Stamweek
KRO-NCRV

Merel kreeg een stamceltransplantatie: 'Na een maand werd ik genezen verklaard'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Merel kreeg een stamceltransplantatie: 'Na een maand werd ik genezen verklaard'

Tijdens de Stamweek neemt 3FM-dj Wijnand Speelman je mee in verschillende verhalen van mensen rondom stamceldonatie. Vandaag is dat Merel.


Vijf jaar geleden werd er bij haar een agressieve vorm van leukemie ontdekt. Een stamceltransplantatie heeft haar leven gered.

In augustus 2016 merkte Merel dat er iets mis was. Na een aantal onderzoeken kwam de diagnose AML, acute myeloïde leukemie. Een agressieve variant van bloedkanker die erg levensbedreigend is.

“Ik had 78% leukemie in mijn bloed. Na een chemokuur van twaalf dagen had ik 38%”.

Chemo werkt, maar dit is niet de enige manier van behandeling. Een andere behandelmethode is een stamceltransplantatie.

Video niet beschikbaar

Genezen

Merel onderging een stamceltransplantatie. Merel: “Ik ben een traject in gegaan waarbij ik twee of drie dagen chemo kreeg. Die chemo maakte het beenmerg kapot, dus dat was een andere chemo dan die je normaal krijgt. En dan krijg je eigenlijk na één week via een donor nieuwe stamcellen.”

De stamceltransplantatie zorgde er bij Merel voor dat zij na een maand al genezen werd verklaard.

Hoewel Merel geen idee heeft wie haar stamceldonor was is ze diegene erg dankbaar. “Het is vooral heel goed dat diegene zich gewoon heeft opgegeven als donor. Meld je alsjeblieft aan. Je kunt er heel veel levens mee redden!”

Stamweek

Van zaterdag 1 tot en met zaterdag 8 mei staat 3FM geheel in het teken van de Stamweek. In deze week kun jij als luisteraar dagelijks verhalen horen rondom stamceldonatie.

Samen met 3FM-dj Wijnand Speelman leer je alles wat je moeten weten over stamceltransplantatie en het belang van stamceldonoren.

Met meer donoren kunnen meer levens gered worden, dus waarom wachten?

Meld je nu aan als stamceldonor!

Ster advertentie
Ster advertentie