Podcasts

Bea begeleidt mensen die miljoenen winnen

  1. Nieuwschevron right
  2. Bea begeleidt mensen die miljoenen winnen

De videoclips van Boef en Lil Kleine zitten vol dikke auto’s, flitsende Rolexen en dure flessen drank. Showen met geld en dure spullen wordt vaak gelinkt aan geluk en status. Maar in hoeverre is daar iets van waar? Dat zocht 3FM-dj Sophie uit in onze podcast over geld.

Luister de nieuwe Tussenuur podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Wat zou jij doen als je een smak geld wint? Dat is toch wel dé vraag die iedere vriendengroep ooit heeft besproken onder het genot van een biertje. De wensen vliegen je om de oren. Een hele nieuwe garderobe, een huis, een auto... Bea Post (64) begeleidt mensen die een miljoen of meer hebben gewonnen met de Postcode Loterij.

Hulp krijgen als je zoveel geld wint

"Mensen vragen zich altijd af waarom we prijswinnaars begeleiden," vertelt Bea in de podcast. "Het is toch alleen maar fantastisch als je zo’n groot bedrag wint?! Dat is het ook, maar het is ook echt wel even wennen. Het dringt niet gelijk door en je moet ook echt een paar keer op je rekening kijken of het wel echt waar is."

"Vervolgens moet je nadenken over wat je met het geld doet. Het is heel veel, maar het gaat ook op. Ook moet je rekening houden met belastingen. Je kunt bijvoorbeeld een deel schenken aan je kinderen, maar daar zijn ook allerlei voorwaarden aan verbonden. Daar moet je over nadenken."

"Ik verdiende 10.000 euro op een dag"

Thijme de Visser (27) weet daar alles van. Hij wilde altijd veel geld verdienen, en dat lukte ook. Hij begon zijn eigen bedrijf: TrendNieuws, waarmee hij op Facebook artikelen plaatste met opvallende titels. "Toen de eerste keer een artikel viral ging, was dat heel onwerkelijk. Ik verdiende in een dag 10.000 euro. Dat was op het begin heel erg onwerkelijk. Maar na een tijdje snap je dat je het geld wel helemaal zelf verdiend hebt en ga je er ook naar leven."

"Maar ik stond er niet bij stil dat je als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor het opzij zetten van geld, dat je moet betalen aan de Belastingdienst. Dat had ik niet gedaan. Nu moet ik een alsnog een hele berg geld betalen."

Van hoeveel geld word je gelukkig?

Sophie Sisouw de Zilwa (25) doet onderzoek naar wat ons gelukkig maakt, aan de Erasmus Universiteit. "Als we kijken naar geld zien we dat er een grens zit aan waar je gelukkig van wordt. Vanaf een salaris dat hoger is dan 100.000 euro per jaar word je niet gelukkiger. Dat komt omdat je dan geen moeite meer hebt met het betalen van de eerste levensbehoeftes."

Helemaal geen geld hebben

Josephine Brugman (24) leefde een half jaar op straat omdat ze thuis problemen had. Ze weet als geen ander hoe het is om helemaal geen geld te hebben. "Dat was heel pittig, want je vaste lasten gaan gewoon door," vertelt ze in de podcast. "'s Nachts werkte ik op festivals, maar dat betekende dat ik niet terecht kon in de nachtopvang. Dan moest ik de volgende dag tot vijf uur 's middags wachten totdat ik eindelijk terecht kon ik de opvang."

Het gaat nu beter met Josephine. Ze heeft een huis en wil binnenkort weer naar school gaan. Josephine is betrokken bij het WaardeCafé, een initiatief van Stichting Zwerfjongeren Nederland. In dit Waardecafé vertellen (ex) dak- en thuisloze jongeren hoe het is om zonder (voldoende) inkomen je staande te houden in de samenleving.

Meer weten over Josephine's leven op straat? Luister de nieuwe Tussenuur podcast in Spotify, de 3FM app (Google Play of Apple), in iTunes, check 'm in Stitcher of op Soundcloud.

Ster advertentie
Ster advertentie