Liam & Noel: Azijnzeikers tot het bittere eind

  1. Nieuwschevron right
  2. Liam & Noel: Azijnzeikers tot het bittere eind

Wie is er het zuurst? Oordeel zelf…

Liam Gallagher komt eindelijk met zijn solodebuut, en daar zijn we hier bij KX blij mee. De eerste single Wall of Glass was al Freakandel Speciaal en ook de nieuwe Chinatown valt heel fijn. Het hele album As You Were komt op 6 oktober uit. Dat zorgt voor een interessante strijd, aangezien het nieuwe album van ‘broerlief’ Noel Gallagher een maand later, op 9 november uitkomt.

Uiteraard kunnen we de albums van de beide heren pas vergelijken als ze er zijn. Wat we al wel kunnen doen, is vergelijken over wie of wat de Gallaghers allemaal kritiek hebben geleverd. Want, zoals je weet, staan Liam en Noel niet echt bekend om hun subtiliteit of het verbergen van hun mening...

Om het een beetje haalbaar te houden hebben we alleen gekeken naar de periode na het definitief uiteenvallen van Oasis in 2009.

Zeik-off: Noel Gallagher

Noel staat al jaren in de spotlights als solo artiest. Een journalist zit nooit verlegen om een leuke quote in een interview. Zo heeft hij onder andere gezegd dat Adele en Emeli Sandé muziek maken voor oma’s, dat Taylor Swift niet serieus genomen moet worden als liedjesschrijver en hij het onacceptabel vindt dat één van de leden van Alt-J een snor heeft.

Verder drinkt hij liever benzine dan te moeten luisteren naar Alex Turner, heeft hij een hekel aan selfies, en was One Direction een stelletje “cocksuckers”.

Daarnaast heeft Noel een heel indrukwekkende kat, aangezien die “meer rock & roll is dan Miles Kane en Royal Blood” en het beestje de nummers op het album van Harry Styles “binnen tien minuten had kunnen schrijven”.

Nu heeft hij niet alleen een hekel aan collega muzikanten. Zo heeft Noel van politicus Nigel Farage gezegd dat hij “nog niet eens een klein winkeltje zou kunnen runnen, laat staan een land”, en was het sowieso een heel dom idee om een Brexit-referendum te hebben. Ondergoed aan hebben op het podium is ook een no-no, net als koeien, daar gooit hij dingen naartoe.

Relativeren volgens Noel

Gelukkig zit er toch nog wel wat zelfkritiek bij, want het Oasis-album Be Here Now noemt hij ‘heel slecht’ en Standing On The Shoulders Of Giants hadden ze zelfs “nooit moeten maken”. Ook oud worden is een vervelend iets. Hij is nu zelf namelijk een “fucking pussy”. Oh, en Liam? Die lijkt op een hondenspeeltje dat veel vloekt.

Zeik-off: Liam Gallagher

Liam heeft de laatste jaren vooral het nieuws gehaald door dingen over Noel te zeggen. “bread head”, “shit bag”, “aardappel”, “hielenlikker”, het is slechts een greep van de beledigingen die voorbij kwamen.

Voormalig Manchester United-voetballer Paul Scholes is “een kleine scheet”, Jamie Oliver heeft na een glasje te veel stenen tegen zijn ramen gekregen en Sacha Baron Cohen dreigde hij ooit “in zijn oog te steken” toen hij een grapje niet wilde vertellen. Ai.

Nu Damon Albarn en Noel wel goed met elkaar overweg kunnen moet er toch een Gallagher lullige dingen over Mr. Blur/Gorillaz/ zeggen in de media, zou je denken. Liam doet dat ook vrij overtuigend, door te zeggen dat Albarn “uit zijn nek lult” en “een saaie fucker” is.

Relativeren volgens Liam

Ondanks dit alles heeft ook Liam wel zelfspot. “Ik ben een teringlijer” heeft hij ooit getwitterd, en hij heeft toegegeven dat hij het helemaal niet zo leuk vindt om zelf zijn muziek te schrijven. Bovendien heeft hij zijn mening over Chris Martin (“lijkt op een aardrijkskundeleraar”, “ziet er niet uit”, “één stap verwijderd van een dominee”) helemaal bijgesteld na het One Love Manchester concert waar ze samen Live Forever deden:

“Ik neem alles terug.”

Ster advertentie
Ster advertentie