Podcasts

Nellie Benner vecht tegen onbewust racisme in podcast Wat Je Niet Leert: ‘Racisme is als herpes’

foto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Nellie Benner vecht tegen onbewust racisme in podcast Wat Je Niet Leert: ‘Racisme is als herpes’

Presentatrice Nellie gaat met de billen bloot: voor Wat Je Niet Leert gaat ze het gesprek aan over onbewust racisme en haar eigen privileges. Dat is misschien pijnlijk en confronterend, maar wél nodig. Ze spreekt daarom drie mensen die haar ogen openden over dit onderwerp: Safi Graauw, Jill Mathon en Dzifa Kusenuh.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Die ene leraar

Toen Nellie een e-mail ontving van regisseur Safi Graauw over hoe haar vader zo’n goeie docent voor hem was geweest, raakte dat haar. Alleen pas jaren later begreep zij waarom dit voor Safi zoveel betekende: als kind had hij nooit eerder van een witte leraar gehoord dat hij het wél kon. Samen hebben ze het over Citotoetsen, polarisatie en het nummer 'How Much A Dollar Cost' van Kendrick Lamar.

Goede bedoelingen

Ook praat Nellie met goede vriendin Jill Mathon. Een aantal weken geleden hadden zij ruzie omdat Nellie ‘goedbedoelde’ dingen had gezegd over het hebben van een zwarte huidskleur. Vriendin en wereldverbeteraar Jill pikte dat niet en zette haar activistische beentje voor. Dus hadden ze een felle woordenwisseling die Nellie tot nadenken zette. In dit openhartige gesprek blikken ze samen terug op die ruzie én waarom racisme eigenlijk net als herpes is.

Cultural appropriation

Als laatste praten Nellie en Dzifa Kusenuh over hun tijd als presentatrices van Drugslab. Toentertijd liet Nellie namelijk haar haren invlechten door Dzifa. Maar kun je als wit persoon eigenlijk wel cornrows dragen? Ze praten over de geschiedenis van deze vlechten en de grens tussen cultural appropriation en appreciation. Maar óók over hoe het is om als zwarte presentatrice je weg te vinden in een overwegend witte mediawereld.

Luister de aflevering hierboven via Spotify. Abonneer op deze podcast met deze link of check een van onze andere 3FM podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie