Podcasts

Deze fitboy en -girls maken gezondheid bespreekbaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze fitboy en -girls maken gezondheid bespreekbaar

#fitlife, #healthy en #workout. Op Instagram ontkom je niet meer aan de fitboys en -girls. In deze Tussenuur-podcast spreekt Dinja met een aantal van hen. Ook belt ze met een onderzoeker van 3Vraagt, die haar meer leert over deze mindset.

CHECK HIER DE PODCAST!

Een gezonde mindset lijkt Dinja zelf wel te hebben. De presentatrice is regelmatig te vinden in de sportschool en let goed op wat ze eet. Ze praat met een aantal jongeren over hoe zij een balans in voeding en beweging creëren.

Broer en zus Jordy (25) en Estrella (22), oprichters van Jorellafit, besloten tijdens een vakantie om zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te gaan eten. Alle pakjes en zakjes gingen het huis uit.

Ze hebben zichzelf daarentegen nooit dingen ontzegd. “We hadden altijd zoiets van: we gaan gezond leven, maar als wij zin hebben in een punt taart of een biertje op het terras, dan nemen we dat ook gewoon!”

(Presentatrice Dinja in de armen van Jordy, Maartje en Estrella)

Instabiele Bambi

Ze wilden graag hun voedingspatroon aanpassen, maar wisten niet goed hoe. “Je leest zoveel verhalen en beweringen, dus ga je maar wat volgen en wat doen.” Estrella sloeg daardoor op een gegeven moment door in haar voedingspatroon. Jordy zag dit gebeuren en probeerde zijn zus te steunen.

Tijdens een vakantie trok hij haar het krachthonk in. Ze ziet zichzelf nog steeds liggen op dat bankje, terwijl ze twee dumbbels omhoog duwt. “Ik leek een instabiele Bambi," lacht ze. Het is voor haar wel het omslagpunt geweest om het meeste uit zichzelf te halen. Ze kreeg enorm veel zelfvertrouwen en is zichzelf meer doelen gaan stellen.

Nu, drie jaar later, helpen ze anderen bewust te maken van hun keuzes. Dat hebben ze zichzelf aangeleerd en proberen ze met hun lifestyle-traject over te brengen. Jordy adviseert dat je het jezelf in het begin niet te moeilijk moet maken, maar in kleine stapjes moet werken en vertrouwen moet hebben in je eigen lichaam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gezamenlijke missie

Ook Maartje (20) inspireert jongeren op een positieve manier om gezond te leven. Op haar Instagrampagina @gezondereceptjes deelt ze foto’s van haar gezonde leven.

Instagram ziet ze als een samenwerkingsverband om deze boodschap over te brengen. Jordy is het met haar eens. Hij ziet het als een gezamenlijke missie om gezondheid bespreekbaar te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Confronterend

Jongeren willen zich kunnen spiegelen en gebruiken de accounts vooral voor inspiratie, blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, het jongerenpanel van EenVandaag, naar de invloed van fitboys en -girls waar 2.212 mensen tussen zestien en 34 jaar aan deelnamen . Voor veel van hen gaat het ook om de mindset, de motivatie om op een positieve manier aan zichzelf te bouwen, vertelt Gijs van 3Vraagt aan Dinja. Sommige jongeren volgen deze fitboys en -girls juist niet, omdat ze de content confronterend vinden en zich er slechter door gaan voelen.

Maartje is zich daar bewust van. Ze bekent dat zij, naast haar recepten, ook regelmatig hardloop- en gymselfies deelt. Zes jaar geleden was ze heel fanatiek bezig met een full body workout. Toen vond ze het prachtig om blote buikselfies te delen, maar nu vindt ze de jaloersmakende foto’s vooral intimiderend. Toch denkt ze dat een beetje jaloezie juist motiveert om aan de bak te gaan om een fitte lifestyle te creëren. “Het is mooi om te zien dat iedereen heel anders is en zijn eigen ding doet. Iedereen moet vooral doen waar ‘ie goed in is. Dat moeten we juist stimuleren, want iedereen is uniek. We moeten elkaar steunen en waarderen.”

LUISTER DE PODCAST HIER, CHECK 'M OP SOUNDCLOUD, IN STITCHER, OP ITUNES OF VIA DE 3FM APP.

Ster advertentie
Ster advertentie