Deze 10 albums herken je met je oren dicht

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze 10 albums herken je met je oren dicht

Het Rolling Stones album Sticky Fingers viert dit jaar zijn 45e verjaardag met een speciale re-issue. De hoes van het album is al meerdere malen uitgeroepen tot meest bijzondere albumcover ooit, je herkent hem in één oogopslag. Dat geldt ook voor de volgende iconische coverarts: meteen herkenbaar.

Benieuwd naar Michiel's favoriete tracks van de gekozen albums? Check de Spotify playlist onderaan dit bericht.

1. Rolling Stones - Sticky Fingers

Naast alle toptracks op Sticky Fingers viel destijds vooral meteen de hoes op. Ontworpen door Andy Warhol, met - jawel - een echt werkende rits. En daaronder een onderbroek.

2. Nirvana - Nevermind

De baby in het water, zwemmend naar een dollarbiljet. Het album ging de geschiedenisboeken in als vernieuwend en een onbetwiste doorbraak voor de grunge. De baby, Spencer Elden, deed in 2014 de foto nog eens dunnetjes over. Wel met zwembroek aan, trouwens.

3. The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Niet minder dan 70 bekende en minder bekende figuren staan op deze iconische hoes, waaronder Marilyn Monroe, Laurel en Hardy, Albert Einstein, Bob Dylan, Karl Marx en… twee keer de Beatles. Yep, dubbelop. De echte bandleden, en hun wassen beelden, speciaal voor de shoot even geleend van Madame Tussauds.

4. Bruce Springsteen - Born In The U.S.A.

Met zo’n titeltrack is een Amerikaanse vlag op de hoes van je album niet zo vreemd, toch? Maar misschien had Bruce zelf een iets andere pose aan moeten nemen: veel mensen denken dat hij tegen de vlag aan staat te pissen. Niet waar, zegt hij zelf: “We took a lot of different types of pictures, and in the end, the picture of my ass looked better than the picture of my face, that's what went on the cover.”

5. Joy Division - Unknown Pleasures

Wat het zijn? Radiogolven. En instant herkenbaar. Zo erg zelfs dat er zelfs een paar dagen lang een variant met Mickey-hoofd te koop was in de Disney-parken… tot bleek dat er geen rechten voor waren afgegeven en het shirt meteen weer uit de handel moest. Mocht je er eentje vinden: hij is honderden dollars waard op eBay.

6. Velvet Underground - Nico

Nico werd het debuutalbum van The Velvet Underound, de band met onder andere Lou Reed. Het werd geproduceerd door kunstenaar Andy Warhol, die ook de wereldberoemde hoes ontwierp.

7. The Beatles - Abbey Road

Geen toerist die Abbey Road in Londen bezoekt en NIET op de foto gaat op dit wereldberoemde zebrapad. Het is ook de hoes die de geruchtenmachine over het welzijn van Paul McCartney goed op stoom kreeg (hij is dood want hij heeft geen schoenen aan !!!111elf!!!).

8. Pink Floyd - Dark Side Of The Moon

Ontworpen door een vriend van de band, George Hardie. De band had de keuze uit zeven ontwerpen, maar ze kozen unaniem voor het nu wereldbefaamde prisma. Het stond wat hen betreft voor de lichtshow die ze op het podium gebruikten, hun teksten en hun voorkeur voor een simpel en sterk ontwerp.

9. Doe Maar - Skunk

Uit Nederland: de kleuren die zo foeilelijk zijn als combi dat je ze nooit meer van je netvlies krijgt -- en onlosmakelijk verbonden zijn aan de vijf jaar durende Doe Maar-mania die de lage landen begin jaren 80 in z’n greep had.

10. Guns 'N Roses - Appetite For Destruction

Eind jaren ‘80 / begin jaren ‘90 op school gezeten? Knap als je een schoolplein had ZONDER jongen met zwart shirt en daarop het kruis met de harige doodshoofden.

Welk album mis jij nog in deze lijst?

Ster advertentie
Ster advertentie