Stamweek

Kiki zoekt een stamceldonor: 'Mijn hele wereld stortte in'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Kiki zoekt een stamceldonor: 'Mijn hele wereld stortte in'

Kiki werd door de KNVB gevraagd om in hun team te spelen. Maar door een zeldzame vorm van beenmergfalen moest Kiki haar droom opgeven. “De enige manier hoe dit opgelost kan worden is via een stamceltransplantatie.”

Kiki keepte op hoog niveau, maar werd in 2019 steeds zwakker en vermoeider. “Ik werd door de KNVB gevraagd om bij hun in het team te komen spelen, maar twee dagen later hoorde ik dat ik niet meer mocht voetballen. Dan stort je hele wereld gewoon in één keer in.”

Ze kreeg te horen dat iets niet goed was met haar bloed. “Mijn bloedwaarden is 40, terwijl het tussen de 150 en 450 moet zijn. Om te kijken wat er precies mis was, moest er een beenmergpunctie gedaan worden.”

Helaas is zij één van de vijf Nederlanders die deze zeldzame vorm van beenmergfalen heeft. “De enige manier waarop dit opgelost kan worden is via een stamceltransplantatie.”

Stamceltransplantatie

Een stamceltransplantatie klinkt gemakkelijk, maar dat is het helaas niet. Niet alleen ziet Kiki er erg tegenop, omdat ze dan een jaar niks kan, maar ze moet ook nog afwachten of ze überhaupt met een match in aanmerking komt.

“Als je kijkt naar hoeveel mensen er geholpen moeten worden door een stamceltransplantatie is dat niet in verhouding met het aantal donoren. De kans dat je een match met iemand hebt is namelijk heel erg klein. Dus hoe meer mensen zich aanmelden als donor, hoe groter de kans voor mij en anderen om beter te worden.”

Stamweek

Van zaterdag 1 tot en met zaterdag 8 mei staat 3FM geheel in het teken van de Stamweek. In deze week kun jij als luisteraar dagelijks verhalen horen rondom stamceldonatie.

Samen met 3FM-dj Wijnand Speelman leer je alles wat je moeten weten over stamceltransplantatie en het belang van stamceldonoren.

Met meer donoren kunnen meer levens gered worden, dus waarom wachten?

Meld je nu aan als stamceldonor!

Ster advertentie
Ster advertentie