HUMAN

Romy kreeg op haar 15de een burn-out en wil nu jongeren helpen

foto: Romy Migo
  1. Nieuwschevron right
  2. Romy kreeg op haar 15de een burn-out en wil nu jongeren helpen

Aandacht creëren voor psychische problemen, door zes uur lang op een paal te gaan staan. Romy Migo (18), die in een kliniek zat voor haar depressie, gaat deze challenge aan. Tussenuur sprak met haar voor Last Man Standing. “Ik zie hóe nodig het is dat er wat aan psychische problemen gedaan wordt. Het kan anders!”

Op haar vijftiende kreeg Romy een burn-out. Een heftige tijd voor een jong meisje. “Privé speelde er van alles. Ik werd gepest en voelde mij totaal niet op mijn plek op school.” Romy voelde druk om te presteren en wilde alleen maar door, waardoor ze zichzelf in een burn-out werkte.

Op haar school werd er geen aandacht besteed aan psychische problemen. “Iedereen gaat door alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het wordt niet gezien of ze wíllen het niet zien.” Haar directe omgeving zag wel dat Romy wat achteruit ging, maar doordat ze werd gepest in haar klas, keken ze hier niet van op. “Het was geen fijne periode. Zéker niet op m'n vijftiende."

Lotgenoten

Op haar achttiende kwam Romy in een kliniek terecht, vanwege haar depressie. Hier verbleef ze tien weken, met 120 andere jongeren. “Ik kwam binnen en werd zó warm ontvangen. Ik heb daar de steun gehad die ik nodig had.” Het contact met lotgenoten had ze hard nodig, om te zien dat ze niet de enige met psychische problemen is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nu deelt ze haar verhaal met drie lotgenoten op het online platform MIND Young Studio, waarop ze op een laagdrempelige manier psychische problemen bespreekbaar maakt en voorlichting geeft. Met de MIND Young Studio wil Romy, samen met Eva, Nynke en Jesse laten zien dat jongeren met psychische problemen er niet alleen voor staan. “Er zijn zoveel jongeren die wat hebben. Het brengen van openheid in je omgeving geeft herkenning rondom psychische problemen. Ik wil dat creëren.”

Bekijk ook onze video: YouTuber Nynke doet een #openup aan haar volgers

Verschillende kanten belichten

Het brengen van openheid rondom psychische problemen doet Romy onder andere door haar deelname aan de Hey, het is oké-campagne van de Rijksoverheid en voor de MIND Young Studio, waarvoor ze verslag uitbrengt van Last Man Standing, een evenement waarbij deelnemers zes uur lang op een paal gaan staan om geld in te zamelen voor het voorkomen van psychische problemen onder jongeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook deelt ze op haar Instagramaccount @jouwpsychischeklachten.nl waar ze tegenaan loopt in haar herstel. Momenteel is ze bezig om een blog te starten. “Mijn doel is om psychische problemen van verschillende kanten te belichten, als hulp voor andere jongeren.”

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? NEEM CONTACT OP MET MIND KORRELATIE.

Ster advertentie
Ster advertentie