Pinkpop

"Ik moest vooraan staan bij Rammstein"

  1. Nieuwschevron right
  2. "Ik moest vooraan staan bij Rammstein"

We stuurden 3FM-webredacteur Fleur - fervent metalhater - naar het concert van Rammstein. Lees hier haar verslag.

De eindredacteur van 3FM Online wilde dat ik, metal-hater pur sang, vooraan ging staan bij Rammstein. De Duitse griezels sloten de Pinkpop-zaterdag af op het hoofdpodium.

Het is natuurlijk super grappig om een klein meisje dat helemaal NIET van metal houdt WEL naar Rammstein te sturen. Dat snap ik wel. En ja, als de eindredacteur dat van je eist, kun je natuurlijk alleen maar gehoorzamen. Dus ging ik, gewapend met heel veel vooroordelen en een sprankje hoop, naar het optreden dat ik nooit meer zal vergeten.

Bommen, granaten, vuurspuwers

Iedereen verzekerde me dat Rammstein een geniale show zou neerzetten. Met bommen, granaten, vuurspuwers, alles. Gelukkig ben ik daar dól op. En ze hadden gelijk hoor. Meine Güte, wat een spookhuis.

Een tapdansende Till Lindemann

Nadat ik me door de brullende mensenmassa naar voren had gewurmd, wachtte ik geduldig tot de show zou beginnen. Er verscheen een aftellende klok naast de mainstage. 5, 4, 3, 2, 1... De gigantische vuurwerkwolk die toen volgde opende 'het toneel'. Frontman Till Lindemann kwam tapdansend op met iets van een bomgordel om zijn middel. Ik wist niet wat ik zag.

Mijn trommelvliezen werden eruit gebruld. "JA, NEIN, RAMMSTEIN!" De mensen om me heen dreigden nu al een pit te bouwen. Ondertussen pingelde de toetsenist zich een slag in de rondte achter het podium. Wat de fuck heeft hij op zijn hoofd?

Wat vind je zo leuk aan Rammstein?

Ik vroeg een blonde 26-jarige fanatieke fan achter me wat hij nou precies 'zo leuk' vindt aan Rammstein.

Hij: "De muziek!"

Ik: "Maar waarom dan?"

Hij: "Het is gewoon tof!"

Meer kwam er niet uit. En gelijk had 'ie hoor, want wat een k.u.t.-vraag als je nét bij je grote helden staat.

Heavy Metal de Musical

Rookmachines met geur. Vlammen op, naast, voor én achter het podium. Takelliften. Vuurspuwende gitaren. Met bloed besmeurde drummers. Toetsenisten die verbrand werden en OOK weer tot leven kwamen. Ik kwam ogen te kort. En weet je, na drie nummers ging ik er eigenlijk wel de lol van inzien. Ik kijk gewoon naar Heavy Metal de Musical!

Gebroeders Grim

Collega Timur Perlin zei met twinkelende oogjes dat je het een beetje kan vergelijken met een sprookje van de Gebroeders Grim. "Die zijn soms ook best duister, maar wel heel vet!" Een paar uur voor de show zat Timur backstage nog met ze aan tafel in de kantine. "Het zijn gewoon hele lieve Duitsers hoor. Ze zaten lekker te smikkelen van hun aardappels met stukje vlees."

Lekker tanzen

Sander Hoogendoorn legde me uit dat Rammstein de grondlegger is van de metal met een beat, oftewel tanzmetall. Metal waar je op kunt dansen dus. Of springen. Of beuken. En verrek, hij had gelijk. Met het Duitse gebrul kon ik niks, maar ik kwam wel tot de conclusie dat de drummer en toetsenist me uiteindelijk door die show sleepten. Stiekem begon ik het te waarderen.

Controversieel

Ze zijn controversieel. Ik heb Till Lindemann er een paar keer op betrapt dat hij zich aan de microfoon vergreep. Dat soort dingen vergeet je niet snel. En zorgen ook voor dat beetje humor, waardoor het tóch allemaal best wel meevalt. Ik snap nu waarom mensen Rammstein live te gek vinden. Maar voor mijzelf blijft het (hopelijk) bij deze ene keer.

>> 3voor12: Rammstein bedrijft de liefde met pijn en vuur

De foto's van Rammstein zijn gemaakt door Bullet-Ray.

Ster advertentie
Ster advertentie