MT50 Flashback: Ode aan Guusje Nederhorst op #1

  1. Nieuwschevron right
  2. MT50 Flashback: Ode aan Guusje Nederhorst op #1

De enige solohit die Kane-zanger Dinand Woesthoff scoorde, had een trieste aanleiding. In januari 2004 overleed zijn vrouw, Guusje Nederhorst. Voor haar schreef hij de ode ‘Dreamer (Gussie’s song)’.

De enige solohit die Kane-zanger Dinand Woesthoff scoorde, had een trieste aanleiding. In januari 2004 overleed zijn vrouw, Guusje Nederhorst. Voor haar schreef hij de ode ‘Dreamer (Gussie’s song)’, die negen jaar geleden op #1 binnenkwam in de Mega Top 50.

Vergeten Kind

Een paar weken geleden, van 28 januari t/m 4 februari, vond de Week van het Vergeten Kind plaats. In die week werd aandacht gevraagd voor de problemen van kinderen in Nederlandse opvangcentra. De week werd georganiseerd door de Guusje Nederhorst Foundation. De begin- en einddatum zijn niet toevallig gekozen; de 28e is een dag voor het overlijden van Guusje en 4 februari is haar geboortedag.

Op 29 januari 2004 overleed actrice, zangeres en kinderboekenschrijfster Guusje Nederhorst. Vlak na haar overlijden nam haar man, Dinand Woesthoff, een ode aan haar op. En die ode, ‘Dreamer (Gussie’s song)’, kwam exact negen jaar geleden op #1 binnen in de Mega Top 50.

Honderdste aflevering

We leren Guusje voor het eerst kennen als Roos Alberts-de Jager, een rol die ze van 1992 tot 2000 speelt in de soapserie Goede tijden, slechte tijden. Dat ze vervolgens ook een popster wordt, dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar wel mooi meegenomen. Ter gelegenheid van de duizendste aflevering van de soapserie nemen de acteurs en actrices in 1995 een heel album op. Dat acteurs geen zangers zijn, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, want wie zou dat album nou willen horen? Nou, iedereen dus…

Vooral de single ‘Ademnood’ van het gelegenheidstrio Linda, Roos & Jessica, ofwel Babette van Veen, Guusje Nederhorst en Katja Schuurman, wordt een enorm succes. Het nummer springt eind november in een paar weken naar de top van de Mega Top 50. Linda, Roos en Jessica gaan los van het GTST-project door als trio en scoren in totaal maar liefst zes hits, waarvan de eerste de grootste blijft.

Ziekte

Als Guusje in 1998 trouwt, stopt het trio en stapt ze uit de soapserie. Haar huwelijk wordt echter geen succes en loopt uit in een scheiding. Gelukkiger wordt ze met de zanger van Kane, Dinand Woesthoff. In juni 2003 krijgen ze een zoon, Dean Maddy, en in september 2003 trouwen ze. Guusje is dan echter al ernstig ziek. Zo rond de geboorte van haar zoon wordt ontdekt dat ze lijdt aan borstkanker. Ze komt er niet meer bovenop. Eind januari overlijdt ze, een week voor haar 35e verjaardag.

Begrafenis

Al een dag na Guusjes overlijden gaat Dinand de studio in, om zijn verdriet van zich af te zingen. Hij neemt het nummer ‘Dreamer (Gussie’s song)’ op. Als Guusje op 4 februari, de dag van haar verjaardag, om 12:00 uur wordt begraven, klinkt de single op veel radio- en tv-zenders. Heel Nederland voelt met Dinand mee en de track komt direct op de bovenste plaats van de Mega Top 50 binnen. ‘Dreamer’ staat maar drie weken bovenaan, maar in die korte periode worden wel enorm veel singles verkocht; de vroege dood van een bekende Nederlander zorgt voor een collectieve schokgolf in Nederland. De single krijgt de platina status. De opbrengsten van ‘Dreamer’ gaan naar het Koningin Wilhelmina Fonds, dat zich inzet voor kankerbestrijding. Het KWF kan ruim een kwart miljoen euro bijschrijven.

Aan het eind van de single zit trouwens een opvallend stukje. In de single is een fragment van de huwelijksplechtigheid van Dinand met Guusje in Las Vegas verwerkt. In het geluidsfragment hoor je dat de namen Barbara en Marco genoemd worden. Dat zijn de officiële voornamen van Nederhorst en Woesthoff.

Kinderboeken

In de laatste maanden van haar leven werkt Guusje aan een kinderboek over twee hondjes, Woezel en Pip. Een jaar na haar dood wordt het uitgegeven. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de Guusje Nederhorst Foundation, die inmiddels door Dinand Woesthoff is opgericht. Inmiddels zijn er al vijf voorleesboekjes van Woezel en Pip verschenen, een animatieserie, een theatershow en een shop met artikelen in de Amsterdamse Bijenkorf.

Guusje Nederhorst heeft dat succes niet meer mogen meemaken. De stichting die haar naam draagt kan er gelukkig mooie dingen mee doen. De Guusje Nederhorst Foundation richt zich op de situatie van kinderen die thuis misbruikt, mishandeld of verwaarloosd zijn en daarom in een opvanghuis zijn geplaatst. De foundation richt in die opvangcentra zogeheten Tovertuinen in, een rustpunt waar kinderen van 0 tot 8 weer kind kunnen zijn en zichzelf weer kunnen terugvinden. De tovertuinen zijn genoemd naar de vrolijke leefomgeving die Guusje in haar kinderboek voor Woezel en Pip heeft gecreëerd. ‘Dreamer’ Guusje kan dus over haar dood heen haar droom voor deze kinderen waarmaken.

Ster advertentie
Ster advertentie