Stamweek
KRO-NCRV

Opgeroepen als stamceldonor: wat nu?

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Opgeroepen als stamceldonor: wat nu?

Stamceldonor worden is belangrijk! Iemand met bloedkanker of een andere bloedziekte kan door jouw gezonde stamcellen weer beter worden. Maar wat gebeurt er als je wordt opgeroepen?

Als je eenmaal stamceldonor bent, is de kans dat je wordt opgeroepen klein. Is dat toch het geval? Dan zijn er twee manieren waarop je stamcellen kan doneren. Via het bloed of via het beenmerg.

Welke procedure gekozen wordt, hangt af van de behandelend arts van de patiënt. In 70% van de gevallen worden ze via het bloed afgenomen.

Via bloed

In de vijf dagen vantevoren spuit je iedere dag een medicijn in. Dat medicijn zorgt ervoor dat je meer stamcellen aanmaakt. Op de dag van donatie worden de stamcellen met een apparaat uit het bloed gehaald. Dit apparaat filtert de stamcellen uit het bloed en geeft het bloed weer terug aan de donor via een infuus.

Zo worden in een paar uur je stamcellen eruit gefilterd. Aan het einde van de middag mag je weer naar huis. Jouw stamcellen gaan dan naar de patiënt.

Via beenmerg

Soms is het voor een patiënt beter om stamcellen direct uit het merg te krijgen. Maak je geen zorgen! Dit doet geen pijn, want het is altijd onder algehele narcose. De afname is niet ingewikkeld. 's Ochtends wordt je verwacht en onder narcose gebracht. Met een dikke naald worden de stamcellen uit de achterste rand van het bekken gehaald.

Het is een groot en stevig bot, waaruit zonder problemen wat beenmerg kan worden weggenomen. Daarna mag je naar de uitslaapkamer en in de middag komt de arts kijken of alles goed gaat. Daarna mag je weer naar huis!

3FM Stamweek

Van zaterdag 1 tot en met zaterdag 8 mei staat 3FM geheel in het teken van de Stamweek. In deze week kun jij als luisteraar dagelijks verhalen horen rondom stamceldonatie.

Samen met 3FM-dj Wijnand Speelman leer je alles wat je moeten weten over stamceltransplantatie en het belang van stamceldonoren. Met meer donoren kunnen meer levens gered worden, dus waarom wachten?

Meld je nu aan als stamceldonor!

Ster advertentie
Ster advertentie