Sint-hit Henk & Henk opnieuw in Mega Top 50

  1. Nieuwschevron right
  2. Sint-hit Henk & Henk opnieuw in Mega Top 50

‘Sinterklaas Wie Kent Hem Niet’ van Henk & Henk komt deze week wederom binnen in de Mega Top 50. De single uit 1982 is weer actueel door de discussie rondom zwarte piet.

Is zwarte piet racistisch en moet het fenomeen daardoor aangepast worden of niet? Heel Nederland lijkt er een mening over te hebben en zelfs de Verenigde Naties bemoeien zich ermee. Het nieuws was voor Patrick Kicken, ex-presentator van de Mega Top 50 en tegenwoordig DJ bij Radio Veronica, aanleiding om een actie te starten. Hij wilde als protest de single ‘Sinterklaas Wie Kent Hem Niet’ van Henk & Henk terug in de hitlijsten krijgen. Die missie is geslaagd want de hit uit 1982 komt deze week opnieuw binnen in de Mega Top 50, op nummer 22.

Veel downloads

De DJ is blij met het succes van zijn initiatief, zo laat hij weten. “Cool! Helemaal te gek en mooi om te weten dat niet alleen mijn luisteraars het een mooi statement vinden, maar de rest van Nederland ook. Handen af van zwarte piet!” De terugkomst in de lijst van ‘Sinterklaas Wie Kent Hem Niet’ is vooral te danken aan de vele downloads. Kicken riep regelmatig op om de single te downloaden en ook in De Wereld Draait Door werd aandacht besteed aan het liedje. Daarnaast draaien ook radiostations ‘Sinterklaas Wie Kent Hem Niet’ al regelmatig, en dat terwijl de Goedheiligman het land nog binnen moet komen.

Henk & Henk

Het duo Henk & Henk, dat zijn Henk Westbroek en Henk Temming van de groep het Goede Doel. Toen hun Sinterklaashit op 18 stond, bereikten ze met hun band tegelijkertijd een vierde plaats met ‘België’. Omdat de sint-single niet in het Goede Doel-repertoire paste , bracht het tweetal de plaat niet uit onder de groepsnaam, maar onder hun beider voornamen. Zowel Henk als Henk scoorde na hun Goede Doel-periode nog een paar solohits, maar die tijd ligt al weer meer ruim een decennium achter ons. Temming maakte daarna vooral naam als producer, terwijl Westbroek actief was als 3FM-dj en, eerder deze maand nog, een gooi deed naar het burgemeesterschap van Utrecht.
Westbroek vindt het in ieder geval oké; hij twittert: “Ben dolgelukkig dat een onschuldig sinterklaasliedje als keiharde protestsong op 1 in de hitparade staat.” Dat statement van Westbroek is voorlopig nog een beetje voorbarig: het nummer staat op 1 in de downloadlijst van iTunes, maar voor een bovenste plek in de Mega Top 50 komt meer kijken dan dat ene dagje aan kop bij iTunes. Als de heren het een week lang bovenaan volhouden in de verkooplijst, dan pas maken ze een aardige kans om een gooi te doen naar de koppositie in de Mega Top 50. Het zou hen wel een record opleveren: nog nooit heeft een plaat zo lang moeten wachten vanaf de datum van release om de bovenste plek te bereiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie