HUMAN

Anouk staat op voor jongeren met psychische problemen

foto: © Rianne Pool
  1. Nieuwschevron right
  2. Anouk staat op voor jongeren met psychische problemen

Door zes uur lang op een paal te staan, wil Anouk Pool zoveel mogelijk geld inzamelen voor betere voorlichting over psychische problemen. Want bij haar op school werd er geen aandacht aan besteed. Tussenuur sprak met haar voor Last Man Standing, jaarlijks georganiseerd door onze vrienden van MIND.

Anouk doet mee aan Last Man Standing, waarbij deelnemers zes uur lang op een paal staan om geld op te halen om psychische problemen onder jongeren te voorkomen. Anouk heeft zelf langere tijd psychische problemen.

Ze is erg onzeker geworden door gebeurtenissen uit haar verleden. “In mijn jeugd ben ik seksueel misbruikt. Ook kon ik geen aansluiting vinden op de middelbare school, waardoor ik nóg onzekerder werd,” vertelt ze. “Dit uitte zich later in zelfbeschadiging. Ook kon ik geen controle houden op mijn eetpatroon.”

Kijk ook onze KNOW SHIT-aflevering: Maud wil weten waarom ze geen les krijgt over depressie

Op haar middelbare school werd niet gepraat over psychische problemen. “Ik heb me daardoor altijd heel erg stil gehouden.” Daarom zamelt ze nu met haar deelname aan Last Man Standing geld in voor betere voorlichting, zodat mensen open durven te zijn over psychische problemen. “Dan wordt het niet raar gevonden, want je moet er juíst mee naar buiten komen. Op die manier kan er hulp geboden worden en krijg je ondersteuning.”

© MIND

Steeds meer grip

Zelf durfde Anouk haar ouders uiteindelijk op haar achttiende te vertellen over haar psychische problemen. “Toen kreeg ik ook EMDR-traumaverwerking. Het gaat langzaamaan beter en ik krijg steeds meer grip op alles.”

Sinds deze week volgt ze een deeltijdbehandeling bij de GGZ. “In deze behandeling leer ik vooral om te mentaliseren: stilstaan bij mezelf en het op tijd leren herkennen van problemen, zodat ik daar iets mee kan doen.” Doordat de behandeling in groepsverband is, heeft ze ook veel steun aan anderen.

© Rianne Pool

1135 kilometer wandelen

Ook krijgt ze veel steun van Tim, een vriend waarmee ze de actie Wandelen tussen twee werelden is gestart. In 64 dagen lopen ze maar liefst 1135 kilometer door heel Nederland. “We lopen van provinciehoofdstad naar provinciehoofdstad, om nog meer bekendheid en aandacht te creëren voor psychische problemen en de gevolgen van pesten.”

© Rianne Pool

Met het initiatief delen Anouk en Tim hun verhalen over psychische problemen en ze hoopt dat anderen dat ook gaan doen. “We zijn al hard aan het trainen voor de wandeling, want het is natuurlijk niet niks. Het is best intensief, maar daardoor willen we laten zijn dat het hebben van psychische problemen óók een strijd is, maar wij wel veel in ons mars hebben.”

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? NEEM CONTACT OP MET MIND KORRELATIE.

Ster advertentie
Ster advertentie