Leona Philippo ook in de Mega Top 50 bovenaan

  1. Nieuwschevron right
  2. Leona Philippo ook in de Mega Top 50 bovenaan

De winnares van The voice of Holland is ook de winnares in de Mega Top 50. Leona Philippo zong vorige week ‘Could you be loved’ in de halve finale en versloeg daarmee de gedoodverfde favoriete Sandra van Nieuwland. Waarna Leona direct zélf de gedoodverfde favoriete werd, en die verwachting heeft ze vrijdagavond waargemaakt.

Daar waar Sandra al vier hits heeft weten te scoren, is het voor Leona pas haar eerste hit uit The voice. Toch is dit niet haar debuut in de Mega Top 50. Tien jaar geleden al scoorde Leona Philippo, toen nog onder alleen haar voornaam, al haar debuuthit. Dat was met ‘Zomer op je radio’/ ‘Summer on your radio’, een tweetalige single met een dubbele A-kant. Oorspronkelijk was dat alleen een jingle op een radiozender, maar die sloeg zó aan dat het uitgebouwd werd tot een single. Die hit kwam maar tot de 31e plek, maar stond wel lekker lang (24 weken) in de lijst; dat kwam omdat het plaatje veel werd verkocht in het Circustheater in Scheveningen, waar Leona optrad in de Aïda-voorstelling.

‘Could you be loved’ is nu voor de vierde keer een hit in de Mega Top 50. De originele versie is van Bob Marley & the Wailers. Die versie bereikte in 1980 een vierde plek. In 1991 werd de Bob Marley-versie nog een keer uitgebracht, met een 27e plaats als resultaat. En ook Joe Cocker wist er een hit mee te scoren. Dat was in 1997 en Cocker kwam tot plek 88.

Nu Leona de TVOH-finale heeft gewonnen, zal haar single het nog wel een weekje op de bovenste plek van de Mega Top 50 uit weten te houden. En dat zou dan gaan betekenen dat ze de ban gaat breken van de binnenkomers op #1. Sinds november 2009 zijn er dertien singles op de eerste plaats binnengekomen, maar geen enkele daarvan hield het langer dan één week uit aan de top. Alle dertien zakten ze weer in de tweede week. ‘Could you be loved’, de veertiende binnenkomer op #1, zou dus eindelijk die slechte serie kunnen gaan beëindigen.

Floortje Smit: Every breath you take (17)

In 2006 bereikte Floortje de finale van Idols en vrijdag stond ze in de finale van The voice of Holland. Maar beide keren wist ze niet te winnen. Zes jaar terug werd ze verslagen door Raffaëla Paton en dit keer is Leona Philippo haar de baas. Bovendien eindigde afgelopen vrijdag ook Johannes Rypma nog voor haar; Floortje werd derde. Toch zal de carrière van Floortje Smit weer een aardige boost krijgen.

In september stond Floortje al een paar weken genoteerd met haar debuuthit ‘Alone’. Die track bereikte toen de elfde plaats. Nu komt ze een paar plekken lager terecht met ‘Every breath you take’. Dat deed the Police met de originele versie in 1983 beter: die bereikte destijds de derde plek in de Mega Top 50. Nog beter deden Puff Daddy & Faith Evans het in 1997 met hun bewerking. Die heette ‘I’ll be missing you’ en stond destijds maar liefst negen weken bovenaan.

Showtek & Justin Prime: Cannonball (24)

Is er naast al dat TVOH-geweld nog wel ruimte voor andere muziek? Jawel hoor, kijk maar op de 24e plaats. Daarop komen Showtek en Justin Prime binnen met ‘Cannonball’. Alhoewel het voor de heren van Showtek niet hun eerste single is, maken ze wel hun debuut in de Mega Top 50.

Showtek bestaat uit de Eindhovense broers Sjoerd en Wouter Janssen. Na een paar geflopte singles zoeken ze nu voor het eerst de samenwerking met dj Justin Prime. Die heet eigenlijk Justin Putuhena en komt uit de buurt van Huizen. Die samenwerking werpt meteen z’n vruchten af, want ‘Cannonball’ gaat als een kanonskogel door de Mega Top 50.

En die kanonskogel van Showtek en Justin Prime is meteen al de succesvolste kanonskogel uit de Mega Top 50. In 1985 kwamen we de eerste ‘Cannonball’ tegen; die van Supertramp. Die single bereikte de 39e plaats in de Mega Top 50. In 1994 kwamen ook the Breeders met ‘Cannonball’ en die verging het al wat beter: een 35e plek. Maar die positie wordt nu dus ruim verbeterd door Showtek en Justing Prime op plaats 24.

Mariah Carey: All I want for Christmas is you (33)

Ja hoor, daar is ze weer! Elders op de Mega Top 50-site kun je lezen dat ‘All I want for Christmas is you’ de een na populairste kerstsingle aller tijden is. Maar als het aan Mariah Carey ligt, zal dat gauw verleden tijd zijn; ze is hard op weg om de allergrootste kersthit ooit te scoren.

‘All I want for Christmas is you’ is een single die stamt uit 1994. Toen bereikte Mariah er de vijfde plek mee. Daarna dachten we er van af te zijn, maar niets is minder waar. In 2007 dook de hit voor het eerst weer op in de Mega Top 50, op een 43e plek. En vanaf dan is het elk jaar raak: in 2008 kwam ze tot plek 15, in 2009 stond ze op 23, twee jaar terug op 18 en vorig jaar bereikte ze de 19e plek. En dit jaar, het zevende jaar waarin ze genoteerd staat en het zesde jaar op rij, gaat de teller weer lopen vanaf plek 33.

Johannes Rypma: When the lady smiles (35)

Is dit nou het een na grootste zangtalent van Nederland?! Jazeker, dat is ie, want Johannes Rypma eindigde afgelopen vrijdag als tweede in de finale van The voice of Holland. Dat levert hem zijn debuuthit op in de Mega Top 50.

In 1984 scoorde the Golden Earring een charttopper in de Mega Top 50 met de originele versie van dit nummer. De vier Hagenezen stonden destijds vier weken bovenaan. Johannes doet het een stuk bescheidener, met een binnenkomst op 35. De Friese lobby zorgt in ieder geval voor veel Voice-succes, want naast deze tweede plaats van Rypma was er vorig jaar natuurlijk al de overwinning voor Iris Kroes. Haar single ‘I can’t make you love me’ bleef in januari van dit jaar steken op een achtste plek.

Ivar Oosterloo: Baby (44)

De onderste finalist van The Voice of Holland entert de Mega Top 50 op plaats 44. Ivar Oosterloo eindigde ook in die finale op de onderste plek. Arme Ivar krijgt om de een of andere reden steeds de hits van allerlei tienersterretjes toebedeeld. ‘Baby’, waarmee Ivar in de halve finale optrad, is een nummer van Justin Bieber. Bieber scoorde er in 2010 zijn debuuthit mee in de Mega Top 50 en kwam tot plek 21.

Ivar Oosterloo stond ook in september al in de Mega Top 50. Hij hield het toen één weekje uit met ‘Hit me baby one more time’. En dat was in 1999 nog een nummer één-hit voor een ander tienersterretje, Britney Spears.

Coldplay: Up in flames (45)

Coldplay blijft maar scoren in de Mega Top 50. ‘Up in flames’, deze week binnen op #45, is al de zevende track van het album ‘Mylo xyloto’. In juni vorig jaar begon de zegetocht met ‘Every teardrop is a waterfall’. Die track kwam meteen maar binnen op een eerste plaats. Al in juli kwam daar de track ‘Major minus’ (#36) achteraan. Tegelijkertijd scoorde Coldplay ook nog met Moving to Mars’ (#40); opmerkelijk genoeg stond dat nummer niet op ‘Mylo xyloto’, maar op een aparte EP met ‘Every teardrop is a watefall’.

In september volgde er voor Coldplay weer een charttopper, via ‘Paradise’. Vervolgens kwam ‘Princess of China’, het duet met Rihanna; die track bereikte plaats 15. In december volgde ook nog ‘Charlie Brown’ (plaats 17). Tenslotte werd het jaar afgesloten met ‘Christmas lights’ (#24), maar die kerstsingle staat ook niet op het album.

Dit jaar kwamen daar nog twee hits bij. In september was er, met een 41e plek, bescheiden succes voor ‘Hurts like heaven’. En nu is daar dus ‘Up in flames’, de zevende track van ‘Mylo xyloto’ die een hit wordt in de Mega Top 50, en de negende hit in anderhalf jaar tijd.

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie