Stamweek

Floris is stamceldonor: "Ik heb gezien hoe gelukkig het iemand kan maken"

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Floris is stamceldonor: "Ik heb gezien hoe gelukkig het iemand kan maken"

Tijdens de 3FM Stamweek gaat Wijnand op zoek naar nieuwe stamceldonoren. Floris is al donor. Hij vertelt hoe de ziekte van zijn zusje hem heeft overgehaald.


“Ik heb gezien hoe gelukkig het iemand kan maken, dus ik doe het graag.”

Floris doneerde zijn stamcellen, omdat zijn zusje een tijd geleden ziek is geworden. Ze leed aan aplastische anemie, een zeldzame aandoening waarbij het beenmerg te weinig bloedcellen aanmaakt. Dit zorgt voor bloedarmoede en daarom had ze een stamceldonor nodig.

Floris zelf was helaas geen match, maar zijn broer gelukkig wel. Omdat de behandeling bij zijn zusje zo goed aansloeg, besloot Floris om stamceldonor te worden.

Traject

“Als je je aanmeldt als stamceldonor krijg je eerst een pakket thuisgestuurd met een staafje”, zegt Floris.

“Dit staafje moet je een paar keer over je tong halen. Als ze een match hebben gevonden, word je gebeld of je nog interesse hebt. Vervolgens krijg je vijf dagen voor het doneren weer een pakket thuisgestuurd. Dit keer met groeiversnellers. Deze moet je bij jezelf inspuiten, zodat je lichaam meer stamcellen aan gaat maken.

Op de dag van de afname word je opgenomen in het ziekenhuis en krijg je twee infusen aan je arm. Deze infusen zitten aangesloten aan een machine die de stamcellen eruit filtert. Dit duurt tussen de 4 en 6 uur.”

Te weinig donoren

Floris was geen match voor zijn zusje, maar heeft vervolgens wel een match voor iemand anders kunnen zijn. Gelukkig maar, want volgens Stichting Matchis zijn er nog steeds te weinig stamceldonoren.

“Ik denk dat veel mensen het idee hebben dat het heel heftig is, maar dat is niet zo. Als ze mij morgen weer zouden bellen met een match dan doe ik het zo nog een keer.”

3FM Stamweek

Van zaterdag 1 tot en met zaterdag 8 mei staat 3FM geheel in het teken van de Stamweek. In deze week kun jij als luisteraar dagelijks verhalen horen rondom stamceldonatie.

Samen met 3FM-dj Wijnand Speelman leer je alles wat je moeten weten over stamceltransplantatie en het belang van stamceldonoren.

Met meer donoren kunnen meer levens gered worden, dus waarom wachten?

Meld je nu aan als stamceldonor!


Ster advertentie
Ster advertentie