Psy scoort eerste Zuid-Koreaanse hit sinds 1985

  1. Nieuwschevron right
  2. Psy scoort eerste Zuid-Koreaanse hit sinds 1985

De Zuid-Koreaanse zanger, Psy, brengt zijn single “Gangnam style” uit op een Japans label waarna het een enorme hit wordt in Nederland, dat is pas een omweg!

Psy is pas de tweede artiest uit Zuid-Korea die een hit scoort. We moeten terug naar 1985 om de allereerste tegen te komen: dat waren Kimera & the Operaiders die met ‘The lost opera’ één weekje op #49 stonden in april van dat jaar. De echte naam van Psy is Jae-Sang Park en Gangnam is de chique wijk in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.


Andere nieuwe binnenkomers

De hoogste nieuwe in de Mega Top 50 deze week is good old George Michael. Exact dertig jaar geleden kwamen we hem voor het eerst tegen in de lijst; eind 1982 had hij voor het eerst succes als helft van het duo Wham! met het nummer “Young guns”, een #9-hit. Na twaalf hits met Wham! scoorde George er nog eens drieëndertig solohits achteraan. En “White light” is deze week de 34e. En dat mede dankzij de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen, waar George Michael een spetterend optreden gaf. Het nummer gaat over de bijna-dood-ervaring die de zanger had nadat hij vorig jaar bijna bezweek aan een zware longontsteking.

Op #35 enteren de Rotterdammers van the New Shining de Mega Top 50. De rockband van de broers Nax en Vince Stok bestaat al zes jaar en breekt nu met een akoestisch album. Twee plaatsen later treffen we de nieuwe single van Mumford & Sons aan, “I will wait”.

Op #44 opnieuw een artiest die prominent te zien was tijdens de Olympische sluitingsceremonie. Emeli Sande komt binnen met “Read all about it, part 3”. De onderste nieuweling tenslotte komt op #49 binnen; dat is Ne-Yo met “Let me love you (until you learn to love yourself)”.

Asaf Avidan grootste stijger

Vorige week kwam hij binnen op #24 en deze week heeft hij een Megahit én een #2-hit te pakken: Asaf Avidan met “One day/ Reckoning song”. De Israëlische zanger Avidan nam met zijn groep the Mojos het nummer al in 2008 op. Dit jaar maakte de Duitse DJ Wankelmut er een remix van, doopte het om tot “One day” en het nummer is in twee weken tijd ineens een grote zomerhit. Met een stijging van #24 naar #2 vormt Asaf Avidan een levensgrote bedreiging voor de koploper van deze week, “Sky on fire” van Handsome Poets. Met de Olympische Spelen nu echt achter de rug kunnen de Poets volgende week wel eens een lelijke valpartij gaan maken…

Ster advertentie
Ster advertentie