Podcasts

Slachtoffer loverboy Lisa: 'Ik droeg een mes in mijn laarzen voor mijn eigen veiligheid'

  1. Nieuwschevron right
  2. Slachtoffer loverboy Lisa: 'Ik droeg een mes in mijn laarzen voor mijn eigen veiligheid'

3FM Serious Request: The Lifeline staat dit jaar in het teken van mensenhandel. Lisa raakte verstrikt in het netwerk van een loverboy en vertelt Joost Schulte in de 3FM Tussenuur-podcast hoe ze daar weer uit kwam. "Ik werd misbruikt in een steegje. De jongen vertelde mij de namen van mijn moeder en zusje en dat zij gevaar zouden lopen als ik niet mee zou werken."

ALLES WETEN OVER SERIOUS REQUEST: THE LIFELINE 2019? LUISTER DE PODCAST OP SPOTIFY, IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), OP ITUNES, CHECK 'M OP STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.

Tijdens 3FM Serious Request: The Lifeline 2019 trekken er drie teams met 3FM-dj's in de week voor kerst in estafettevorm te voet door Nederland. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel.

Op straat hangen

Lisa was vijftien toen ze slachtoffer werd van mensenhandel. Door als puber op straat te hangen werd ze bevriend met de verkeerde mensen. "Het ging niet goed thuis, dus ik pakte een koffer in en stond op straat. Ik dacht dat ik de wereld wel aan zou kunnen in mijn eentje. Ik kon bij een vriend die ik van straat kende terecht. Maar hij was ook bezig met zaken, zei hij, dus ik kon er niet altijd zijn."

Dat vond Lisa geen probleem. Ze was blij om bij een vriend te mogen slapen. In de tijden dat ze niet bij hem thuis mocht zijn, ging ze de straat op. "De eerste keer dat ik het huis uit moest, zat ik op een bankje in het centrum. Er kwam een jongen op mij af en drukte me geld in mijn handen. Ik wilde dat niet. Even later kwam hij meer dwingend naar me toe. Hij nam me mee en misbruikte me in een steeg met een mes op mijn keel. De jongen vertelde mij de namen van mijn moeder en zusje en dat zij gevaar zouden lopen als ik niet mee zou werken."

Lisa ging na deze heftige ervaring weer terug naar de vriend bij wie ze woonde. Hij troostte haar. Jaren ging het zo door. Ze werd in auto's getrokken, in huizen verkracht. Op school vond ze haar veiligheid. "Maar om ook daar voorbereid te zijn op alles droeg ik laarzen met een mes erin."

Voorlichting

Pas een paar jaar later kwam ze erachter dat de vriend bij wie ze steun vond, haar loverboy was. Nu geeft ze voorlichting op middelbare scholen. En daar zet Serious Request: The Lifeline zich dit jaar ook voor in, vertelt zendermanager Sharid Alles in de podcast. "Met het geld wat we ophalen gaan we niet daders opsporen of netwerken oprollen. Maar we kunnen wel mensen helpen die gruwelijke dingen hebben meegemaakt. We zamelen geld in om mensen te helpen door psychosociale hulp te bieden, te helpen met een vervolgopleiding of baan of door voorlichting te geven op middelbare scholen in Nederland."

(v.l.n.r.: Wijnand, Lisa, Sharid, Herman en Joost)

Luister haar hele verhaal in de podcast.

Wijnand Speelman vertelt in de podcast over zijn reportagereis naar Colombia. Ook daar is mensenhandel een probleem. "Er zijn daar grote campagnes vanuit het Rode Kruis. Zo zijn we bij studenten verpleegkunde geweest die voorlichting kregen van het Rode Kruis over het herkennen van mensenhandel en wat je ertegen kunt doen."

Herman Hofman is een van de lopers tijdens The Lifeline. "Ik had dit weekend een jongetje aan de telefoon die met zijn moeder een etappe mee gaat lopen. Dat vind ik een waanzinnig element aan The Lifeline. We lopen niet alleen door je voortuin, je kan ook meelopen. Die jongen, Levi, wilde vijftig euro ophalen. Nu staat de teller op meer dan duizend euro. Fantastisch!"

ALLES WETEN OVER SERIOUS REQUEST: THE LIFELINE 2019? LUISTER DE PODCAST OP SPOTIFY, IN DE 3FM APP (GOOGLE PLAY OF APPLE), OP ITUNES, CHECK 'M OP STITCHER OF OP SOUNDCLOUD.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie