Podcasts

Deze jongeren verdienen nu al meer dan jij

foto: ZomerOndernemer
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze jongeren verdienen nu al meer dan jij

Vakkenvullen in de supermarkt, bolletjes scheppen in een ijssalon of babysitten op je irritante buurmeisje. Veel jongeren nemen een bijbaantje, om op die manier een karig uurloontje binnen te harken. Er zijn ook jongeren die het anders aanpakken. Coen van de Braber praat in de nieuwe Tussenuur-podcast met een aantal jonge ondernemers, die aan de weg timmeren.

CHECK HIER DE PODCAST!

Fleur (19) nam deel aan het project ZomerOndernemer, waar ze hulp kreeg om een eigen bedrijf op te starten. In eerste instantie wilde ze haar fotografie-hobby naar een hoger niveau te tillen, maar door het vele pitchen tijdens het traject besloot ze het over een compleet andere boeg te gooien.

Inmiddels legt ze met haar bedrijf Fleur Presents aan anderen jongeren uit hoe zij het beste kunnen pitchen en presenteren.


(Fleur legt uit hoe haar onderneming tot stand is gekomen)

24-uurs proces

Fleur vindt dat ondernemen wordt onderschat. Mensen denken volgens haar vaak: Ik begin een eigen onderneming en verdien snel geld, omdat het ‘leuker is dan bij de Appie werken’. “Het is een 24-uurs proces dat nooit stopt, maar als je het eenmaal doet is ondernemen het mooiste wat er is.”

Dat weet de 22-jarige Jesse maar al te goed. Op zijn elfde begon hij met ondernemen en inmiddels heeft hij voor meer dan 350 organisaties gewerkt op het gebied van innovatie. Tussen negen afspraken door had de growth hacker nog even tijd om in de podcast te komen vertellen hoe hij stapsgewijs groei creëert binnen bedrijven, en hen adviseert op het gebied van marketing.


(Jesse vertelt over zijn werk als growth hacker)

Learning by doing

Als ervaren ondernemer merkt Jesse dat veel jonge mensen het lastig vinden om hun idee op te schalen. Zelf heeft hij dit opgelost door een brede naam op te zetten, waar hij sublabels aan heeft gehangen. Door zijn idee als het ware door een trechter te halen, is het uiteindelijk concreet geworden.

Wie zijn idee ook al flink heeft opgeschaald, is Serkan (16). Met zijn kledinglijn Kanstairs produceert hij kleding met een gecertificeerd Fair Wear-label, gericht op duurzaamheid en eerlijke arbeid. Op vijftienjarige leeftijd schreef hij zich, met toestemming van zijn ouders, in bij de Kamer van Koophandel. Vooral het formele aspect van ondernemen vindt hij lastig, maar door het gewoon te doen leert hij meer. “Het zijn dingen die je niet op school leert, maar die je in de praktijk moet uitvoeren.”


(Serkan vertelt over zijn kledinglijn)

Serkan probeert andere jongeren te overtuigen om zelf ook een onderneming te starten, maar hij merkt dat het gebrek aan motivatie ze vaak tegenhoudt om hun doel en visie te verwezenlijken. Hij vindt dan ook dat scholen een rol moeten spelen om jongeren enthousiast te maken over ondernemen.

“Wat je op school leert, leer je niet in je onderneming. Maar wat je in je onderneming leert, leer je weer niet op school.” Door dit te combineren, hoopt hij zijn onderneming naar de top te brengen.

LUISTER DE PODCAST HIER, CHECK 'M OP SOUNDCLOUD, IN STITCHER, OP ITUNES OF VIA DE 3FM APP.

Ster advertentie
Ster advertentie