Rock Werchter

Wat kunnen we leren van de Belgen?

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen we leren van de Belgen?

Belgen zijn beter in wielrennen, Hollanders kunnen beter voetballen. Dat weet iedereen. Maar hoe zit het met het neerzetten van een festival? Wat doen wij beter dan de Belgen en wat kunnen wij leren van onze zuiderburen? 3FM vroeg het de festivalbezoekers.

Mariëlle, Rick, Kristel, Ranique, Mike, Sjoerd en Robin komen uit Rotterdam. Ze kijken uit naar System of a Down en Linkin Park. Wat is er top aan Werchter? "Flesjes drinken mét een dop. In Nederland draaien ze die er altijd af. En WC’s met stromend water, dat zie je in Nederland ook bijna nooit." "En de aankleding van het festival. Het ziet er hier echt fantastisch uit."

Is er dan niks wat wij beter doen? "De logistiek. Alleen maar eenbaanswegen de laatste 20 kilometer naar Werchter. Dra-ma-tisch! En die papieren bonnen hier, da’s ook niks. Een plens drinken eroverheen en alles plakt aan elkaar. Geef ons maar de plastic fiches die ze in Nederland meestal hebben."


Lenne en Kiki uit Leuven zijn voor het eerst op Werchter. Waarom is Rock Werchter top? "Iedereen is supervriendelijk. En er zijn heel veel mensen verkleed. Echt heel grappig." Kiki: "We hebben gratis bellenblaas gekregen. Hoe goed is dat?"

Hmm... En kunnen de Belgische festivals ook nog iets leren van Nederland? "Het weer is wel minder geweest de afgelopen dagen." Daar hebben wij in Nederland gelukkig nooit last van...

Lidwien, Sanne, Elske en Ilse uit Zeeland vergelijken Rock Werchter met Lowlands. Wat doen ze hier beter? "De ruimteverdeling hier is echt fantastisch! Het geluid van het main stage komt echt overal goed door: je kunt vooraan gaan staan als je uit je dak wilt gaan, wat naar achteren als je wat rustiger wilt dansen. Helemaal aan de andere kant van het terrein is het geluid ook nog steeds prima en kun je lekker chillen in een hangmat of een hapje eten bij de picknicktafels."

Geen minpunten dan? "Nou, het vak vooraan bij het main stage is wel behoorlijk krap. Als het er een beetje ruig aan toe gaat, heb je het gevoel dat je echt helemaal ingesloten zit. Dat is echt minder. Op Nederlandse festivals heb je daar een stuk minder last van." "En we kwamen voor Glass Animals, maar dat optreden is gecancelled. We hebben stevig zitten rouwen in ons tentje met Spotify aan." "Gelukkig begint Milky Chance zo. Dat maakt een boel goed."


Even verderop staan de Belgische Paulien en Daphne met hun Nederlandse vriendin Lonneke. Waarom Werchter beter is dan de meeste Nederlandse festivals? "De line-up. De bands hier zijn meestal net een tikkie groter dan die op de Nederlandse festivals". Auw. "De tenten, The Barn & Klub C, zijn ook fantastisch. Airco binnen en grote schermen buiten! Alleen blijft iedereen bij de ingang staan, waardoor een tent snel vol lijkt." Daphne: "Ze delen bordjes uit waar je iets op kunt schrijven en dan kun je ermee op de foto. Supertof!" Lenne: "En het eten is hier ook beter. Er is zo ontzettend veel keus. De kipburgers zijn top!"

Oké, dus hier is gewoon alles beter? "Nou, er zijn ook wel minpunten hoor", zegt Paulien. "Er wordt bijvoorbeeld overal gewaarschuwd dat je je goed moet insmeren tegen de zon, maar je mag geen zonnebrand mee naar binnen nemen. Dat is niet handig." Ook de sanitaire voorzieningen op de camping vallen tegen. "Gisteren waren de WC's op onze camping de hele dag stuk. moesten we echt een eind lopen." En toch ook nog een minpuntje over het eten: "Het eten is goed, maar wel duur. Vier bonnen voor een döner, dat is 12 euro!"

Tot slot noemen ook deze festivalgangers de regen als minpunt. Daar zou Werchter volgend jaar toch echt nog eens goed naar moeten kijken.

Ster advertentie
Ster advertentie