De muzikale beloftes voor 2013 volgens de BBC

  1. Nieuwschevron right
  2. De muzikale beloftes voor 2013 volgens de BBC

Rond de jaarwisseling kun je geen muziektijdschrift openslaan of je komt wel lijstjes tegen van artiesten die het helemaal gaan maken. De meest prestigieuze lijst is BBC Sound Of... en hun ontdekkingen voor 2013 zijn bekend!

De BBC ondervraagt sinds 2003 jaarlijks muziekcritici en medewerkers van platenmaatschappijen over hun muzikale tips voor het jaar erna. Het resultaat is een lijst van 15 artiesten die vaak inderdaad een mooie carrière tegemoet gaan. Voor het afgelopen jaar werden onder andere Michael Kiwanuka, Azealia Banks en Skrillex getipt.

Maar wat zijn de ontdekkingen voor 2013? Twee artiesten uit de lijst hebben al in de Mega Top 50 gestaan: de Ierse band Kodaline ("All I Want" stond zaterdag op #47) en de Engelse zanger Tom Odell ("Another Love" kwam zaterdag binnen op #43). De andere twaalf namen zijn: AlunaGeorge, A*M*E, Angel Haze, Arlissa, Chvrches, Haim, King Krule, Laura Mvula, Little Green Cars, Palma Violets, Peace, Savages en The Weeknd.

Laura Mvula

Laura Mvula is een 26-jarige vrouw die begon met liedjes schrijven terwijl ze ondersteuningslerares was op een middelbare school in het Engelse Birmingham. Haar stem is klassiek geschoold en haar muziek wordt gezien als een mix tussen Nina Simone en Björk. Haar stem is vol met soul, maar haar arrangementen zijn heel orchestraal.

Ontdekkingen uit de VS en Canada

Haim bestaat uit drie Californische zusjes die in het verleden een coverband vormden met hun ouders. Nu maken ze een mix tussen de folk-rock riffs van Fleetwood Mac en de r&b-beats van Destiny's Child. Ook uit Amerika komt Angel Haze, een vrouwelijke rapper. The Weeknd komt daarentegen uit Canada en is een pseudoniem van Abel Tesfaye. Hij werkte eerder al met rapper Drake en produceert nu zijn eigen muziek. Zijn single 'Wicked Games' is net een paar weken uit in Nederland.

Chvrches en AlunaGeorge

Chvrches is een trio uit Schotland dat blije popmuziek maakt, maar wel met een melancholische ondertoon die doet denken aan 80s bands als Depeche Mode en Soft Cell. Van een trio naar een duo, want AlunaGeorge bestaat uit twee muzikanten. Aluna Francis zingt en George Reid is producer. Ze maken door soul beïnvloede electronica die ze zelf popstep noemen.

Jong talent

Er staat ook jong talent in de lijst. A*M*E is pas 17 jaar oud en staat getekend op het label van Take That-lid Gary Barlow. De echte naam van A*M*E is Amy Kabba en ze verruilde op haar achtste haar geboorteland Sierra Leone voor het Verenigd Koninkrijk. Twee jaar ouder is Arlissa, die al een track op mocht nemen met rapper Nas. Haar stem wordt vergeleken met Florence Welch van Florence + The Machine.

Ierland

Naast Kodaline is er nog een Ierse band te vinden in de BBC Sound Of 2013. Het gaat om Little Green Cars, dat folkmuziek maakt. De groep stond dan ook al in het voorprogramma van Mumford & Sons in Amerika.

BBC Sound Of... in het verleden

De BBC zal in de eerste week van januari 2013 een top 5 maken op basis van de vijftien artiesten. Toen de BBC Sound Of voor het eerst verscheen in 2003, eindigde 50 Cent bovenaan. Andere winnaars zijn Keane (2004), The Bravery (2005), Corinne Bailey Rae (2006), Mika (2007), Adele (2008), Little Boots (2009), Ellie Goulding (2010), Jessie J (2011) en Michael Kiwanuka (2012).

Ster advertentie
Ster advertentie