Sanders Vriendenteam (BNNVARA)

Op welke stand moet de verwarming eigenlijk als je niet thuis bent?

foto: Ben Houdijkfoto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Op welke stand moet de verwarming eigenlijk als je niet thuis bent?

De energieprijzen rijzen de pan uit en het klimaat gaat eraan. Maar in ons kikkerlandje is het ook niet echt warm in de winter, dus dan gaat de verwarming regelmatig aan. Op welke stand moet je deze eigenlijk zetten wanneer je niet thuis bent? 3FM-dj Sander Hoogendoorn vroeg het zich af en sprak met verwarmingsexpert Peter voor het verlossende antwoord.

Tweeledig antwoord

In het Vriendenteam zijn de meningen verdeelt. Thijs Boontjes heeft een slimme thermostaat die het huis altijd op 17 graden laat staan als er niemand thuis is, maar Sander zet zijn verwarming terug naar 15 graden wanneer hij het huis verlaat. "Dat is wel koud hoor," reageert Thijs hier op. Maar wat is nou eigenlijk goed voor je energierekening?

‘’Het antwoord is tweeledig. Zit jij in een oud huis? Dan is die 15 en 16/17 graden een prima oplossing. Als je slecht geïsoleerd huis hebt, dan is het alleen maar warmte die je in het huis steekt en vervolgens gewoon kwijtraakt. Heb je nou een huis dat wat beter geïsoleerd is, en bijvoorbeeld met vloerverwarming? Dan is 1/2 graden onder de temperatuur die je normaal als comfortabel ervaart een goeie oplossing."

Extra tips

Naast dit advies, heeft Peter ook nog wat tips die we direct kunnen invoeren:
1. Tochtdichting. De ouderwetse brievenbussen, mooie gleufjes en gevels, deuren, het zijn allemaal plekken waar ontzettend veel warmte door ontsnapt. Zeker in oude huizen.
2. De kleren die je buiten aandoet, die houd je ook binnen aan. De gewenning die je hebt als je weer naar buiten gaat is dan ook een stuk fijner. Je jas doe je natuurlijk wel gewoon uit.

Dus als je in een oud huis woont, het heeft geen zin om je verwarming hoog te zetten wanneer je van huis bent. En als je nou een goed geïsoleerd huis hebt, houd dat ding lekker op een gemiddelde temperatuur!

Ben je benieuwd naar het hele gesprek? Luister het hieronder terug:

Ster advertentie
Ster advertentie