Podcasts

3FM Special: Joram Kaat bespreekt wit privilege

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Special: Joram Kaat bespreekt wit privilege

Je gaat solliciteren en wordt overal uitgenodigd. Je vriendin, met haar buitenlandse achternaam, hoort daarentegen weinig terug. Discriminatie en wit privilege speelt niet alleen op de werkvloer, maar in veel meer dagelijkse situaties een rol. Human en EO besteden in de volgende 3FM Special aandacht aan dit probleem.

Joram Kaat bespreekt met Angelique Houtveen het effect dat wit privilege dagelijks op hen heeft. Hoe gaan zij hiermee om, is Joram zich bewust van zijn privileges en wat kan hij tegen een oneerlijke behandeling doen?

Veel gehoord

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Is de vader nog in beeld?”, “Is dat je eigen haar?” of “Ga je vaak terug naar je eigen land?” Een kleine selectie uit de quotes op het Instagramaccount @veelgehoord. Oprichtster Natascha* geeft aan haar 44.000 volgers een inzicht in de typische vragen en opmerkingen die mensen van kleur dagelijks te horen krijgen. Sinds de wereldwijde massale protesten tegen racisme is het account populairder dan ooit.

We nodigen Natascha uit om mee te praten tijdens onze podcast over privileges. Hoe is het account ontstaan, hoe ga je om met dit soort opmerkingen en waarom is het belangrijk dat iedereen deze uitspraken te lezen krijgt?

Wanneer ben je een racist?

Naast Natascha schuift ook Madeleijn van den Nieuwenhuizen tijdens de uitzending aan. Madeleijn is rechtshistoricus en media-criticus op haar Instagramaccount Zeikschrift, waar ze misstanden in de Nederlandse media aan de kaak stelt. Zij legt precies uit wat wit privilege is en hoe de quotes van Natascha daar ook mee te maken hebben.

Madeleijn van den Nieuwenhuizen, foto: Martijn Gijsbertsen

“Je hoeft niet een racist te zijn om racistische dingen te doen,” vertelt Madeleijn. “We hebben veel te maken met restanten van een racistische manier van denken. Stereotypes in films en in de media beïnvloeden de manier waarop je mensen beoordeelt en hoe je ze benadert. Dat heeft veel impact: mensen van kleur worden vaker aangehouden, worden minder snel uitgenodigd op sollicitatie of komen lastiger aan een huis.”

Luister zondagavond 28 juni tussen 22:00 en 00:00 uur naar de 3FM Special over wit privilege.

*Natascha is een fictieve naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie