Chart uit het verleden: 2 september 1977

  1. Nieuwschevron right
  2. Chart uit het verleden: 2 september 1977

In augustus 1977 overlijdt de King of rock ‘n’ roll, Elvis Presley. De wereldster wordt slechts 42 jaar oud; hij gaat ten onder aan een overdosis medicijnen en een ongezonde levensstijl. De wereldwijde schokgolf die zijn overlijden teweegbrengt is voelbaar tot in de Nederlandse hitparade.

In de lijst van 2 september, die toen nog een top 30 was, komen twee Elvis-gerelateerde platen binnen. Hoogste binnenkomer, op #12, is de Nederlandse producer Eddy Ouwens, die zich voor de gelegenheid Danny Mirror noemt. Met ‘I remember Elvis Presley’ brengt hij een ode aan the King. Drie weken later zal de single naar #1 stijgen. Ouwens zal er zelfs een wereldhit mee scoren; de single bereikt dat jaar bovendien de top in Zweden en was een top 10-hit in Engeland, Duitsland, Noorwegen en Nieuw-Zeeland; er gaan in Europa ruim 2,2 miljoen exemplaren van over de toonbank. De plaat is echter ook controversieel; de presentator van de hitparade, Felix Meurders, schrijft in het popblad Hitkrant een recensie over de single en beschuldigt daarbij de zanger van lijkenpikkerij en zakkenvullerij. Ouwens spant daarop een rechtszaak aan en Meurders moet vervolgens rectificeren. De rechter laat de opmerking van Meurders dat het om een ‘eng product’ gaat, verder ongemoeid…

Ook de King zelf scoort in de lijst van 2 september 1977 een postume hit. Zijn ‘Wooden heart’, een nummer 1-hit die al stamt uit 1961, keert terug in de top 30 op #27. Enkele weken later, wanneer ‘I remember Elvis Presley’ op #1 staat, klimt ‘Wooden heart’ naar #3. In de lijst van 30 september wurmt zich daar ‘Do you remember’ van Long Tall Ernie & the Shakers nog tussen, waarin een fragment zit van ‘Heartbreak hotel’ van diezelfde Elvis; een hele top 3 gevuld door de King dus!

Maar wie staat er op 2 september 1977 nou op #1, exact 35 jaar geleden dus? Dat is ook een overleden artiest, maar dan iemand die nog maar net dood is. In de eerste lijst van september 1977 klimt namelijk een dan nog onbezorgde, 28-jarige Donna Summer naar de top en scoort haar eerste en enige #1-hit in Nederland met ‘I feel love’. Het nummer is door de revolutionaire productie (je zou het bijna de eerste house-plaat mogen noemen) en de gewaagde tekst een ware sensatie. Op 17 mei 2012 overlijdt Donna, 63 jaar oud, aan longkanker. Naar eigen zeggen heeft ze dat opgelopen door het inademen van giftige deeltjes na de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. En die gebeurtenis herdenken we dan weer volgende week, waarna het cirkeltje weer rond is.

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie