HUMAN

3 redenen waarom docenten en studenten gaan staken 15 maart

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 3 redenen waarom docenten en studenten gaan staken 15 maart

Van de kleuterschool tot de universiteit, op vrijdag 15 maart gaat het héle onderwijs staken op het Malieveld in Den Haag. Scholieren, studenten, docenten en schoolleiders komen samen om verschillende redenen. Wil jij weten waarom er precies gestaakt wordt? Tussenuur zoekt het voor je uit!

#1. Studeren wordt steeds duurder

In 2015 wordt het leenstelsel ingevoerd. Studenten krijgen geen studiefinanciering meer, maar mogen geld lenen bij de overheid. De gemiddelde studieschuld bedraagt 21.000 euro na het afronden van de studie. Studenten die na 2020 beginnen, hebben helemaal pech, want de rente wordt verhoogd. Studeren wordt dan nog eens gemiddeld 5.000 euro duurder. De gemiddelde studieschuld zal stijgen naar 26.000 euro.

Tussenuur schreef eerder over het leenstelsel. Daarvoor spraken we Jens (16), die eraan denkt om naar buitenland te verhuizen omdat studeren in Nederland zo duur is. "Het gaat voor mij niet meer alleen om het studeren. Het gaat ook over de financiële situatie. Als ik straks een dikke schuld heb, kan ik minder makkelijk een hypotheek krijgen. Dat is vervelend."

Ook spraken we met Luuk (23), die zal afstuderen met een schuld van 75.000 euro. De teller staat nu op 20.000. Hij heeft een mbo-opleiding afgerond en doet nu een tweejarige associate degree aan de kunstacademie. Als hij daarna nog een hbo bachelor wil doen, komt hij uit op 75.000 euro. Luuk twijfelt of hij door wil studeren, omdat zijn schuld dan wel héél hoog wordt. Maar hij vindt de angst voor een lening geen reden om niet door te studeren.

#2. Het ministerie komt beloftes niet na

Als in 2015 het leenstelsel wordt ingevoerd, belooft het ministerie dat de rente laag zou blijven. Helaas was dat niet zo. De studenten die in 2020 beginnen, gaan een hogere rente betalen. Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (Lsvb): "De reden van die verhoging heeft te maken met de begroting. Ze vragen straks dus nóg meer geld en dat gebruiken ze om een begroting te dichten. Dat vind ik niet normaal."

Ook belooft het ministerie destijds dat het onderwijs voor iedereen toegankelijk zal blijven. Maar uit het rapport Staat van Onderwijs blijkt dat eerste generatie-studenten, jongeren met een migratieachtergrond en mbo-ers minder snel een (vervolg)opleiding doen aan het hbo. Dat merk je ook aan het verhaal van Luuk, hierboven. Een vervolgstudie zorgt namelijk voor een (nog) hogere studieschuld.

Jordy Klaas, voorzitter van LAKS: "De studiefinanciering is afgeschaft om geld te besparen. En het geld dat bespaard wordt, zou ingezet worden voor beter onderwijs. Dat gebeurt niet. De kwaliteit van onderwijs wordt zelfs elk jaar slechter, blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie.”

#3. Docenten hebben een hoge werkdruk

Door het lerarentekort is er een hoge werkdruk. Volgens onderzoek van de Algemene Onderwijsbond heeft 22 procent van de docenten burn-out klachten. Leraren in Nederland geven meer uren per week les dan de meeste OESO-landen én de klassen zijn hier groter.

Jordy Klaas van LAKS: "Het gevolg van de hoge werkdruk is slechtere lessen. En door het het lerarentekort krijg je grotere klassen. Als er meer geld naar het onderwijs gaat en er meer docenten zijn, kun je leerlingen beter spreiden. Dat zorgt voor meer tijd en aandacht voor elke leerling, wat weer leidt tot beter onderwijs en betere resultaten."

Heb jij vrijdag 15 maart geen lessen of colleges, maar wil je wél wat doen? Kom naar Sanders Vriendenopvang in Breda! 3FM-dj Sander vangt jou en je vrienden op in skatepark Pier 15. Tussen 06:00 en 14:00 uur kan je meedoen aan workshops en Teske, De Likt, Douwe Bob en Call It Off treden op!

Ster advertentie
Ster advertentie