Pinkpop

Er is maar één Nothing But Thieves

  1. Nieuwschevron right
  2. Er is maar één Nothing But Thieves

En die Nothing But Thieves speelde zaterdagmiddag Pinkpop helemaal plat.

(Foto: Hans-Peter van Velthoven)

Eurosonic Noorderslag, bij Giel op de Speelplaats, twee eigen concerten, London Calling, drie keer de Ziggo Dome met Muse... Nothing But Thieves is bijna kind aan huis in Nederland. Daarnaast werd de band begin januari opgenomen in onze eigen 3FM Live List, de lijst van tien bands die je dit jaar absoluut live moet zien. Maar maken ze de plek in die lijst ook waar? Hun Pinkpop-optreden in de Brand Bier Stage leek ons een uitstekend moment om die vraag te beantwoorden.

Duct tape

Tijdens openingsnummer 'Itch' is er meteen de eerste (en enige) hobbel in de set: de gitaarband van gitarist Dominic gaat kapot. Dominic laat zich echter niet tegenhouden en speelt de rest van de track geknield op de grond met zijn gitaar op de knie. Geen vuiltje aan de lucht. Na het nummer wordt de boel 'gefixt' met oranje ducttape, en die constructie houdt het de gehele set vol. Het is duidelijk: Nothing But Thieves is hier niet om te lullen, maar om te spelen.

Daardoor is er weinig ruimte voor smalltalk tussen de nummers door, maar dat is ook helemaal niet nodig. De grote stem van kleine man Conor Mason komt het best tot zijn recht in de songs. 'Excuse Me', 'Itch', 'Wake Up Call'... Ze staan stuk voor stuk als een huis. De band voelt zich overduidelijk op zijn gemak op het podium. Ze maken er een enorme show van, geinen tussendoor af en toe een beetje, maar zijn hoofdzakelijk heel erg aan het genieten.

(Foto: Hans-Peter van Velthoven)

En het publiek?

De Brand Bier Stage slikt de show als zoete koek. Frontman Conor heeft in de afgelopen maanden zijn showman-skills overduidelijk verder ontwikkeld. De band support Muse tijdens hun Britse en Europese tour en dat zorgt voor talloze gigs in arena's gevuld met tien- à vijftienduizend man. En voor dat soort shows is de band gemaakt. Het speelplezier spat van de band af, met name tijdens de momenten waarop het publiek uit zichzelf meeklapt en -zingt.

De voorste helft van de tent gaat sowieso helemaal op in de muziek van Nothing But Thieves. Er wordt veelvuldig meegeklapt, ook bij de onbekende albumtracks. Meezingen? Voluit! Telefoons omhoog tijdens de enkele ballad? Als vanzelf. En ook de achterste helft van de tent springt enthousiast mee als Conor erom vraagt. Tijdens publieksfavoriet 'Trip Switch' vormt de complete tent een indrukwekkend koor. Kippenvel.

(Foto: Hans-Peter van Velthoven)

Een jaar geleden speelde Nothing But Thieves in de Tolhuistuin voor 100 mensen. Inmiddels is de Brand Bier Stage-tent op Pinkpop eigenlijk al te klein. Da's mooi, beseft Conor: "We're so fucking happy to be here, really. It's amazing to play at a place like Pinkpop." Het is het standaard praatje, maar je gelooft 'm meteen.

(Foto: Hans-Peter van Velthoven)

Op handen

Nieuwe single 'Ban All The Music' is de afsluiter van de set, waarbij het podium niet genoeg is voor Conor. Hij springt er vanaf, klimt op de reling en laat zich achterover in het publiek vallen. De vijftien seconden aan crowdsurfing is eigenlijk de perfecte samenvatting van de set. Nothing But Thieves wordt op handen gedragen, letterlijk en figuurlijk.

De Britse band geeft Pinkpop wat het wil: een strakke rockshow. De mannen van Nothing But Thieves zijn nog jong, maar bereiken nu al grote hoogte. Wat ons betreft een absolute topband, zeker live.

Set gemist? Geen probleem! Hier is de akoestische versie van 'Trip Switch' in de 3FM studio.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie