MT50 Flashback: De moord op John Lennon

  1. Nieuwschevron right
  2. MT50 Flashback: De moord op John Lennon

Eind 1980 lijkt de come back-single ‘Starting over’ van John Lennon aanvankelijk geen succes te worden; na drie weken en een 44e plaats als hoogste notering verdwijnt het plaatje al weer uit de Mega Top 50. Maar na twee weken afwezigheid maakt de comeback-single een comeback op 36; vandaag exact 32 jaar geleden. Drie weken later wordt alsnog een 14e plaats in de Mega Top 50 bereikt. De aanleiding voor de terugkeer is echter een wrange: op 8 december is John Lennon op straat doodgeschoten.

Het jaar 1980 moet de terugkeer van John Lennon worden. In 1975 verhuist hij met zijn vrouw Yoko Ono naar New York. Hij wijdt zich aan de opvoeding van zijn pasgeboren zoon Sean en hij maakt verre reizen met zijn vrouw. In 1980 verschijnt echter eindelijk weer een nieuw album, ‘Double fantasy’.

Aanvankelijk is ‘Double fantasy’ geen geweldig succes. Ook de single ‘(Just like) Starting over’ blijft achter bij de verwachtingen. Een weekje op 44 en twee keer een 46e plaats, meer zit er niet in in de Mega Top 50. Maar dan gebeurt iets dat de hele wereld schokt: Lennon wordt op straat doodgeschoten door een verwarde fan met een revolver. Hij overlijdt kort na aankomst in het ziekenhuis door bloedverlies. Het is een wrange speling van het lot dat juist een vredesactivist als Lennon dit moet overkomen.

Tegenwoordig is het niet vreemd dat na het overlijden van een artiest zijn muziek weer terug in de Mega Top 50 verschijnt. De afstand tussen het lezen van een overlijdensbericht en het aanschaffen van een download is maar drie muisklikken. Dit jaar leverde dat bijvoorbeeld postume hits op voor Whitney Houston en Donna Summer. In de jaren ’80 en ’90 is het niet gebruikelijk; het duurt gewoonweg een aantal weken voordat een lading vinylsingles bijgeperst is, gedistribueerd naar de platenzaken en bekend gemaakt via de radiostations.

In het geval van John Lennon is dat om twee redenen anders. Ten eerste is ‘Starting over’ nog maar net uit de Mega Top 50 verdwenen; de platenzaken hebben de singles nog op voorraad. Ten tweede is de impact van de dood van Lennon zo groot, dat ook in de maanden na zijn dood nog heruitgaven een hit worden. In februari staan vier Lennon-singles genoteerd.

Twee oude Lennon-hits worden heruitgebracht. Op 10 januari (ja, dan pas) keert ‘Happy X-mas (war is over)’ terug in de Mega Top 50. De single bereikt in 1972 een zevende plaats en komt begin 1981 zelfs op plaats 2 terecht. Het vredes-anthem ‘Imagine’ staat vanaf 14 februari weer genoteerd. Net als in 1971 bereikt het een vijfde plaats. Eind februari komt daar nog eens de single ‘Woman’ bij. Dat nieuwe nummer van Lennon is een ode aan zijn vrouw Yoko.

Naast de hits van Lennon zelf nemen ook andere artiesten een ode aan de overleden zanger op. Roxy Music brengt het Lennon-nummer ‘Jealous guy’ uit en bereikt in april 1981 de top 10 van de Mega Top 50. Een andere Lennon-ode krijgt jaren later een notering: Acda en de Munnik scoren in 1998 een hit met ‘Laat me slapen’. De single bereikt een 31e plaats in de Mega Top 50.

Ook de beide zoons van John Lennon komen we nog in de Mega Top 50 tegen. Zijn oudste zoon, Julian, scoort in 1984 met het (wellicht toepasselijke) ‘Too late for goodbyes’. Zeven jaar later wordt ook ‘Saltwater’ een hit; beide singles bereiken plaats 15. Johns jongste zoon, Sean, is in 1991 een van de leden van het Peace Choir, samen met zijn moeder Yoko Ono. Zij nemen ‘Give peace a chance’ opnieuw op, een nr.1-hit van John Lennon & the Plastic Ono Band uit 1969. The Peace band brengt het uit als protest tegen de dan net uitgebroken Golfoorlog; de nieuwe opname bereikt plaats 14.

Het laatste ‘optreden’ van John Lennon vindt plaats tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Op 12 augustus zong hij (uit een opname uit een privéarchief) ‘Imagine’...

Bekijk de lijst van 20 december 1980

Ed Adams
chartambassadeur Mega Top 50

Ster advertentie
Ster advertentie