Podcasts

Van opvang naar opvang: Maaike (21) verhuisde 19 keer

  1. Nieuwschevron right
  2. Van opvang naar opvang: Maaike (21) verhuisde 19 keer

Voor meer dan 22.000 kinderen tot 21 jaar is een veilig thuis niet vanzelfsprekend. Door omstandigheden kunnen zij terechtkomen in een opvang of pleeggezin. Hoe is het om uit huis te worden geplaatst? 3FM-DJ Lieke, zelf pleegzus, zoekt het uit in de nieuwe Tussenuur-podcast.

Luister de nieuwe Tussenuur podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Liekes ouders zijn al lange tijd pleegouder. Momenteel is ze pleegzus van een meisje van acht, dat al zeven jaar bij haar ouders woont. Geen wonder dat de 3FM-DJ zich dan ook direct meldde om deze podcast te presenteren, waarin ze met drie gasten in gesprek gaat over pleegzorg.

(V.l.n.r.: Esther Overweter, Lieke de Kok, Rachel Aponza en Maaike)

Verschil maken

Een van de gasten in Rachel Aponza (20). Toen ze vier maanden oud was, kon haar moeder de zorg voor haar niet meer aan. Ze besloot haar naar een pleeggezin te brengen. “Ik ben opgegroeid bij pleegouders die écht van mij houden, mij hebben geaccepteerd en mij van jongs af aan hebben zien groeien.”

(Rachel)

Haar ervaring met pleegzorg zet ze in bij JongWijs, een netwerk van jongeren met ervaring in een pleeggezin, gezinshuis of jeugdzorgboerderij, dat zich hard maakt voor betere zorg voor hen. “We willen de pleegjongeren een stem geven en we hopen dat wij het verschil kunnen maken.”

Een-op-eencontact

De 21-jarige Maaike, die liever niet met haar achternaam in dit artikel komt, ging op haar zestiende uit huis en vóór haar achttiende was ze al negentien (!) keer verhuisd. Ze woonde in een crisisopvang, een vrouwenopvang, een korte tijd in een gastgezin en bracht zelfs de feestdagen door in een daklozenopvang.

"Ik verhuisde heel vaak omdat het traject waar ik bijvoorbeeld in zat, afliep. Dan ging ik weer een ander traject in, op een andere plaats. Of ik paste niet in de groep. Dan moest ik het proberen op een andere plek." Die vele verhuizingen zorgden voor frustratie bij haar. “Elke keer als ik net een band had opgebouwd met een groepsleider, moest ik weer weg. Ik legde mijn hele leven bloot, maar kon diegene vervolgens niet meer spreken. Zo bleef ik mijn maar verhaal herhalen."

Maaike wilde heel graag in een pleeggezin komen, maar dat is haar nooit gelukt. "Er is al een tekort aan pleeg- en gastgezinnen en baby's en kinderen onder de zestien hebben voorrang."

(Maaike)

Tekort aan pleeggezinnen

Zo’n zevenhonderd kinderen in Nederland wachten momenteel namelijk op een plek in een pleeggezin. Esther Overweter werkt voor Pleegzorg Nederland en is zelf pleegmoeder geweest van vijf pleegkinderen. Met de campagne Open je Wereld probeert ze meer mensen te enthousiasmeren voor het pleegouderschap.

Ook maakte Esther vorig jaar afspraken met de gemeenten en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat pleegkinderen langer in een pleeggezin mogen blijven wonen. Eerst bleven pleegkinderen tot hun achttiende in een gezin, nu mogen ze blijven totdat ze 21 jaar zijn.

Volgens de drie dames moet er nog het een en ander verbeterd worden binnen de jeugd- en pleegzorg. Wil je weten wat Maaike, Rachel en Esther anders zouden willen zien en waar zij zich al hard voor maken? Luister de nieuwe Tussenuur podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Ster advertentie
Ster advertentie