Podcasts

Dit is waarom Sophie niet normaal naar een banaan kan kijken

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom Sophie niet normaal naar een banaan kan kijken

Het is de week van #kutvoorlichting! Seksuele voorlichting kan veel leuker en beter. Logisch dat we onze eerste podcast van het tweede seizoen opnemen over dit onderwerp. Want moet seksuele voorlichting op middelbare scholen wel door de biologieleraar gegeven worden? Zijn we met de behoeftes van onze bedpartners bezig? En hoe zit het vrouwenlichaam eigenlijk in elkaar?

Luister de Podcast via ITUNES, DE 3FM APP, OP SOUNDCLOUD OF IN STITCHER.

Dat moment toen de biologieleraar zenuwachtig begon te praten over seks. De ene docent start een filmpje, de ander begint te spelen met fruit en sommige geven attributen mee naar huis om het zelf uit te zoeken. Ongemakkelijkheid is een woord dat vaak opkomt als je denkt aan seksuele voorlichting.

"Ik kijk sinds mijn biologieles heel anders naar een banaan op de fruitschaal," begint 3FM-dj Sophie Hijlkema haar herinnering aan seksuele voorlichting in de nieuwe podcast van Tussenuur, waar Susan Meijburg van Seksueel Welzijn Nederland, Rikkert van Huisstede, peer educator bij Imagine en oprichter van Boys Wont Be Boys en Nine van Hemert te gast zijn. Nine deed samen met Rutgers onderzoek naar seksuele voorlichting.

Vooral over de penis

Susan van Seksueel Welzijn Nederland vertelt in de podcast dat het tijdens seksuele voorlichting vooral over de penis gaat. "De clitoris moet in de biologieboeken komen." zegt Susan vastberaden. Daarom heeft ze het project Ken je Clit! opgezet, waarin seksueel plezier en de clitoris centraal staan.

Rikkert erkent dat het tijdens de biologielessen lastig was om het serieus te nemen. Maar als je dan eindelijk met je droompartner in bed ligt, had je misschien toch liever iets meer opgelet? "Hoe kom je klaar, hoe voel je daarbij en is het eigenlijk lekker?" Nu is Rikkert peer educator bij Imagine en gaat hij naar klassen om in gesprek te gaan over associaties die zij hebben bij de man en vrouw. Rikkert vindt dat communicatie met je bedpartner het belangrijkste is.

"Bij ons kreeg iedereen uit de klas een pakketje maandverband, inclusief de jongens." herinnert Nine zich. Uit haar onderzoek voor haar profielwerkstuk bleek dat er veel te weinig aandacht besteed wordt aan seksuele voorlichting en dat belangrijke details niet besproken worden.

#KUTVOORLICHTING

In de week van 2 tot en met 8 september vragen 3FM Tussenuur en Brandpunt+ aandacht voor betere en leukere seksuele voorlichting voor jongeren. Check 3fm.nl/kutvoorlichting voor meer artikelen en de YouTube-serie met YouTuber Linda de Munck en 3FM-DJ Eva Koreman.

Luister de Podcast via ITUNES, DE 3FM APP, OP SOUNDCLOUD OF IN STITCHER.

Ster advertentie
Ster advertentie