Jan Smit nieuw op #1 in Album Top 100

  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Smit nieuw op #1 in Album Top 100

Alles dat Jan Smit aanraakt, lijkt wel in goud te veranderen. Zijn nieuwe album Live In Ahoy - Jubileumconcert 2012 komt namelijk nieuw binnen op #1 in de Album Top 100!

Jan Smit: Live in Ahoy – jubileumconcert 2012 (1)

Nog maar vier maanden geleden, in oktober 2012, stond Jan Smit ook al op de eerste plaats, met zijn album ‘Vrienden’. Rond die tijd deed Jan een aantal optredens in Ahoy, ter gelegenheid van zijn 15-jarig jubileum. Afgelopen woensdag zond de TROS de registratie uit van de concerten en sinds donderdag ligt de dubbelcd + DVD in de winkels. Met slechts één verkoopdag komt het album binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, wat Jan zijn zevende #1-notering oplevert.

Atoms for peace: Amok (3)

In 2011 was Nederland het eerste land met een #1-notering voor het album ‘Superheavy’ van de gelijknamige supergroep waar onder andere Mick Jagger en Joss Stone deel van uitmaken. Dit jaar zit het er (nog) niet in voor ‘Amok’ van Atoms for peace, want dat komt binnen op de derde plaats.
De groep, bestaande uit Thom Yorke (Radiohead), Flea (Red hot chili peppers), Nigel Godrich (producer Radiohead), Joey Waronker (Beck en R.E.M.) en Mauro Refosco (David Byrne), is ontstaan in 2009. Aanvankelijk met de bedoeling om de nummers van ‘The eraser’ het derde soloalbum van York uit 2006, op de bühne te brengen. Na de tournee namen ze in Los Angeles ook maar even de nummers voor het album ‘Amok’ op. De groepsnaam Atoms for peace komt van het gelijknamige nummer van ‘The eraser’ van Thom Yorke.

Steven Wilson: The raven that refused to sing (and other stories) (16)

‘The incident’ uit 2009, was het laatste album van de Britse band Porcupine tree. Na de gelijknamige tour in 2010, nam bandlid Steven Wilson ‘Grace for drowning’, zijn eerste soloalbum en werkt hij samen met de Israëlische rockzanger Aviv Geffen in het project Blackfield. Begin 2012 was er nog sprake van een nieuw album van Porcupine tree, maar tot op de dag van vandaag is het er nog niet. En dus dook Wilson de studio in voor ‘The raven that refused to sing (and other stories)’, zijn derde soloalbum. Het titelnummer gaat over een oude man die een kraai wil vangen. Wilson denkt dat de kraai de reïncarnatie van zijn overleden zus is. Op 11 maart geeft Wilson een concert in de Melkweg in Amsterdam.

Hillsong united: Zion (39)

Hillsong is een keten van Pinkstergemeentes in Australië. De groep Hillsong united heeft zich dan ook verbonden aan deze geloofsgemeenschap en laat dat tot uiting komen in hun muziek. Ze doen dat sinds 1999 en hebben bijna elk jaar een album uitgebracht. De bezetting verschilt van jaar tot jaar en momenteel bestaat Hillsong united uit Matt Crocker, Joel Houston, Jad Gillies, Jonathon Douglass, Dave Ware en Taya Smith.

Original soundtrack: Verliefd op Ibiza (43)

De film is een succes: binnen een maand zijn er al meer dan 400.000 mensen naar ‘Verliefd op Ibiza’ geweest, goed voor een platina award. Regisseur Johan Nijenhuis benaderde Armin van Buuren voor de soundtrack, die met zijn team op zoek ging naar geschikte nummers en er zelf ook nog drie schreef. Daaronder de hitsingle ‘Waiting for the night’ feat. Fiora. De film, met hoofdrollen voor onder andere Jan Kooijman en Kim Feenstra, zal ook te zien zijn in Duitsland, Frankrijk, Rusland en de Oekraïne.

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba: Jama ko (75)

Bassekou Kouyate is geboren in 1966 in Ghana, maar woont en werkt tegenwoordig in Mali. Hij staat bekend om het bespelen van de ngoni, een oude traditionele luit die in heel West Afrika voorkomt. Ngoni Ba, zijn begeleidingsgroep, is daar ook naar vernoemd. Koyate is getrouwd met de Malinese zangeres Ami Sacko, die ook deel uitmaakt van het gezelschap. ‘Jama ko’ is het derde album, opgenomen ten tijde van de militaire coup.

Nicole: 30 Jahre mit Leib und Seele (91)

In 1982 won Duitsland voor het eerste het Eurovisie Songfestival. Dat was te danken aan het nummer ‘Ein bisschen Frieden’, gezongen door de 17-jarige Nicole Hohloch. Wereldwijd zijn er zo’n 5 miljoen van verkocht en bij ons was het de bestverkochte single van het jaar. Daarna volgden diverse hits, ook in het Nederlands, maar na 1984 was het voorbij. In eigen land bleef ze ongekend populair en daar verscheen in 2010, ter gelegenheid van haar 30-jarig jubileum, het verzamelalbum ’30 Jahre mit Leib und Seele’, dat nu ook in ons land is uitgebracht.

Justin Hayward: Spirits of the western sky (95)

Hij schreef de #1-hits ‘Nights in white satin’ en ‘Question’ voor de Moody blues, waar hij al sinds 1966 deel van uitmaakt. Toen het er uitzag dat er voorlopig geen nieuw album van de groep zou verschijnen; het voorlaatste was ‘Strange times’ in 1999, dook Justin Hayward zelf de studio in om een album op te nemen. ‘Spirits of the western sky’ is zijn eerste studioalbum sinds ‘The view from the hill’ uit 1996. De afgelopen vier jaar heeft hij nummers voor het nieuwe album verzameld, maar op het album staan ook nummers die zo’n 12 à 13 jaar geleden zijn geschreven. Wat the Moody blues betreft, daarvan verwacht Justin op termijn wel weer een nieuw album.
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist
Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl/
Ster advertentie
Ster advertentie