Adele verslaat Marco Borsato in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Adele verslaat Marco Borsato in Album Top 100

Net als 21 in 2011, knalt 25 van Adele vanuit het niets binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Marco Borsato moet genoegen nemen met plek twee.

21, het vorige studioalbum van Adele, werd in januari 2011 uitgebracht en had een jaar de tijd om te verkopen. Het album stond in dat jaar een recordaantal van dertig (!) weken op de eerste plaats. Van het album werden in 2011 meer dan 350.000 exemplaren verkocht, waarmee het torenhoog uitsteeg boven To Get Her Together van Anouk.

25, de langverwachte opvolger van 21, pakt die eerste plek van 2015 al in de eerste week. In februari start Adele haar Europese tournee in Ierland en komt ze op 1 en 3 juni 2016 naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Tegen die tijd staat 25 misschien al weer op de eerste plaats. Morgenavond is op NPO 3 de special te zien die Adele op 2 november maakte voor de BBC.

Borsato op 2

Vorige week donderdag, de dag voor de release van Evenwicht, kreeg Marco Borsato een dubbelplatina voor zijn negende studioalbum Evenwicht, waarvan 80.000 waren voor genoteerd. Als je weet dat gemiddeld 2.000 albums per week genoeg zijn voor een #1-notering, dan is dat kat in ’t bakkie, toch? De dag daarna bleek echter dat van 25 van Adele meer dan 120.000 waren besteld!
Ook al draait het in de Album Top 100 alleen om werkelijk verkochte exemplaren, dan nog is het verschil erg groot. En dat blijkt dan, relatief gezien, ook, want 25 doet het twee keer beter dan Evenwicht. Daarvan verschijnen drie versies, waaronder eentje met de zesdelige documentaire ‘25 jaar Marco Borsato’ op DVD.
Evenwicht, is het eerste studioalbum van Marco Borsato sinds Duizend Spiegels uit 2013, dat wel de eerste plaats bereikte. Na 25 jaar in het vak, hoeft hij zich niet meer te bewijzen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere binnenkomers

#5 Enya: Dark Sky Island

Het zal je maar gebeuren. Het afgelopen weekend kregen honderden mensen een mailtje met de bevestiging van de bestelling van het album Dark Sky Island van Enya. Helaas bleek dit mailtje niet afkomstig te zijn van de site waar het album was besteld, maar van criminelen die probeerden je (bank)gegevens te achterhalen. Phishingmail dus! Gelukkig zagen de meeste mensen wel in dat het geen zuivere koffie was en klikten ze niet op de link in het mailtje.
Dark Sky Island is het eerste studioalbum in zeven jaar van de Ierse zangeres. De titel is ontleend aan het Britse eiland Sark, het eerste 'dark sky' eiland ter wereld, waar 's nachts geen lichten branden zodat de hemel in zijn volle glorie te zien is. Enya, voluit Eithne Patricia Ní Bhraonáin, verliet Clannad, waarin ook twee zusters en één broer van haar zaten, net voor de groep doorbrak met ‘Theme From ‘Harry’s Game’’. Kort daarna brak ze door met ‘Orinoco Flow’ (#1 in 1988).

#19 Soundtrack / Roger Waters: Roger Waters The Wall

Voor de derde keer krijgt een live uitvoering van The Wall een notering. De eerste keer was met The Wall – Live In Berlin (#15 in 1990). Bijna een jaar nadat de muur viel in Berlijn, voerde Roger Waters The Wall op in Berlijn. Tien jaar later bracht Pink Floyd het dubbelalbum Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81 uit (#4). Voor Waters was dat tijdens de laatste tournee als Pink Floyd bandlid. En anno 2015 komt Waters met de concertfilm Roger Waters The Wall, opgenomen tijdens zijn laatste wereldtournee. Daarop staan ook twee nummers die het originele album The Wall van Pink Floyd (#1 in 1979/1980) niet haalden: ‘Last Few Bricks’ en ‘What Shall We Do Now?’.

#26 Mainstreet: Change Is Good – The Singles Collection

Twee top 3-albums scoorde de Nederlandse boyband Mainstreet: Breaking The Rules (#1 in 2013) en Runaway (#3 in 2014). De geschenkentijd nadert en dus komen Rein, Daan, Nils en Owen met een verzamelalbum, waarop dertien singles, het nieuwe nummer ‘Change Is Good’ en een remix van ‘Forever And A Day’ staan. Als een act met een verzamelalbum komt, dan betekent dat meestal een afsluiting van een periode en tijd voor een nieuwe start. Zou dat ook voor Mainstreet gelden?

#27 Yellow Claw: Blood For Mercy

Na de EP Amsterdam Trap Music Vol 2 (#35 in 2014), komt het hiphop collectief Yellow Claw met een volwaardig album, Blood For Mercy. Alles wat we hebben zit erin, al onze tijd, geld,’ lieten Jim Aasgier (Jim G.L. Taihuttu), Nizzle (Nils Rondhuis ) en Bizzey (Leonardo Roelandschap) van Yellow Claw weten, dus het moet wel een succes worden. Dat lijkt ons geen probleem als je daarvoor onder andere Tiësto, Becky G (single ‘Wild Mustang’), Beenie Man en DJ Mustard weet te strikken.

#28 Queen: A Night At The Odeon

Eind november 1975 scoorde de Britse rockgroep Queen in eigen land hun eerste #1-hit met ‘Bohemian Rhapsody’. Snel daarna veroverde het nummer de rest van Europa en bereikte het in nog eens zes landen de eerste plaats, waaronder Nederland. In eigen land was Queen al zeer populair en dus zond de BBC-tv het concert dat de band op 24 december 1975 in de Hammersmith Odeon in Londen gaf, live uit. Veertig jaar na dato is dat concert eindelijk verkrijgbaar. Op de DVD staat een documentaire van 22 minuten waarin Brian May en Roger Taylor terugkijken op het legendarische concert. Afgelopen dinsdag, 24 november, was de 24e sterfdag van zanger Freddie Mercury.

#29 Rolling Stones: From The Vault – Leeds 1982

In de serie From The Vault met nog nooit eerder uitgebrachte live opnames van The Rolling Stones, komen de Britse rockers met het derde album. From The Vault – Leeds 1982 bevat de registratie van het concert dat de band gaf op 25 juli 1982 in Roundhay Park in het Britse Leeds. Het was het laatste concert van de Tattoo You tour, ter ondersteuning van het gelijknamige album. Tevens was het concert het laatste waarop Ian Stewart toetsen speelde. Stewart, één van de oprichters van de groep, speelde daarna nog wel mee op twee albums. Hij overleed op 12 december 1985.

#54 Paul de Leeuw: Er Was Eens … Een Kerstverhaal

Op Er Was Eens … Een Kerstverhaal vertelt zanger/presentator Paul de Leeuw op een eigen wijze het kerstverhaal. Muzikaal wordt hij daarbij ondersteund door de pianobroers Lucas en Arthur Jussen, die het eerste exemplaar aan de Leeuw uitreikten. Twee keer eerder bracht de Leeuw al een album uit dat met deze (kerst)tijd heeft te maken. In 2001 was dat het album Kerstkransje (#38), dat met uitzondering van de kerstconference, verder niets met kerst had te maken. In 2008 verscheen het album Het Wordt Winter! (#10), dat hij maakte met het Leger des Heils. Daarop zong hij de lievelingsnummers van Majoor Bosshardt, waaronder een paar Nederlandstalige kerstnummers. De komende kerstdagen brengt Paul de Leeuw door in Amerika, samen met zijn gezin.

#70 Eva Cassidy: Nightbird

Tijdens haar leven bleef de Amerikaanse zangeres Eva Marie Cassidy onbekend en onbemind. In 1996 overleed ze op 33-jarige leeftijd aan huidkanker. En toen dat verhaal naar buiten kwam en de liedjes werden ontdekt die ze had opgenomen, waren haar albums niet meer aan te slepen. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan tien miljoen albums van haar verkocht. Nightbird is een live album, opgenomen op 3 januari 1996 in de Blues Alley Jazzclub in Georgetown, DC. Op het dubbelalbum staan 31 nummers, waaronder twaalf die nog niet eerder zijn uitgebracht.

#74 Wesly Bronkhorst: Op Weg

Sinds oktober wordt de 33-jarige Wesly Bronkhorst gevolgd bij de voorbereidingen voor zijn nieuwe, derde album. De online realitysoap is te zien op YouTube. Vorige week zaterdag was het eindelijk zover en werd het album Op Weg, dat geproduceerd is door Manfred Jongenelis, gepresenteerd in Rosarium in het Amsterdamse Amstelpark. Twee jaar geleden kwam zijn album Wesly Bronkhorst tot de 22e plaats.

#79 Tracy Chapman: Greatest Hits

Op 11 juni 1988 imponeerde de toen 24-jarige Tracy Chapman de hele wereld met het zingen van drie nummers waaronder ‘Talkin’ bout The Revolution’. Zij deed dat tijdens de Nelson Mandela 70th Birthday Tribute in het Wembley Stadium in Londen. Toen even later UB 40 hun optreden eindigden en er in de programmering een groot gat dreigde te ontstaan, omdat Stevie Wonder nog niet ter plekke was, zong ze nog twee nummers, waaronder ‘Fast Car’.
‘Fast Car’ bracht haar wereldfaam (#2 bij ons) en zorgde voor miljoenenverkopen van haar albums. Na het verzamelalbum Collection (#24 in 2001), komt Chapman met Greatest Hits. De samenstelling deed ze zelf: achttien nummers, geremastered, uit haar 25-jarige carrière. Het album sluit af met de live versie die ze in april 2015 zong bij David Letterman van ‘Stand By Me’.

#82 Who: Live In Hyde Park

In 1965 scoorde de Britse rockgroep The Who hun eerste hit met ‘My Generation’. Natuurlijk speelde de groep dat nummer tijdens hun 50th Anniversary Tour, die startte in 2013 en volgens gitarist Pete Townshend de allerlaatste tournee zou worden. Op 26 juni werd de tour afgesloten met een concert in Hyde Park in Londen, dat nu op DVD + cd is verschenen. Hyde Park is een locatie dat al eerder noteringen opleverde voor Red Hot Chili Peppers (#4 in 2004) en twee keer the Rolling Stones: Hyde Park Live (#1) en Sweet Summer Sun – Live In Hyde Park (#15, zelfde album minus drie nummers maar met een DVD), beide in 2013.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op de-megaman.blogspot.nl

Ster advertentie
Ster advertentie