdens de Steel Wheels Tour, op 26 februari 1990 in The Tokyo Dome. Het was de laatste tour met bassist Bill Wymann en het eerste optreden van de groep in Japan. Geruchten gaan dat the Stones volgend jaar weer op tournee gaan en een nieuw album aan het opnemen zijn.

#34 El Vy: Return To The Moon

Waar anders dan in een bar in Portland, ontstond bij Matt Berninger, zanger van the National en Brent Knof van zijn eigen project Ramona Falls (en toen nog van Menomena) het idee om samen wat te gaan ondernemen. Sindsdien kwamen ze elkaar diverse keren tegen, tourden samen, maar samenwerken kwam er maar niet van. Wel stuurden ze elkaar regelmatig wat muziekjes. Uit die 450 mp3’tjes haalde Berringer zo’n 30 stuks die hem aanspraken, die hij bewaarde in een mapje, getiteld The Moon. Uiteindelijk leidde het tot de opnames van het album Return To The Moon. En voor de fans van the National is er ook goed nieuws, want het nieuwe album is al half af. El Vy staat op 3 december in de Melkweg in Amsterdam.

#44 Do: Drie Kleine Kleutertjes En Een Dappere Dodo

Dominique van Hulst was de eerste zangeres die tegelijk met één nummer in drie verschillende versies genoteerd stond. Dat was ‘Heaven’ in 2003: de danceversie, de candlelight versie en de unplugged versie. Daarna scooorde ze meerdere #1-hits.
Al in 2011 ontstond het idee om een album op te nemen met traditionele kinderliedjes. Al haar vrienden hadden kinderen en waren de cd’s met kinderkoren én K3 een beetje zat. In 2013, zo’n vier maanden voordat ze zelf zwanger raakte, zong Do de nummers in op muziek van echte blazers en een ukelele. In januari 2014 beviel Do van zoon Jip en aan hem heeft ze de kinder-cd al laten horen. Waarom het album, dat al in september 2014 verscheen, nu pas een notering krijgt, is voor ons een grote vraag.

#45 Jelka van Houten: Hard Place For A Dreamer

Wekelijks kun je actrice Jelka van Houten op NPO3 zien in de tragi-komische reeks Jeuk waarin ze – in naam – zichzelf speelt. Maar acteren is niet haar enige bezigheid. Sterker, als kind zong ze al mee met enkele countryalbums van haar vader en sinds haar veertiende zong ze in diverse bandjes. Maar ze vond zichzelf nog te jong voor het Conservatorium en die muziek vond ze niet bij haar passen en dus koos ze voor de filmacademie.
Voor de 37-jarige Jelline Floriska van Houten is zingen een uitlaatklep en op Hard Place For A Dreamer vertelt ze dan ook haar eigen verhaal. De nummers zijn in de afgelopen jaren geschreven van Nashville tot Vinkeveen, met onder andere de Amerikaanse singer-songwriter Kim Richey. Opnames vonden onder andere plaats in de legendarische Sun Studio in Memphis, waar Elvis Presley zijn eerste single opnam. Jelke was daar vanwege een rol in de film Jackie, waarvoor ze ook de titelsong schreef.

#51 Soundtrack / Antonio Pinto and Amy Winehouse: Amy

Tijdens het openingsweekend in augustus zagen een recordaantal van meer dan 32.000 mensen de documentaire, Amy, over het leven van de Britse zangeres Amy Winehouse, die in 2011 op 27-jarige leeftijd overleed aan een overdosis drank. De documentaire en alle publiciteit er om heen, zorgde er mede voor dat haar doorbraakalbum Black To Black uit 2007 naar de eerste plaats steeg van de Midprice Top 50.
Na bijna drie maanden krijgt de soundtrack een notering op #51. Op de soundtrack staat muziek die de Braziliaanse filmcomponist Antonio Pinto schreef, live opnames van onder andere Later … with Jools Holland en het North Sea Jazz Festival en demo’s. Na Lioness: Hidden Treasures (#1 in 2011) is Amy het tweede album na haar dood dat een notering krijgt.

#56 Janine Jansen / Antonio Pappano / London Symphony Orchestra / Orchestra

dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia: Brahms - Bartok 1

Sinds twee jaar, Beach Concertos stamt uit 2013, staat er weer een album waar violiste Janine Jansen aan meewerkt. Op Brahms - Bartok 1 speelt zij ‘Het Vioolconcert’ van de Duitse componist Johannes Brahms en het ‘Eerste Vioolconcert’ van de Hongaarse pianist en componist Béla Viktor János Bartók. Ze wordt daarin begeleid door orkesten uit Londen en Santa Cecilia onder leiding van Antonio Pappano. De bonus-cd bevat ‘Het Beste van Janine Jansen’.

#59 Van Morrison: Astral Weeks

In november 2008 speelde de Ierse muzikant Van Morrison alle nummers van zijn album Astral Weeks uit 1968 integraal. Het was de eerste keer dat hij dat deed. Toen het album in 1968 uitkwam, heeft Warner Brothers, zijn platenmaatschappij, geen enkele promotie gedaan. De live versie verscheen in 2009 op cd en bereikte bij ons de 31e plaats.
Astral Weeks wordt gezien als een standaard album. Artiesten als Bono en Bruce Springsteen zeggen daardoor geïnspireerd te zijn. Het was destijds het tweede album van de Ier. Van Morrison was nogal humeurig waardoor niemand met hem kon samenwerken. Daarop werd hij in de studio ‘opgesloten’. Vervolgens werden op 25 september en 1 oktober 1968 de acht nummers opgenomen in the Central sound studio’s in New York. Aangezien onze albumlijst in mei 1969 startte, heeft het album nooit eerder een notering gehad.

#61 Jewel: Picking Up The Pieces

Het laatste hitfeit van de Amerikaanse zangeres Jewel stamt uit 2003: ‘Stand’, haar zevende notering dat niet hoger kwam dan de 71e plaats. Even daarvoor had ze met ‘Intuition’ haar grootste hit gescoord: #9. Qua albums was #12 de hoogste positie, voor Pieces Of You (in 1997 met haar eerste hit ‘Foolish Games’) en 0304 (in 2003).
Jewel Kilcher, zoals ze volledig heet, is terug met Picking Up The Pieces, haar twaalfde studioalbum. Aanvankelijk riep ze de hulp in van producer Paul Worley (Dixie Chicks, Lady Antebellum). Echter een week voor de eerste repetities trok hij zich terug. Daarop stond ze er op het zelf te gaan doen. Het album bevat nieuwe nummers (‘My Father’s Daughter’ met Dolly Parton), maar ook nummers die Jewel al sinds de jaren ’90 speelt. De meeste nummers zijn opgenomen tijdens live optredens.

#67 Einfach Kurt: Moths

Moths van het Gelderse Einfach Kurt zingt ‘over zaken die de mens minder leuk maken’, ‘pop met een randje’. Getuige de 67e plaats spreekt dit album toch een flink aantal mensen aan. Einfach Kurt bestaat uit Koert van Essen (zang), Jory de Kort (contrabas) en Martijn Kruisselbrink (drums). De naam Einfach Kurt is geïnspireerd op het nummer ‘Hier Kommt Kurt’ van de Duitse Schlagerzanger Frank Kurt Zander.

#75 Jamie Woon: Making Time

Vijftien weken hield Mirrorwriting, het debuutalbum van de Britse zanger Jamie Woon het vol in de Album Top 100, met als hoogste plaats #38. Dat was in 2011. Vier jaar later komt de man die vroeger rockzanger wilde worden, maar daar een te hoge stem voor had, met de opvolger, Making Time. Daarvoor schreef hij eerst de melodieën en daarna de tekst. Aanstaande maandag gaat Woon langs bij Giel Beelen en ’s avonds staat hij in de Melkweg in Amsterdam. Later komt hij terug voor een tournee.

#79 Def Leppard: Def Leppard

Zeven hits scoorde de Britse rockband Def Leppard in de jaren 1987-1995. De grootste was ‘Let’s Get Rocked’ (#19 in 1992), de bekendste ‘Animal’ (#20 in 1987). Def Leppard is ontstaan uit de band Atomic Mass. Joe Elliott meldde zich als gitarist bij de band, maar tijdens zijn auditie bleek dat hij beter kon fungeren als zanger en dat is hij nog steeds. Def Leppard is inmiddels het elfde studioalbum.

#83 Boy & Bear: Limit Of Love

Verder dan een 91e plaats kwam Moonfire, het debuutalbum van de Australische indieband Boy & Bear niet in 2011. Twee jaar daarna volgde nog het album Harlequin Dream, dat aan onze albumlijst voorbij is gegaan, maar in eigen land de platinastatus haalde. Gelukkig doen we met Limit Of Love weer gewoon mee, dat binnenkomt op de 83e plaats. Misschien wel mede dankzij producer Ethans Jones, die zijn sporen onder andere verdiende bij Ryan Adams, Kings of Leon en Kaiser Chiefs.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie