Sanders Vriendenteam (BNNVARA)

DIY Festival: Hoe organiseer je dit eigenlijk?

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. DIY Festival: Hoe organiseer je dit eigenlijk?

Het fenomeen wordt steeds groter, zeker nu grote evenementen nog altijd niet door mogen gaan. Bij gebrek aan beter gaan volledige vriendengroepen ieder weekend los met het organiseren van hun eigen festivals. Lowlands, Down The Rabbit Hole en allerlei andere festivals worden vakkundig nagebouwd of er worden eigen ideeën bedacht om toch een weekend te kunnen dansen. Maar waar moet je allemaal aan denken als je het zelf wil organiseren? 3FM-dj Sander Hoogendoorn sprak een aantal creatieve organisatoren in Sanders Vriendenteam.

Samen met vrienden organiseerde Meiran (33) een soort Lowlands. Met een mainstage, candybar, cocktailbar, eetgelegenheid, chill-tent, camping en zelfs een boilerroom. Een andere organisator, Helmine (30), danste in de boomgaard van haar ouders. "Het was gekkenhuis. Wij hadden als thema de 'gender blender' dus iedereen die binnenkwam was binnen een halfuur 'geblenderd', dus eigenlijk een ander persoon."

Donna (28) viert aankomend weekend haar eigen festival, in het teken van Down The Rabbit Hole. Daar zou zij eigenlijk met vrienden heen gaan, maar nu het is afgelast, haalt ze het festival naar huis. Op een weiland zorgt ze voor verschillende stages met idyllische aankleding.

DIY Festival Handleiding

Denk je nu, "Hey, dat is leuk. Ik wil ook een eigen festival organiseren, maar hoe moet dat eigenlijk?" Dan ben je hier aan het juiste adres. Voor jou hebben we alles op een rijtje gezet om jouw eigen dansfestijn vlekkeloos te laten verlopen.

Richtlijnen

Aangezien COVID-19 nog steeds bepaalde regels met zich meebrengt, moet er rekening gehouden worden met de richtlijnen van het RIVM. Er geldt geen maximum meer voor het aantal bezoekers dat er ontvangen mag worden, maar er moet wel altijd anderhalve meter afstand gehouden kunnen worden. Zingen, dansen en het nuttigen van alcoholische dranken (mits boven de 18 uiteraard) is allemaal weer toegestaan. Dus je gastenlijst kan, net als de koelkast, goed gevuld worden.

Over de gastenlijst gesproken, houd er wel rekening mee hoeveel mensen je uitnodigt. Afhankelijk van je gemeente kan het zijn dat je één of meerdere vergunningen nodig hebt voor een maximum aantal bezoekers. Als je het redelijk klein houdt, denk aan zo'n 30 man, dan kan je zorgeloos aan de slag. Of check anders de regels van jouw gemeente.

Tips

Het organiseren van een evenement heeft veel voorbereiding nodig. Daarom hebben we ook nog wat tips, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een goede voorbereiding is het halve werk.

1. Maak een draaiboek

Dit klinkt ingewikkelder dan het is, want je hoeft geen professioneel planner te zijn om dit te maken. In een draaiboek zet je alle dingen die je nodig hebt om het festival op te zetten en af te bouwen.

2. Zorg voor goede muziek

Misschien nog wel het belangrijkste van allemaal: zorg voor goede muziek! Dit kan een afspeellijst zijn, een dj-set of misschien zelfs een silent disco.

3. Verdeel de klusjes onder je vrienden

Door de vele voorbereiding, zijn er ook verschillende klusjes. Verdeel deze onder je vrienden. Laat de één koken, terwijl de volgende de aankleding regelt en de andere afruimt.

4. Kies een thema en pas je outfit en versiering daarop aan

De aankleding is natuurlijk hartstikke belangrijk voor de sfeer. Probeer dit wel zoveel mogelijk bij de kringloop te halen. Dit scheelt jou geld en je verricht een goede daad.

5. Doe allemaal een zelftest

Volledig gevaccineerd of niet, een zelftest is altijd een goed idee. Zo neem je het zekere voor het onzekere en kun je ongestoord genieten van je evenement.

Veel plezier!

De belangrijkste tip: geniet van je festival! Mocht je de voorbeelden van de luisteraars nog willen horen, beluister dan hier het gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie