David Bowie maakt comeback in Britse top 10

  1. Nieuwschevron right
  2. David Bowie maakt comeback in Britse top 10

Rumoer in Groot-Brittannië deze week, want de nieuwe single 'Where Are We Now?' van David Bowie zou misschien verbannen worden uit de hitlijsten. De singleverkoop was namelijk gekoppeld aan de kaartverkoop, maar uiteindelijk maakte dat niet uit. David Bowie maakt namelijk zijn comeback in de Britse top 10!

View on the USA

Taylor Swift zakt deze week verassend terug van 2 naar 3, en dat komt voornamelijk omdat ook dit nummer van Taylor Swift niet beschikbaar is via de On-Demand diensten zoals Spotify. Onderling is het verschil tussen de nummers 2 en 3 maar 1%, maar wel nu in het voordeel van Rihanna, die daardoor weer naar 2 stijgt. Dit alles op grote afstand van Bruno Mars die nog steeds onbedreigd op 1 staat. The Lumineers blijven stationair op 4 maar zijn in de top 10 toch een grote winnaar. Het gat met de nummer 3 was vorig week nog 23%, doch deze week maar 1%. The Lumineers lijken dus terug op weg naar de top 3. Dat geldt ook voor Macklemore & Ryan Lewis, de nummer 1 van Australië ‘Thrift Shop’ stijgt van 10 naar 5, en zou volgende week ook op het erepodium kunnen staan. Ook de nummer 1 van Nederland komt deze week voor in de top 10, want ‘Screan & Shout’ bereikt in de 6e week dan eindelijk toch de top 10.
Opvallende stijgers net onder de top 10 zijn er voor ‘Don't You Worry Child’ van de Swedish House Mafia (van 15 naar 11), Pitbull met ‘Don't Stop The Party’ (van 31 naar 17) en ‘Sweet Nothing’ van Calvin Harris (van 40 naar 24). Onderin komt Rihanna met ‘Pour It up’ nieuw binnen op 90, en is daarmee de hoogste eersteweeks in de Hot 100.

View on Britain

Na 4 weken top 3 stijgen Will.I.Am en Britney Spears nu ook in Groot Brittannië naar de bovenste plek. Uiteindelijk hebben ze er 5 weken over gedaan wat tegenwoordig ongewoon lang is. Ook Taylor Swift heeft een lange weg van maar liefst 9 weken Top 40 afgelegd om de 2e plaats te bereiken. Op 5 staat nu Calvin Harris met het nummer ‘Drinking From The Bottle’. Dit nummer is al enkele maanden uit en stond eerder al in November op 17, om vervolgens de lijst te verlaten. Eind december keerde het nummer terug in de lijst en nu werd de top 10 wel bereikt.
Op 6 vinden we de hoogste binnenkomer, en die komt van David Bowie. Eerder deze week leek het erop dat ‘Where Are We Now’ uit de lijst zou worden geweerd door gedoe met de wijze waarop de initiële verkopen via iTunes tot stand kwamen. Uiteindelijk bleek alles een storm in een glas water, en zo scoort David Bowie al weer zijn 25e top 10 hit, en zijn eerste sinds ‘Jump They Say’ uit 1993.
‘Kiss You’ van One Direction stijgt van 26 naar 12, en mist maar net de top 10, en ook The Lumineers staan wederom net onder de top 10 op 13 (van 16). Andere opvallende noteringen zijn er voor Emeli Sandé met ‘Clown’, een re-entry op 23, en Bon Jovi op 38 met ‘Because We Can’. 50 Cent is met zijn nieuwe single ‘My Life’ een kandidaat voor de top 10 van volgende week. Op dit nummer werken verder Eminem en Adam Levine mee.

Blik op Europa

Wederom een week waarbij de enige significante beweging komt van Will.I.Am en Britney Spears. ‘Scream and shout’ gaat deze week van 3 naar 2, en ook Alicia Keys gaat een plekje omhoog, omdat Pink in verschillende landen aan het wegzakken is.
Lager is de lijst wel terug tot leven aan het komen. Olly Murs stijgt met ‘Troublemaker’ van 17 naar 11, en ook James Arthur gaat wederom omhoog. ‘Impossible’ gaat van 16 naar 13, en staat inmiddels in 5 landen hoog genoteerd, maar nog niet bij ons in de Mega Top 50. Dat geldt wel voor Pulcino Pio, welke deze week terugkeert bij de hoogste 40 (van 48 naar 31).

Vue á France

Psy staat alweer 3 weken bovenaan, maar ook in Frankrijk kloppen Will.I.Am en Britney nu nadrukkelijk op de deur van de nummer 1 positie. Het zou volgende week zomaar raak kunnen zijn. Bruno Mars bereikte voor de 1e keer de top 5 in Frankrijk nu ‘Locked Out Of Heaven’ van 6 naar 5 stijgt. Het is daar zijn grootste hits tot nu toe reikte. ‘Grenade’ bleef in 2011 steken op plaats 7. En na 3 weken afwezigheid keert Pulcino Pio met de Franse versie van ‘Kuikentje Piep’ terug in de top 10. Kijken of dat ‘Le Poussin Piou’ dit keer wel hoger zal gaan reiken dan de 9e positie.
Over aantallen gesproken, David Guetta gaat met ‘Just One Last Time’ van 23 naar 16. Dit is alweer de 21e top 20 hit van de heer Guetta in Frankrijk. Op 30 vinden we de hoogste nieuw binnenkomer in de top 100, en dat is een nummer die we al vaker tegen zijn gekomen in deze rubriek. Het betreft ‘Thrift Shop’ van Macklemore & Ryan Lewis die nu dus ook hier gaan scoren. Top 10 volgende week?

Vista a Italia

Italië heeft dezelfde nummer 1 als de Mega Top 50. ‘Scream & Shout’ staat nog stevig op 1. Pink scoort in Italië wel een top 3 notering, wat elders niet gelukt is. The Lumineers bereiken de top 10. ‘Ho Hey’ stond bij ons slechts één week in de Mega Top 50 in Oktober vorig jaar maar blijft een nummer om in de gaten te houden. Ik sluit een terugkeer zeker niet uit, mede gezien het internationale succes van het nummer.
Op 10 keert Eros Ramazzotti terug in de top 10. Eros is uiteraard ook in Nederland bekend. Hij stond bij ons al 10 keer in de Mega Top 50, maar dat valt in het niet bij zijn succes in de laars. Eros brak in 1984 door toen hij op het San Remo festival won in de categorie nieuwkomers met het nummer ‘Terra Promessa’, welke prompt een internationale hit werd. Dit festival is de belangrijkste zangwedstrijd van Italië (en dat al sinds 1951) en daar veel belangrijker dan het Eurovisie Songfestival ooit is geweest. Het gaf Eros de start van een imposante carrière. Inmiddels zijn er van hem al 11 albums uitgebracht, 4 verzamelalbums, 3 live albums en ‘Un Angelo Disteso Al Sole’ is alweer zijn 37e single. 11 keer stond hij bovenaan in de Italiaanse album lijst en 10 keer in de singles lijsten. Ook in onder meer Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, en Duitsland scoorde hij nummer 1 hits.

Blik op de rest

Arthur Dewaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie